Vinice v oblasti Mendoza leží na úpatí velehor And

Vinice v oblasti Mendoza leží na úpatí velehor And | foto: Profimedia.cz

Argentina: Výrazná vína z drsného podnebí

  • 1
Pátý největší producent na světě a jednička v Jižní Americe, to je vinná Argentina. Proslavila se především svými plnými červenými víny. Přitom až do devadesátých let minulého století byla argentinská vína ve světě takřka neznámá.

Argentinci totiž dokázali všechno vypít sami. Teprve nástup nových technologií a vzdělaných odborníků povýšil vína průměrné kvality na úroveň srovnatelnou s vyspělým vinařským světem. Ten se pak o ně začal intenzivně zajímat.

SERIÁL: Méně známé vinařské země

Vína z Francie, Itálie, či Španělska ochutnal už snad každý. Jaká vína ale vznikají v Jižní Americe či ve Středomoří? To se dovíte v novém seriálu. Všechny díly najdete zde.

Centrem argentinského vinařství je Mendoza. Město ležící na vyprahlé náhorní rovině pod Andami obléhají nekonečné vinice, které se táhnou od obzoru k obzoru. Réva zde roste v nadmořských výškách jinde na světě nevídaných. Většina je v rozmezí 700 až 1400 metrů nad mořem, což odpovídá hřebenům Krkonoš.

Mají tady dokonce i vinice ve výšce 2400 metrů. Studené noci dávají hroznům dostatek aromatických látek, teplé slunečné dny zase dost cukru. Suché podnebí tady brání rozšíření chorob a umělé zavlažování dává vysoké úrody.

Argentinské krize využili Evropané
Nejvýraznější modrou odrůdou je Malbec, který je úplně jiný než na jihovýchodě Francie, odkud pochází. Hojně pěstují Argentinci také Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Sangiovese, Syrah a Barbera. Pokud je vinaři dobře zpracují, dávají všechny tyto modré odrůdy bohatá, výrazná vína se silným aroma.

Mezi bílými odrůdami dominuje Chenin Blanc, Ugni Blanc, Semillon, Sauvignon, Tocai Fruliano a pořád ještě se rozšiřují plochy dosud módního Chardonnay. Pozadu nezůstávají ani odrůdy, z nichž se vyrábí především stolní vína: Torrontés, Cereza, Criolla Grande, Criolla Chica a Mission.

Článek vznikl ve spolupráci
s časopisem BarLife

Do Argentinského vinařství velkou měrou zasáhli zahraniční investoři, kteří využili oslabení domácích výrobců během hospodářské krize země. Průkopníkem byl francouzský šampaňský dům Moët, který v Argentině vlastní vinařství Bodegas Chabdin. Poté ho následovali další Francouzi, ale i Portugalci, Španělé a Američané.

Vedle nejvýznamnější oblasti Mendoza (300 tisíc hektarů vinic) patří k velkým i lokalita ve Valle de Uco. Jako nejperspektivnější se jeví Patagonie na jihu země.

ČTĚTE TAKÉ DALŠÍ SERIÁLY

Italská vína
Španělská vína
Francouzská vína