Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Místo těstovin teď lidé chtějí koláče, říkají majitelé školy vaření

  17:00
Jana a Petr Rýdlovi strávili skoro celou pracovní kariéru v korporacích. Před pár lety si však řekli, že nastal čas na změnu a že by chtěli dělat něco, kde budou blíž lidem. Třeba vést penzion, kavárnu či bistro. Nakonec se jim naskytla příležitost převzít jednu z prvních pražských škol vaření Ola Kala. Koupili ji v roce 2018 a během roku se jim podařilo zdvojnásobit obrat. Pak přišla pandemie.

Jana a Petr Rýdlovi | foto: Ola Kala

„Loni v polovině března jsme museli zavřít. A až do začátku letošního června jsme měli otevřeno jen tři a půl měsíce. Pomohlo nám, že zákazníci byli trpěliví, že nechtěli hned vrátit peníze za koupené kurzy. Během covidu jsme museli posunout kurzy pro téměř 900 lidí a zrušily se všechny firemní akce, zhruba tři stovky jsme teď umístili a další ještě čekají, než na ně přijde řada,“ říká Petr Rýdl.

Během pandemie se přesunula řada věcí do online prostoru. Platí to i pro školy vaření?
O online kurzech se mluvilo jako o novém trendu. Také jsme je na „nátlak“ od partnerské firmy natočili, ale myslíme, že to zapadne. Mnoho zákazníků bere kurzy jako zážitek. A takovou atmosféru se přes internet podaří jen těžko zprostředkovat. My naopak od září pořádáme kurzy v našem druhém studiu na Žižkově, abychom měli více možností, co nabídnout. Budeme jediná škola vaření, která má vlastní prostory na dvou místech v Praze.

Vaření v době post-covidové. Domácí kulinářství pomáhá školám vaření

Jak se mění „chutě“, jaké typy kurzů lidé chtějí?
Před lety byla ve školách vaření populární italská kuchyně. Dnes je spíše na ústupu, lidé už umějí udělat dobré rizoto nebo pastu. Podobně i francouzská kuchyně, kurzy se sice obsadí, ale už se vyhlašují méně často. 

Nejvíc táhnou exotické kuchyně, vietnamská, thajská. Lidé tam jezdili na dovolenou, v Česku vznikla nová bistra zaměřená na asijskou kuchyni, lidem to chutná a chtějí se naučit vařit jídla jako Pho, Bún bo Nam Bô nebo Pad Thai i doma.

A co kurzy pečení?
O ně mají zájem především ženy. Nejvíc ze všeho jsou oblíbené makronky. U kurzů zaměřených na pečení však trochu zápolíme s tím, co se dá stihnout za čtyři a půl hodiny, po které kurz trvá. Nechceme, aby lektor udělal jednu vánočku a zákazníci si odnesli domů vzorek, naopak, lidé si musejí vyzkoušet co nejvíc. A všimli jsme si, že klienti berou pečení mnohem vážněji, víc se soustředí. Naopak vaření bývá spíše společenská událost, vypije se i více vína.

Online kurzům tedy moc nevěříte. Je ale možné přinést do vašeho byznysu jiné inovace?
Dá se experimentovat s podobou kurzů. Na podzim bychom chtěli třeba vyhlásit také kreativnější kurzy, intuitivní vaření. Dnes máte předem dané menu, dostanete suroviny a na kurzu jedete přesně podle receptu. Současní zákazníci to tak chtějí. 

Ale pak je hodně lidí, kteří něco uvaří, ale podruhé už to nezopakují. Na tom budou postaveny nové kurzy, klienti se pod vedením lektora naučí vhodně kombinovat suroviny, aby z toho vznikala chutná jídla. Inspirovali jsme se v zahraničí, uvidíme, jaký zájem to vzbudí v Česku.

Z čeho jste měli největší obavy, když jste školu vaření přebírali?
Chodili jsme sem s kolegy z práce. Když jsme s manželkou začali hledat, do čeho bychom se mohli pustit, mluvili jsme o škole vaření. Ale zároveň jsme si říkali, že úplně nová škola vaření - pokud třeba není přidružená k nějaké značce či restauraci - jen tak neprorazí, když je na trhu celkem konkurence. Ale pak se náhodou ozval předchozí majitel Michal Nikodem, že Ola Kala prodává. Ani jsme se nebáli, že bychom nedokázali získat nové typy klientů, třeba firemní klientelu, na kterou se tu před tím moc nezaměřovali, ale abychom dokázali udržet úroveň značky.

Témata: vaření, Žižkov

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Ruské soudy kryjí Gazprom. UniCredit přijde o majetek, Slováci o arbitráž

17. května 2024  18:04,  aktualizováno  21:40

Soud v Petrohradě v pátek nařídil zabavit majetek italské bankovní skupiny UniCredit za 463 milionů...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Šéf Rohlíku si šťouchl do poplatků konkurence. Přitom podobné účtuje taky

21. května 2024  16:14

Do servisních poplatků rozvážkových společností se v těchto dnech na sociální síti X opřel šéf...

Modrý med a termosolární úly. Včelařství je zanedbaný obor, říká Josef Kölbl

24. května 2024

Podcast Už Albert Einstein říkal, že až vymřou včely, lidstvo je přežije pouze o čtyři roky. Proč jsou...

ANALÝZA: Fixovat energie, či nefixovat? Komu se vyplatí a na jak dlouho

24. května 2024

Premium Ceny energií se vracejí na předkrizové hodnoty, a to rychleji, než se očekávalo. Domácnosti, kterým...

Deset tisíc bitcoinů za dvě pizzy. První transakce by dnes měla hodnotu 16 miliard

24. května 2024

Květen roku 2010 zaujímá ve světě kryptoměn zvláštní místo. Je to totiž poprvé, kdy bitcoiny...

Rozhodčí tribunál zakázal ruskému Gazpromu vést v Rusku soud proti ČEZ

23. května 2024  22:38,  aktualizováno  22:55

Rozhodčí tribunál Mezinárodní obchodní komory (ICC) podle energetické společnosti ČEZ zakázal...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...