Na opojném večeru nechyběli ani špičkoví sommeliéři a členové poroty, kteří vítěze vybírali na finálové degustaci trvající několik hodin.
Až z Francie přijel sympatickému vinaři z Moravy poblahopřát charizmatický specialista na bordeaux John Umberto Salvi, nechyběl ani český sommeliér a předseda klubu degustátorů Ivo Dvořák a hlavní sommeliérka v restauraci La Degustation Klára Kollárová.
"Nečekal jsem to, že zvítězíme. Vynikajících vín tady bylo mnoho. Nedávno k nám přijeli kamarádi z Prahy a ptali se mě: Jožko, kam dáš tu další ceduli Vinaře roku? A mně to přišlo jako rouhání,“ popsal Josef Valihrach s úsměvem a dodává, že svou výhru bere s pokorou.
"Své první víno jsem udělal ve čtrnácti letech. Profesionálně víno vyrábíme dvacet let. Začali jsme po revoluci, jsme rodinná firma,“ svěřil se po vyhlášení vinař, jehož víno v supermarketech nekoupíte. "Dodáváme víno hlavně do špičkových restaurací nebo soukromým zákazníkům,“ prozradil Josef Valihrach a dodal, že při pěstování vína je nejdůležitější počasí.
"To je ale na pánubohu. Dobré víno by mělo být přírodní, nedoslazované, přívlastkové,“ poradil špičkový vinař a dodal, že česká vína jsou čím dál lepší. To potvrdil i uznávaný odborník John Umberto Salvi.
Česká vína jsou dobrá
"Máte dobrá vína. Každý rok jsou lepší a lepší. V celosvětových soutěžích mají šanci uspět. Jste na dobré cestě,“ popsal Salvi během vyhlašování, po kterém následovala honosná galadegustace, na které i sommeliéři, navzdory profesnímu zvyku, víno nevyplivovali, ale vychutnávali se všímvšudy.
"Starší ročník s chutí přezrálého lesního ovoce a decentními tóny hoblovaného dřeva, středně plná chuť, příjemné a elegantní,“ tak popsal svého favorita - červené víno - český sommeliér a předseda sedmičlenné komise Ivo Dvořák a dodal, že letos byla v soutěži vína výborná.
"Loni jsem nedal vínu víc než 90 bodů, letos to bylo i 94 bodů. Vyhrál ale ten nejlepší,“ zhodnotil Ivo Dvořák pro MF DNES už osmý ročník soutěže.