Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ptačí chřipka se šíří Českem, nákazu potvrdili na dalších čtyřech místech

  15:39aktualizováno  18:01
Ve velkochovu drůbeže v Sedlčanech se objevila ptačí chřipka. Veterináři nařídili utracení 12 000 kuřat a 1 000 krůt. Nákaza se v úterý potvrdila také v malochovech ve Velké Bukovině na Děčínsku, v Kozojedech na Jičínsku a v Ostravě-Bartovicích. V Brodu nad Tichou na Tachovsku začali postupně likvidovat 220 000 nosnic, právě tady se potvrdilo největší ohnisko ptačí chřipky v Česku koncem loňského roku.

V Sedlčanech ve středních Čechách se nákaza potvrdila v podniku Farma Druhaz poté, co majitel nahlásil úhyn několika desítek krůt, potvrdil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer.

„Veterinární inspektoři na místě uskutečnili šetření, nařídili mimořádná veterinární opatření a odeslali vzorky k vyšetření do Státního veterinárního ústavu, které následně potvrdilo ptačí chřipku H5N1. Všechna drůbež bude v souladu s legislativou utracena,“ uvedl Majer. Doplnil, že drůbež v chovu by se měla zlikvidovat ve středu.

Farma Druhaz chce co nejrychleji obnovit chov. Vynucené přerušení provozu bude mít pro podnik nepříznivé následky včetně dopadu na zaměstnanost. Někteří pracovníci zřejmě zůstanou doma s 60 procenty mzdy, uvedl v úterý jednatel Aleš Kotěra.

Kvůli ptačí chřipce utratí přes sto tisíc slepic a zlikvidují miliony vajec

Také v malochovu slepic v Ostravě-Bartovicích se objevila ptačí chřipka. V chovu bylo 21 slepic, třetina náhle uhynula, zbývající potom byly utraceny. V úterý to řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Ohnisko vysoce patogenní ptačí chřipky subtypu H5N1 se v Ostravě objevilo na konci prosince, až nyní ale byla nákaza potvrzena. Šlo o 20. loňské ohnisko v Česku. Úhyn slepic nahlásila chovatelka. Veterinární inspektoři poté na místě vydali předběžná opatření a odebrali vzorky, které zaslali k vyšetření do SVS.

„Vyšetření prokázalo, že šlo o ptačí chřipku H5N1. Zbývající drůbež v chovu byla utracena. V souladu s platnou legislativou budou vymezena ochranná pásma a v nich vydána mimořádná veterinární opatření s cílem zamezit šíření nákazy,“ uvedl Vorlíček. Doplnil, že chovatelka neporušila žádné nařízení.

Nedostatek a zdražení vajec kvůli ptačí chřipce zatím nehrozí, tvrdí drůbežáři

Ohnisko v malochovu na Děčínsku se potvrdilo v obci Velká Bukovina, kde v pondělí chovatel nahlásil úhyn šesti ze 13 slepic s příznaky nákazy. Na hospodářství byly již podle veterinární správy utraceny zbylé kusy drůbeže a přijala se opatření s cílem zamezit šíření nákazy.

Ve Velké Bukovině na Děčínsku a v Kozojedech na Jičínsku se v malochovech nákaza potvrdila v úterý. Na Jičínsku se nákaza objevila v malochovu, ve kterém uhynulo 13 z 27 nosnic. Po potvrzení nákazy byla v úterý utracena i zbylá drůbež.

Největší ohnisko

Největší ohnisko ptačí chřipky se potvrdilo před koncem loňského roku v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se postupně likviduje 220 000 nosnic. V největším ohnisku nákazy se ptačí chřipka objevila ve velkochovu společnosti Česká drůbež, která chová přes 740 000 slepic.

Ptačí chřipka se objevila v jedné ze tří hal. V úterý začala likvidace drůbeže v části haly, kde se vyskytla ptačí chřipka. Do druhé části haly se smrtící plyn napustí ve středu.

Předsedkyně Českomoravské drůbežářská unie Gabriela Dlouhá sdělila, že v ČR je zhruba pět milionů slepic. Likvidace 220 000 kusů drůbeže je tak méně než pět procent z celého množství. Pokud se nákaza výrazně nerozšíří, neměla by likvidace drůbeže výrazně ovlivnit dostupnost vajec i jejich cenu na českém trhu.

Státní správa hmotných rezerv (SSHR) v souvislosti s výskytem ptačí chřipky na Příbramsku poslala tři další kusy techniky. „Jde opět o kontejnery na uhynulá zvířata. Aktuálně tam (Příbramsko) posíláme ještě dekontaminační stanici pro zasahující vozidla a také stanoviště pro dekontaminaci osob,“ řekl šéf SSHR Pavel Švagr.

Správa hmotných rezerv už dříve odeslala také devět kontejnerů, dekontaminační stanici, jeden kontejner na zabezpečení veterinárních jednotek a jeden nosič kontejnerů do Brodu nad Tichou.

V Česku se minulý rok objevilo 20 ohnisek nákazy, poslední byla v malochovu slepic v Ostravě. Podobně velké ohnisko jako na Tachovsku se naposledy objevilo na konci prosince 2021 v Libotenicích na Litoměřicku, kdy muselo být zlikvidování téměř 190 000 kusů drůbeže a asi 1,7 milionu kusů vajec. V dubnu 2021 se kvůli nákaze muselo zlikvidovat přes 170 000 kusů nosnic v Kosičkách v Královéhradeckém kraji.

Státní veterinární správa kvůli rostoucímu počtu ohnisek vysoce patogenní ptačí chřipky a jejímu šíření od 14. prosince loňského roku zakázala v celém Česku venkovní chov drůbeže. Chovatelé tak musí ptactvo umístit do budov.

Výjimku mají chovatelé holubů a běžců, jako jsou třeba pštrosi. Pokud není trvalé přemístění ptáků do budovy možné, musí chovatelé maximálně omezit kontakt drůbeže s volně žijícími ptáky. Chřipka H5N1 může být potenciálně přenosná na člověka

Co je ptačí chřipka?

Ptačí chřipka, též aviární influenza, je nakažlivé onemocnění, které zejména infikuje ptáky, méně často prasata. Mezi domácími ptáky se nákaza šíří nejrychleji, infikován může být i člověk.

U ptáků se onemocnění projevuje ve dvou formách. Při lehčí bývá příznakem jen zježené peří, nebo méně početné snášky vajec. Těžší forma je pro ptáky vysoce nakažlivá a vede k úhynu. Onemocnění postihuje velkou část vnitřních orgánů a úmrtnost nakaženého ptactva za 48 hodin po nakažení dosahuje 100 %. U lidí se projevuje podobně jako běžná chřipka. Tedy teplotou, kašlem, škrábáním v krku, svalovými bolestmi, méně často pak zánětem spojivek, zápalem plic či akutní dechovou nedostatečností.

Virus H5N1 má na svědomí již velké množství vážných onemocnění a úmrtí u lidí. Infekce H5N1 je příčinou vážného stavu pacienta, který rychle vede k rozvratu životních funkcí a jeho úmrtí. Velmi častý je virový zápal plic a multiorgánové selhání.

Ze statistik vyplývá více než padesátiprocentní úmrtnost při infekci tímto virem. Mnoho případů je z řad zdravých dětí a adolescentů. V roce 2006 se tento virus poprvé objevil v Asii, první dvě oběti si vyžádal v Turecku.

zdroj: WHO

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

14. května 2024  14:48

Po měsících protestů na Baleárských ostrovech, včetně hladovek před hotely nebo vlny graffiti,...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

Trable balkonových solárů v Česku. U zapojení na černo se energie navíc zaúčtuje

16. května 2024

Premium V Česku narůstá popularita balkonových fotovoltaik. V případě, že mají domácnosti staré hodiny,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za peníze si štěstí koupíš. Kolik utratí swifties během turné své bohyně

15. května 2024  12:29

Zpěvačka Taylor Swiftová je celosvětový fenomén a současná nezpochybnitelná královna popu. Blížící...

Domy si postavíme sami. Mladí lidé v Amsterdamu vyšli do boje s bytovou krizí

19. května 2024

Skupina mladých vysokoškoláků při studiu snila o společném bydlení. Sen se jim pomalu a jistě plní....

KOMENTÁŘ: Paradoxy zemědělství EU. Ukrajinská pšenice a španělská prasata pro Čínu

19. května 2024  11:59

Premium Dnes nastavený zemědělský systém v EU vede k bizarním paradoxům. V čase nedostatku jídla v Africe...

Marinády, máslo, slanina. Barbecue našlo světového šampiona v Mississippi

19. května 2024  11:49

Světová soutěž v přípravě barbecue v sobotu mezi stovkami kuchařských mistrů našla nového krále....

Svatební segment láká i módní značky. Nabízejí levnější i méně formální kusy

19. května 2024

Řada cenově dostupných módních značek se rozhodla prodávat svatební sortiment. Cílovou skupinou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...