Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Šance pro trpělivé investory. Les vydělává pomalu, ale jistě, radí experti

  1:00
Trvale rostoucí ceny nemovitostí a zhoršující se podmínky při získávání hypotéky přiměly drobné investory do nemovitostí hledat nové příležitosti. Jednou z možností, kam investovat peníze, jsou podle odborníků lesy a zemědělská půda. Ukládat úspory do přírodních zdrojů má podle expertů smysl kvůli jejich omezenému množství.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Jak vyplývá ze statistik realitně-poradenské společnosti Farmy.cz, která se specializuje na zemědělské nemovitosti, cena zemědělské půdy od roku 2004 strmě rostla a ­její hodnota se do loňska více než ztrojnásobila. Loni se prodávala za tržní ceny v rozmezí 15 až 40 korun za metr čtvereční.

Nejdražší je půda na střední a jižní Moravě, Hradecku, Jičínsku, Pardubicku a Nymbursku. Vyšší ceny jsou také v blízkosti Prahy a u západních hranic Česka.

V Česku roste poptávka po kvalitní půdě. Skupují ji investoři i zemědělci

Investice do zemědělské půdy je však vhodná hlavně pro lidi, kteří chtějí uložit své prostředky dlouhodobě a stačí jim roční výnos na úrovni 1,5 procenta z hodnoty investice.

Podle jednatele realitního portálu videobydleni.cz Jakuba Veverky je cena českých přírodních aktiv stále pod úrovní cen na západ od našich hranic. „Investování do půdy není v Česku běžné. Do půdy většinou investují v řádech vyšších desítek milionů dlouhodobí investoři kvůli diverzifikaci portfolií,“ vysvětluje Veverka. Omezený objem neobnovitelných zdrojů je ale podle něj zárukou budoucího zisku.

Regulace rozhodne o ceně

Letos však odborníci růst cen půdy neočekávají. „Vzhledem k nejistotě ohledně dalšího vývoje cen nelze aktuálně počítat s jistým ani rychlým zhodnocením investice do zemědělské půdy,“ tvrdí majitel Farmy.cz Jaroslav Urban. Negativně může ceny ovlivnit hlavně schválení regulací na trhu s půdou.

Jednou z nich je zavedení předkupního práva pro zemědělce a­ stát. To navrhovali v loňském roce zástupci větších zemědělských podniků – Zemědělský svaz ČR a Agrární komora ČR – kvůli tomu, aby pole zůstala zachována pro zemědělské využití. Předkupní právo mělo zajistit, že vlastník nabídne pozemek přednostně k odprodeji státu nebo takzvanému oprávněnému uživateli – například pachtýři nebo nájemci. Teprve v případě, že by o ­půdu neměli zájem, by mohl jednat s jiným kupcem.

Lesům ČR klesl za první tři měsíce letošního roku zisk o více než čtvrtinu

Návrh zákona sice loni neprošel, přesto se očekává, že snahy o regulaci budou pokračovat. A obecně lze předpokládat, že každá nová regulace bude mít negativní dopad na tržní cenu půdy. Společnost Farmy.cz například ve své nedávné analýze předpokládá, že už letos poklesne zájem nezemědělských investorů.

Negativní dopad na cenu půdy má i to, že se na trhu objevili spekulativní nezemědělští investoři, kteří hromadně obesílají vlastníky a nabízejí jim odkup půdy. Nabízené částky jsou téměř vždy pod tržní cenou.

Na neefektivitu krátkodobých spekulací se zemědělskou půdou upozorňuje Petr Petřík ze sdružení Platforma pro krajinu. „Krátkodobá vidina zisku z půdy nás přivedla do stavu, kdy máme čtyři procenta našeho státu přikrytá zpevněnými plochami a ročně probíhá až pět tisíc hektarů záboru zemědělské půdy, přičemž 80 procent zemědělské půdy skončí v pronájmu,“ uvádí Petřík. Podle něj se vytrácí vztah k ­půdě a k jejím mimoprodukčním užitkům.

Cenu lesa zvyšuje i honitba

Ani lesy nejsou vhodné pro ty, kteří by chtěli vidět zisky okamžitě, nabízejí však dlouhodobě větší potenciál než zemědělská půda. Podle lesnického speciality Aleše Erbera je investice do lesní půdy přes dlouhou produkční dobu lesů vysoce výhodná.

„Je to proto, že cena půdy roste a­ na půdě navíc přirůstá dřevo. Kromě toho lesy produkují vedle dřeva i takzvanou mimoprodukční funkci (rekreace, vodoochrana),“ uvádí Erber s tím, že kdyby společnost uměla či chtěla ocenit mimoprodukční funkci, tak by cena lesů ještě vzrostla. 

„Pokud vlastníte více než pět set hektarů lesů, můžete si založit vlastní honitbu a provozovat myslivost, což hodnotu lesa ještě zvýší,“ dodává Erber.

Podle zkušeností realitních kanceláří Re/Max kupovali lesní pozemky v předešlých letech zejména lesáci, majitelé pil a dřevozpracujících podniků. V posledních dvou letech se ale začala zvyšovat poptávka koncových zákazníků, kteří lesní pozemky kupují jako dlouhodobou investici či k uložení volných finančních prostředků.

„Pro tyto klienty není nejdůležitějším kritériem skladba lesa, jeho stáří, možnost okamžité těžby, ale dbají spíše na lokalitu lesa, která by měla být v jejich regionu, kupní cenu a­ budoucí perspektivu,“ tvrdí Martin Valigura z Re/Max Quality. Objevují se ale i kupci, kteří mají zájem o les navazující na jejich pozemky. A právě ti se snaží získat větší celek s ­vyšší tržní hodnotou.

Zemědělská a lesní půda, případně vodní zdroje, jsou podle loňské zprávy České bankovní asociace po nemovitostech k bydlení a vkladech třetí nejvýznamnější položkou majetku českých občanů. Hodnota přírodních zdrojů, které Češi vlastní, dosáhla loni podle asociace 1,4 bilionu korun.

100 tun za hodinu. Na Hané mají unikátní kombajn

  • Nejčtenější

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Český e-shop s kosmetikou má potíže. Objednávky neřeší, na maily nereaguje

Na český e-shop s biokosmetikou Biooo se v posledním měsíci hrne kritika. Po více než pětadvaceti letech bezproblémového fungování si na jeho služby nyní stěžují mnozí zákazníci. Ti již několik týdnů...

23. července 2024  12:02

John Deere už nechce být woke. Podlehl tlaku konzervativců a řadí zpátečku

Přední americký výrobce zemědělských strojů John Deere se rozhodl ustoupit od svých iniciativ v oblasti podpory rozmanitosti. Podlehl tak tlaku, který se vůči němu v posledních měsících vyvinul na...

20. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za všechno mohou turisté. Řecký ostrov Santorini nemá vodu, víno ani klid

Ačkoliv je řecké hospodářství do značné míry závislé na cestovním ruchu, ne všichni domorodci jsou z turistů nadšení. Vinaři na řeckém ostrově Santorini si například stěžují na to, že kvůli turismu...

21. července 2024

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Cíl Wendy’s v Česku? Rychle otevřít stovky restaurací, říká šéf fast foodu

Premium

Hranaté hovězí nebo mražený dezert Frosty patří mezi největší taháky řetězce s rychlým občerstvením Wendy’s. Americká síť před dvěma týdny oznámila, že se chystá vstoupit na český trh. Řetězec nyní...

27. července 2024

KOMENTÁŘ: Polsko jako motor Evropy? Ne, jeho ekonomika je stále ještě zranitelná

Premium

V Polsku se dnes staví dálnice, rostou tam platy, země mohutně zbrojí, stahují se do ní zahraniční firmy. Stává se z Polska jeden z motorů Evropy na úrovni Německa a Francie? ptá se Josef Mlejnek,...

26. července 2024

Na Ukrajině se kogenerační jednotky osvědčily. Firma z Brna jich vyvezla desítky

České firmy dodaly na Ukrajinu již desítky kogeneračních jednotek, které pomáhají zemi zvládat kritickou situaci poškozené energetiky. Pro zajištění rychlých dodávek elektřiny a tepla jsou momentálně...

26. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....