Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Živnostníci i dohodáři si za pojištění připlatí. Jak se pro ně mění pravidla

Vláda v rámci plánu na zlepšení stavu veřejných financí a zajištění důstojných důchodů hodlá vybrat více peněz na sociálním pojištění od živnostníků i pracovníků na dohody o provedení práce. Živnostníkům chce proto navýšit zálohy na sociální pojištění. Dohodářům chce zamezit v řetězení dohod. Stanovila proto dva limity, po jejichž překročení dohodáři budou pojištění odvádět.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RK

R78a68d20e85k 46K19a85f74k42a

17. 5. 2023 16:33

Bureš asi nastavil kvalitně výběr daní, kontrolní mechanismy a procesy.. O tom, že by FÚ a další úřady měly něco měnit na jejich práci ve smyslu důsledných kontrol nepadlo v celé té reformě ani PÍP ..

0 0
možnosti
MK

Nějak v tom nenacházím info, jak to bude s odvody, když si na DPP přivydělávám jako důchodce. Mluvilo se něco o změně, že už se práce při důchodu nebude započítávat pro zvýšení důchodu jako teď, ale že budou snížené odvody.

0 0
možnosti
Foto

Tak nějak nechápu tu hysterii.

Dělat jako OSVČ se vyplatí až od určitého měsíčního příjmu.

Pak se vážně neplatí minimální zdravotní, ani důchodové odvody a tedy této největší skupiny se to nedotkne vůbec.

Problém je, že ve spoustě odvětví (gastro/služby obecně) jsou často lidi braní na hůl - zaměstnavatel je nechce zaměstnat a jestli, tak minimální plat, nebo živnostníky a dýška...

0 0
možnosti
Foto

Děkuji voličům petikoalice za tohle zverstvo ....

0 0
možnosti

Kdo si nevyzkoušel obé, ví, jak se věci mají. Chápu, že se řítíme do průseru, ale ti, co o našich penězích rozhodují a případně vše rozpošlou na nesmysly, by měli začít u sebe.

6 0
možnosti
JZ

To je otřesné. Někoho zákonem okrást o další peníze je tak jednoduché.

Ušetřit a snížit výdaje je těžká práce a toho ta neschopná banda mudrlantů není schopna.

7 0
možnosti
ZH

Zkuste se na to podívat jinak. Já si totiž nemyslím, že OSVČ platí málo, ale že zaměstnanci platí moc.

Spočítejte si, kolik odvedete za svůj produktivní věk. Fakt si to hoďte do nějaké kalkulačky SP. Pak si to porovnejte s věkem pro odchod do důchodu a průměrnou dobou dožití a vypadnou vám oči z důlků. Museli byste mít důchod kolem 40 až 50 tisíc, abyste ty peníze vyčerpali.

Chyba není u zaměstnanců ani OSVČ, ale někde úplně jinde.

10 0
možnosti
RK

Keď je doba zamestnania povedzme 40 rokov, a doba dochodku cca 20 rokov nech sa dobre počíta, tak aby mi podľa vášho výpočtu vyšiel dochodok 40 - 50 tisíc, musel by som mesačne dávať 20 - 25 tisíc na sociálne poistenie. To bude asi kravina, nie?

0 1
možnosti
PP

Drtivá většina OSVČ nejsou žádní chudáci co jsou rádi, že vyjdou těch co to takhle mají je vyloženě pár procent a ti by udělali líp když by se nechali zaměstnat. Pro ten zbytek je práce na OSVČ čistě zištná záležitost díky velice nízkému zdanění oproti zaměstnancům, možnosti nechat si platit na ruku a využívání velice štědrých paušálů.

Většina OSVČ se sice bude zlobit a dělat ze sebe chudinku jen aby náhodou nemusela na daních zaplatit o korunu víc než aby uznala fakt, že na ně doplácí zaměstnanci a to ve velkém.

Dostat důchod 10 000 Kč a platit si jen 2944 Kč je obchod o kterém se zaměstnanci ani nezdá, ten průměrný měsíčně zaplatí 12 631 Kč a dostane důchod 19 000 Kč, z každé vyplacené koruny dostane tedy zpět 1,5 Kč u OSVČ je to 3,4 Kč

3 8
možnosti
ZB

wow, a odkud ty extra prachy jsou ? kde se generují ?

2 0
možnosti
RK

Já pořád té logice proč by OSVČ měli odvádět méně než zaměstnanci nerozumím. Jestliže někdo žije dlouhodobě jako OSVČ a "nechcípne hlady", tak mu zjevně ta jeho práce přináší příjmy, které odpovídají alespoň minimálním příjmům zaměstnanců (nežijou přeci ze vzduchu). Proč by se měly odlišovat contribuce zaměstnanců od OSVČ do průběžného systému? OSVČ si za nepřiznané příjmy může "nakupovat pozemky a ty pak v důchodovém věku prodávat" - zaměstnanec tyto peníze odevzdá do systému a doufá, že se za x let najde dostatek podobných co do toho systému taky něco dají. Rozdíl v penzích mezi OSVČ a zaměstnancem je minimální, ale suma tam vložená je radikálně jiná. Peníze za soc. pojištění platí zaměstnavatel, ale tomu může být celkem jedno, jestli je dá do ruky zaměstnanci nebo státu. Jsou to pořád stejné peníze. To je pak podobná logika, jako že u holiče platí sociální pojištění jeho zákazník a ne ten holič :)

1 14
možnosti
ZH

Jde o to, že nemáte sjednocené podmínky napříč celou problematikou. OSVČ nemohou čerpat OČR, nemocenská až od 15. dne, odvody SP a ZP nemohou dát do nákladů, zaměstnavatel ano. Je hrozně moc rozdílů, takže pokud se bavíme o sjednocení, musí se sjednotit všechno.

11 0
možnosti
RK

Nemám rád tieto vojny medzi OSVČ a zamestnancami, pričom mnohým nedochádza, že OSVČ je často taká malá firma. V žiadnom prípade sa nedá spraviť = , preto ani tie podmienky nemožu z princípu byť rovnaké.

Chápem, že ľudí štve schwarzsystém, kde OSVČ s nulovým nákladom majú odpočet 60% atď. A som zásadne proti. Ale OSVČ sú aj všetky služby okolo Vás, ktoré využívate a verte mi, že to nie je jednoduché, je s tým spojených toľko negatív, že človek jednoducho musí zarábať viac, aby bol ochotný toto všetko znášať.

K téme - takže budem platiť mesačne o 1766 Kč viac za odvody. Prečo tu niektorí píšu, že to je až likvidačné? Mesačne spracujem tak 12 zakázok, tak hold budem mať cenu pre zákazníka o 150 Kč vyššiu, v tých tisícoch sa to stratí. Taká kaderníčka ak má mesačne odhadom 150 zákazníc, tak zaplatia o 12 Kč viac. No jejda.

5 1
možnosti
MH

Šwarcsystém není to, co píšete. Výdajové paušály může využít každý, kdo má skutečné náklady nižší, než je státem vyhlášený paušál podle státem určených živnostenských oborů. Není v tom logika, jak mi bylo řečeno, protože celý ten balíček si usmlouvali různé svazy a lobbisté. Hledala jsem v řemeslnných činnostech čalounictví, ale to prý nemělo dostatek zastánců, tak mezi řemesly není...Ale šwarcsystém je podvod na téma - budeš dělat u mě, budeš dělat to, co já ti řeknu, dostaneš moje nářadí, nemáš nárok na dovolenou, pojištění si zaplatíš sám, nemáš nárok na nemocenskou a na žádné benefity. A budeš dělat na svůj živnostenský list. A budeš dělat jen pro mě, protože víc toho stejně nestihneš. To je klasický švarcsystém. Uplatňuje se zejména v oborech stavebnictví, ale najde se úplně všude. Švadleny mají "pronajatý" šicí stroj v dílně, číšníci, kuchaři, a vůbec - podle oborů. Rozvozy - Rohlík, dopravy balíků, jídel - to všechno jsou obory, kde by měl být zaměstnanec a zaměstnavatel by platil odvody za zaměstnance. Rohlík má řidiče v ČR jako OSVČ, v Německu a Rakousku to není povolené, jsou to zaměstnanci. V živnostenském zákoně i v zákoně o zaměstnanosti byly definice, co je zaměstnání, bylo to zcela jasné - ale nikdo to nevynucuje, je to státem podporovaný podvod. Brečí nad vlastní nečinností.

5 0
možnosti
  • Nejčtenější

Číňané naletěli ruským podvodníkům. Zaplacené tisíce tun mědi nikdy neviděli

13. června 2024

Obří čínský státní obchodník s komoditami vyšetřuje ztrátu, kterou mu způsobili ruští podvodníci....

Místo investování práci jen předstírali. Banka zaměstnance načapala a vyhodila

14. června 2024

Americká banka Wells Fargo propustila část svých zaměstnanců, protože zjistila, že svou práci jen...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Fanouškům Anglie a Srbska prodají jen „ředěné“ pivo. Šikana, zní z Ostrovů

14. června 2024  11:35

Nedělní utkání základní skupiny fotbalového Eura mezi Anglií a Srbskem je podle organizátorů vysoce...

Potraviny jako před krizí. Kuřecí za stovku, cibule i za patnáct, říká web

18. června 2024

Ceny některých potravin proti stejnému období minulého roku výrazně zlevnily. U některých...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hospodaření státu vypadá hrozivě. Vláda už skoro vyčerpala letošní schodek

15. června 2024

Premium Výsledek hospodaření státu vypadá po necelé půlce roku hrozivě. Vláda si naplánovala schodek 252...

Už žádný Rhodos. Ministerstvo má manuál proti zmatkům při záchraně turistů

21. června 2024

Zhruba čtyřem tisícům českých turistů zkomplikoval loňskou dovolenou rozsáhlý požár na řeckém...

Test lehkých piv: celkem chutné letní nápoje, které ale nejsou pro cyklisty

21. června 2024

Premium Trendem dnešní doby jsou lehčí piva. Bádání nad tím, zda za to může teplejší klima nebo spíš změna...

Japonci účtují turistům vyšší ceny. Má to svou logiku, vysvětlují odborníci

20. června 2024

Návštěva japonského hradu Himedži by mohla cizince brzy vyjít šestkrát dráž než místní obyvatele....

Plané předpovědi. Spotřeba fosilních paliv byla rekordní i loni, říká studie

20. června 2024

Ačkoliv celosvětové zastoupení čisté energie postupně roste, podobné je to i v případě fosilních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!