Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pivovary zvyšují produkci. Covid nás nebrzdí, tvrdí

  9:34aktualizováno  10:05
Budějovický Budvar čeká v letošním roce podobné tržby jako loni, kdy se vyšplhaly na více než 2,8 miliardy korun. Dobré výsledky oznámila i skupina Staropramen, které tržby meziročně vzrostly o jednu miliardu.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Budějovický Budvar

Na jaře přišel Budvar kvůli zavřeným restauracím asi o 35 milionů korun. Během podzimu pak každý týden přichází až o deset milionů tržeb. Uvedl to ředitel Budvaru Petr Dvořák.

V létě však měl Budvar prodeje rekordní. „Když se podíváme, co se děje v jiných oborech, tak nejspíše dopadneme ještě velmi dobře. Největší zásek proti loňsku nám v zisku dělají gastro provozy a návštěvnické centrum, do kterého ročně zavítá přes 60 tisíc lidí. Letos v polovině března jsme ho zavřeli a od té doby neotevřeli,“ řekl ředitel. Budvar provozuje tři restaurace, budějovické Masné krámy, Budvarku a Krumlovský mlýn v Českém Krumlově.

Budvar letos i propouštěl

Pivo v lahvích a v plechu zdraží i Budvar, od ledna asi o čtyři procenta

Letos však pivovar také rozdal výpovědi. Dotklo se to asi třinácti z 670 zaměstnanců. Budvar zreorganizoval domácí obchod a propustil některé zaměstnance z obchodních pozic, skladů, přepravy i administrativy. Propouštění však nesouviselo s dopady pandemie nemoci covid-19.

„Kvůli covidu v ničem nebrzdíme. Většinu objemů, které jsme ztratili v případě českých restaurací, jsme byli schopni kompenzovat exportem nebo domácím maloobchodem. Spíš je otázka, jak se usadí trh točeného piva po všech těch šocích, kolik hospodských skončí z ekonomických důvodů, kolik z důvodů zachování duševního zdraví. Po každém novém zákazu nám volají další a další zákazníci, že končí,“ řekl Dvořák.

Epidemie ohrožuje malé pivovary, pomohla by zimní sezona na horách

Národní podnik letos prodal víc baleného piva a méně sudového. Točené má podle ředitele lepší tržby na hektolitr, ale také vyšší náklady. „Z hlediska tržeb ho balené ale nenahradí,“ řekl ředitel. Budvar má tři linky na stáčení do lahví, také sklad na 19 tisíc palet. Může tak lépe reagovat na výkyvy trhu.

Kvůli dopadům koronaviru však musel Budvar zlikvidovat několik set hektolitrů piva. Část piva stáhl zpět do chlazených skladů, část tankového prodal v plastových lahvích.

Vývoz Budvaru vzrostl

Export letos stoupl národnímu pivovaru meziročně o několik procent. Klesl odbyt sudového piva, víc se prodávalo balené v lahvích a v plechovkách. Rostly prodeje v Německu, v Británii, snížily se v Rakousku či v Asii. „Na některých trzích rosteme rychleji, třeba v Německu, tam jsme asi nejrychleji rostoucí pivovar,“ řekl ředitel.

Američan žaluje Heineken. Myslel si, že kupuje mexické pivo

Na exportu českého piva se Budvar podílí necelou čtvrtinou. Loni do téměř 80 zemí vyvezl rekordních 1,15 milionu hektolitrů, pod značkami Budweiser Budvar a Czechvar. Na export šlo téměř 69 procent piva. Mezi pět největších odbytišť patřily Německo, Polsko, Slovensko, Rusko a Británie.

Loni měl Budvar rekordní čistý obrat tři miliardy korun, zisk po zdanění stoupl o čtyři procenta na 278 milionů. Budvar se 670 zaměstnanci loni uvařil rekordních 1,679 milionu hektolitrů. V českém maloobchodním prodeji mu pomáhá s maržemi zejména novinka Budvar 33.

Úspěch hlásí i Staropramen

Tržby skupiny Pivovary Staropramen loni dosáhly na 10,38 miliardy korun a meziročně vzrostly o jednu miliardu korun. Skupina se dostala do zisku, který činil 730 milionů korun. Předloni byla firma ve ztrátě 82 milionů korun.

Společnost pivo prodává ve 35 zemích světa. „Na výsledcích roku 2019 se projevily zejména vyšší tržby za pivo v České republice, Slovensku i Chorvatsku. Pozitivní dopad měla i situace na exportních trzích. Prodeje značky Staropramen v zahraničí přesáhly dva miliony hektolitrů,“ sdělila finanční ředitelka společnosti Silvia Miklósová. Skupině loni vzrostl objem prodaného piva o 0,12 milionu hektolitrů na 5,53 milionu hektolitrů.

Zdražování piv pokračuje. Staropramen zvedne ceny u lahví a plechovek

Podle výroční zprávy roste Staropramen na všech klíčových trzích, kde se prodává. Pod skupinu spadá také Staropramen-Slovakia, aktivity v Chorvatsku a v Bosně a Hercegovině jsou pak řízené přes holdingovou společnost Cervesia Zagreb. Skupina měla loni v průměru 1531 zaměstnanců.

Kromě dobrých výsledků Staropramenu a Ostravaru se podle výroční zprávy dobře vedlo také značce Braník, která se prodává v obchodních řetězcích. „Na výrazný růst segmentu nealkoholických pivních mixů společnost reagovala uvedením nových příchutí značky Cool - Jablko a Hruška,“ napsala firma.

Letos v prvních měsících roku skončil po necelých čtyř letech ve funkci generální ředitel Pivovarů Staropramen v ČR a na Slovensku Petr Kovařík. Ve vedení firmy ho nahradil bývalý komerční ředitel Zdenek Havlena.

Pivovarům Staropramen patří dlouhodobě na českém pivovarském trhu druhá příčka za Plzeňským Prazdrojem. Skupina je od roku 2012 součástí severoamerické pivovarské skupiny Molson Coors. Ta Pivovary Staropramen koupila od investiční společnosti CVC Capital Partner za 2,7 miliardy eur, dříve pivovary vlastnil pivovarský gigant Anheuser-Busch InBev. Molson Coors zařadila Staropramen mezi své čtyři celosvětově nejdůležitější značky.

Autoři: ,

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Vývoz českého nábytku klesá, na vině je Německo. Výrobci hledají nové trhy

27. dubna 2024

Export českého nábytku do zahraničí se v loni propadl. V porovnání s předchozím rokem se hodnota...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Draží se jedinečná sbírka mincí ze Skandinávie. Dědicové na ni čekali sto let

27. dubna 2024

Potomci dánského máslového magnáta čekali přesně sto let, než se mohli přihlásit o své dědictví v...

V Česku elektromobily netáhnou. Prodejům vládnou spalovací motory, říká průzkum

27. dubna 2024

Ekologické hledisko většina Čechů při nákupu auta nebo volby dopravního prostředku příliš neřeší....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...