Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Platby na telefon přijímá 360 tisíc lidí, odborníci varují před zneužitím

Platbu na kontakt, která umožňuje nechat si posílat peníze na telefonní číslo, si za dva týdny po spuštění aktivovalo už 360 tisíc lidí. Ukázala to aktuální data České národní banky. Službu od půlky listopadu nabízí šestice bank: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, Fio banka a Raiffeisenbank. Jejich klienti si mohou své telefonní číslo propojit s číslem účtu, což každému, kdo jim bude chtít poslat peníze, umožní v platebním příkazu zadat pouze telefonní číslo.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Cílem služby je podle zapojených bank zrychlit a zjednodušit platební styk – číslo účtu si totiž pamatuje jen málokdo a při jeho zadávání hrozí větší chybovost. Poslat tímto způsobem lze platby do 5 000 korun.

Podle odborníků na IT a platební metody mají ale tyto platby jednu trhlinu. Podvodníkům totiž podle nich usnadňují přístup k citlivým údajům o klientech.

„Platby jako takové bezpečné jsou. Když někomu dáte telefonní číslo, tak vám účet nevyluxuje. Nicméně jako hrozbu zde vidím sdružování soukromých údajů, které potenciální útočník může získat velmi lehce,“ uvedl pro MF DNES Matěj Novák, šéf platební společnosti EasyChange Group a člen představenstva České fintech asociace.

Znát číslo účtu už není potřeba. Šestice bank spouští platbu na kontakt

Při zadání platby na telefonní číslo se odesílateli ještě před jejím odesláním zobrazí jméno příjemce. Poté, co platbu pošle, ve svém výpisu z účtu uvidí už i číslo účtu adresáta jeho platby. Případný útočník se tak podle Nováka snadno dostane hned ke třem citlivým údajům, a to tak, že si bude náhodně generovat mobilní čísla a ověřovat, jestli je možné peníze poslat.

Může si také vytipovat podnikatele, který má tuto službu aktivovanou, a poslat mu testovací korunu. „Tím zjistí výše zmíněné údaje a pak už je jen krůček k velmi důvěrnému telefonátu, kde potenciální útočník řekne vaše jméno, telefon a číslo bankovního účtu. Tudíž si získá vaši absolutní důvěru a pak vás může zmanipulovat k převodu prostředků, kam bude potřebovat. Právě z důvodu ochrany peněžních prostředků tyto tři údaje není možné lehce získat. To se nyní ovšem změní,“ vysvětluje dále expert.

Na toto riziko upozorňuje i odborník na oblast IT, a to šéf společnosti CloudArc Ondřej Zub, který připomíná masivní rozšíření podvodných esemesek s platebními příkazy. „Právě platba na telefonní číslo může být velmi dobrý zdroj informací, které pomohou se na tento útok připravit,“ odpověděl na dotaz MF DNES.

Od listopadu půjde poslat peníze na telefonní číslo. ČNB spouští registr

Jako konkrétní případ popisuje situaci, kdy se podvodník o někom dozví, že zdědil finance či zrovna prodal dům – tedy že aktuálně má peníze, o které jej může zkusit připravit. „Zjistit si na danou osobu telefon pak není nic těžkého. V dalším kroku jí zkusíte na toto číslo poslat nějakou zvláštní částku, třeba 1231 korun. V okamžiku, kdy tuto platbu odešlete, získáváte informaci také o jejím čísle účtu, a především o její bance,“ upozorňuje dále Zub s tím, že podvodník tak získává kombinaci informací, které mu pomohou sestavit uvěřitelný příběh, s nímž pak může oběť kontaktovat.

„Podvodník bude mít další velmi přesvědčivý argument, a to přesnou částku, která člověku přišla na účet. Stačí se pak vydávat za oddělení dané banky, které má na starosti podvodné transakce, a oběti sdělit, že se jí někdo pravděpodobně naboural do účtu. Podvodník pak zašle odkaz, na který se má oběť přihlásit, aby banka situaci mohla okamžitě řešit. Takto snadno se pak může dostat k přihlašovacím údajům do bankovnictví, což je první úspěšný krok k vysátí účtu oběti,“ vysvětluje dále Zub.

Podezřelou aktivitu zastavíme

Pokud by někdo chtěl ve velkém zjišťovat skrze platbu na kontakt jména majitelů telefonních čísel, banky mu v tom zabrání, nicméně odchytí jen několikačetné pokusy.

Pokud si ale někdo vytipuje jeden kontakt a na ten zaútočí, banku to znepokojí jen těžko.

Podezřelou aktivitu monitorují například v ČSOB, Air Bank nebo České spořitelně. „Nastavený monitorovací proces detekuje pokusy o zneužití služby Platba na kontakt pro rozsáhlé získávání jmen majitelů telefonních čísel a máme zároveň mechanismy, kdy dokážeme tyto pokusy v zárodku efektivně zastavit,“ uvedl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

K zadávání plateb bude stačit telefonní číslo. Chystá se i placení bez terminálu

Zamezit získávání kontaktů se snaží také v Raiffeisenbank. „Podobně jako ostatní banky zapojené do plateb na kontakt máme opatření, která zabraňují systémovému a cílenému vytěžování dat z registru,“ říká mluvčí banky Tereza Kaiseršotová.

Zájemci o propojení svého účtu s telefonním číslem se o možnost musí aktivně přihlásit u své banky. Registr do služby zapojených čísel účtu a s nimi propojených čísel telefonních vede Česká národní banka. Co se týká tohoto „seznamu“ čísel, v něm větší riziko oslovení experti neshledávají. Podle Ondřeje Zuba je zkrátka stejně napadnutelný jako jakýkoli jiný zabezpečený systém – možné to tedy je, ale podobně může být napadnuta jakákoli jiná databáze s citlivými údaji.

„Klienti by vždy měli posílat peníze pouze lidem, které znají a důvěřují jim, a měli by se mít na pozoru před nevyžádanými a potenciálně podvodnými žádostmi o peníze. Jakékoli osobní údaje lze potenciálně využít pro podvodné jednání útočníka, to však už vyžaduje aktivní součinnost oběti,“ upozorňuje mluvčí ČNB Denisa Všetíčková.

To hlavní o platbách na kontakt

  • Služba je dostupná všem fyzickým osobám.
  • Na telefonní číslo je možné jednorázově poslat částku od koruny do 5000 Kč.
  • Platba funguje jako okamžitá.
  • Službu nyní nabízí Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka a Raiffeisenbank. Příští rok se k nim připojí také Moneta a UniCredit.
  • Ke službě je nutné se aktivně přihlásit u své banky.
  • Telefonní číslo je možné propojit pouze s jedním číslem účtu. Jedno číslo účtu ale může být propojené s více telefony.
  • Před odesláním platby se v bankovnictví zobrazí název účtu příjemce, zpravidla jméno a příjmení.
  • Registr, v němž jsou spárovaná čísla účtu s telefonními čísly, vede ČNB.
Autor:

100 tun za hodinu. Na Hané mají unikátní kombajn

  • Nejčtenější

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Český e-shop s kosmetikou má potíže. Objednávky neřeší, na maily nereaguje

Na český e-shop s biokosmetikou Biooo se v posledním měsíci hrne kritika. Po více než pětadvaceti letech bezproblémového fungování si na jeho služby nyní stěžují mnozí zákazníci. Ti již několik týdnů...

23. července 2024  12:02

John Deere už nechce být woke. Podlehl tlaku konzervativců a řadí zpátečku

Přední americký výrobce zemědělských strojů John Deere se rozhodl ustoupit od svých iniciativ v oblasti podpory rozmanitosti. Podlehl tak tlaku, který se vůči němu v posledních měsících vyvinul na...

20. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za všechno mohou turisté. Řecký ostrov Santorini nemá vodu, víno ani klid

Ačkoliv je řecké hospodářství do značné míry závislé na cestovním ruchu, ne všichni domorodci jsou z turistů nadšení. Vinaři na řeckém ostrově Santorini si například stěžují na to, že kvůli turismu...

21. července 2024

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Cíl Wendy’s v Česku? Rychle otevřít stovky restaurací, říká šéf fast foodu

Premium

Hranaté hovězí nebo mražený dezert Frosty patří mezi největší taháky řetězce s rychlým občerstvením Wendy’s. Americká síť před dvěma týdny oznámila, že se chystá vstoupit na český trh. Řetězec nyní...

27. července 2024

KOMENTÁŘ: Polsko jako motor Evropy? Ne, jeho ekonomika je stále ještě zranitelná

Premium

V Polsku se dnes staví dálnice, rostou tam platy, země mohutně zbrojí, stahují se do ní zahraniční firmy. Stává se z Polska jeden z motorů Evropy na úrovni Německa a Francie? ptá se Josef Mlejnek,...

26. července 2024

Na Ukrajině se kogenerační jednotky osvědčily. Firma z Brna jich vyvezla desítky

České firmy dodaly na Ukrajinu již desítky kogeneračních jednotek, které pomáhají zemi zvládat kritickou situaci poškozené energetiky. Pro zajištění rychlých dodávek elektřiny a tepla jsou momentálně...

26. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....