Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mnohačetné exekuce v Česku rostou. Je to systémová chyba, říkají experti

  9:56
Novela insolvenčního zákona stále vyvolává diskuse. Jejím cílem je zkrátit oddlužení z pěti let na tři roky. Zatím se počítá s tím, že zbavit se rychleji svých dluhů budou moci podnikatelé i občané. Podle obhájců novely by rychlejší oddlužení mohlo pomoci lidem ven z mnohačetných exekucí.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Kratší oddlužení svým členským státům nařizuje Evropská unie. Její směrnice se ale týká pouze podnikatelů, jimž chce kratším oddlužením umožnit rychlejší návrat k podnikání. V případě včasného nepřijetí Česku hrozí milionové sankce. Odpůrci ale namítají, že tak rychlé oddlužení vysílá zprávu, že dluhy není třeba platit. Věřitelům významně klesne návratnost prostředků, které půjčili. To se týká i státu, který je častým věřitelem.

Obhájci návrhu naopak tvrdí, že takto nastavená insolvence dlužníky rychleji dostane zpět do ekonomického života. Návrh novely navíc počítá i s podrobnějším zkoumáním částky, kterou se dlužník zavazuje měsíčně splácet.

„V Česku máme pořád téměř 700 tisíc lidí v exekuci, zvyšuje se podíl těch, kteří mají více než jednu exekuci, razantní nárůst je u těch, kteří mají dokonce více než čtyři exekuce. Tito lidé nemají jinou cestu než zvolit oddlužení. Zaměstnat takového člověka je i velká zátěž pro zaměstnavatele. Nemáme v Česku totiž systém, kdy by jeden člověk měl jednoho exekutora,“ uvedl Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

„Máme dluhy, které se v normální společnosti nevyskytují. Například za jízdu načerno, které vyšly na čtyři tisíce, se nyní vyšplhaly na sto tisíc. Stejně tak dluhy na nájmu. Stačilo, aby samoživitelku opustil partner, a za dva nezaplacené nájmy měla dluh půl milionu,“ dodal Hůle.

„Máme tu možná půl milionu lidí, kteří by měli jít do insolvence, ale raději jsou stále v exekuci,“ upozornil insolvenční správce Jakub Backa na situaci, kdy je splátka v exekuci nižší než ta v insolvenci.

Podle expertů jsou mnohačetné exekuce systémový nesmysl. Situace předlužení lidí by se měla řešit jinak, ne hromaděním dalších nesplatitelných dluhů.

Česko je pozadu

Ze zemí EU se zatím kromě Česka nevypořádalo s novelou pouze Bulharsko, Maďarsko, Lotyšsko a Belgie. Polsku a Kypru už zbývá jen pár detailů k dotažení. „Česko je velmi pozadu a měli bychom s tím už něco udělat,“ říká Hůle.

Ve většině zemí byly nastaveny podmínky pro oddlužení spotřebitelů stejně jako u podnikatelů. Oddlužení jim tedy je umožněno za tři roky. „Například ve Francii u lidí, kteří jsou nemajetní, probíhá oddlužení rychle. Naopak ti, kteří mají nemovitost, mohou mít prodlouženo oddlužení až na sedm let s tím, že nepřijdou o bydlení,“ dodal Hůle.

„Máme vysoký podíl živnostníků i těch, kteří nemají vůbec žádné zaměstnance. Máme tu švarcsystém. Jsou tu lidé, kteří dostávali podnikatelské půjčky, přestože nikdy nebyli skutečnými podnikateli,“ říká dále Hůle s tím, že tito lidé by nelogicky měli jiné podmínky oddlužení než spotřebitelé.

Řada lidí v exekucích také redukuje oficiální příjmy. „To přiznává 54 procent ekonomicky aktivních lidí ve vícečetných exekucí,“ upozornil sociolog Daniel Prokop. Podle něj tito lidé budou mít velmi nízké důchody. Ztráty v daních mohou být pět až dvanáct miliard. Exekuce podle Prokopa mohou prohlubovat regionální sociální rozdíl i celou další dekádu.

Novela podle Hůleho přinese ekonomický restart. Klade také podmínku, že lidé v oddlužení budou muset mít adekvátní příjmy. Bude se tedy přísněji sledovat, zda dlužník opravdu platí tolik, kolik může.

Kontrola bude zároveň probíhat během oddlužení, pokud člověk nebude plnit podmínky, tak v oddlužení končí. Dojde i k rychlejšímu splacení dluhu na výživné. Oddlužení také bude možné prodloužit až o jeden rok. „Recidivy se nebojíme, další oddlužení by už pak totiž bylo pětileté,“ dodal Hůle.

„Máme staré dluhy z nemravných půjček, kdy při přezkumu by se příslušenství škrtlo. Je to riziko těch věřitelů, že společnost jednou řekne, že tyto praktiky nebudeme tolerovat,“ dodal ekonom Miroslav Zámečník.

Často se také diskutuje, že zaměstnávat lidi s exekucemi je velká zátěž pro zaměstnavatele. „Náklady na straně zaměstnavatelů jsou a jsou nemalé. Tím nákladem je především, že někteří zaměstnanci v šedé zóně po dvou měsících odchází, protože v mezičase mu přišly tři exekuce a je mu už nevyplácí pracovat. Buď tedy dělá načerno, nebo má co dva měsíce mění zaměstnavatele či oficiálně přiznává jen minimální příjem,“ upozornil Tomáš Urban, ředitel logistické firmy.

Odpůrci kratšího oddlužení namítají, že stát tak přijde o 15 miliard korun. Podle Prokopa je to ale nesmysl. „Výpočet stojí na tom, že do oddlužení půjde 300 tisíc lidí, že splatí jen 6 procent z dluhu a že jejich dluhy jsou přes milion. Ta čísla se ale nezakládají na realitě. Naopak věřitelé dostanou více, protože lidé, kteří by normálně do insolvence nešli, do nich půjdou. Lidé se také vrátí do normálního ekonomického života,“ upozornil Prokop s tím, že k růstu zájmu o oddlužení by pomohla také větší informovanost veřejnosti.

Autor:

Francouzští pekaři upekli rekordní bagetu, snědli ji bezdomovci

  • Nejčtenější

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

KOMENTÁŘ: Nad švarcsystémem už se smráká. Ale je to opravdu dobře?

8. května 2024

Premium Kontroloři dostali od letošního ledna do ruky nový nástroj k potírání nelegální práce. Je ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

Doosan investuje v Česku další tři miliardy, chce vyrobit turbínu pro Dukovany

13. května 2024  14:41

Jihokorejská společnost Doosan Enerbility přesouvá do Plzně klíčová know-how v oblasti výroby...

Počet nákupů online se zdvojnásobil, přišli mu na chuť i nejstarší, říkají data

13. května 2024  14:02

Podíl lidí v Česku, kteří nakupují na internetu, vzrostl mezi lety 2015 a 2023 zhruba 2,5násobně na...

Pietro Filipi se vrací na český trh. Značka se chce prosadit i v zahraničí

13. května 2024  13:21

Česká oděvní značka Pietro Filipi, za kterou stál zkrachovalý podnikatel Michal Mička, čeká...

Dojíždění do Prahy obstarají nové soupravy. Mají dva oddíly první třídy

13. května 2024  13:06

Nové třívozové jednotky RegioPanter v pondělí poprvé svezly cestující na trati z Prahy do Kralup...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...