Škola degustace piva
Degustace piva V: Pivo všemi smysly
Na senzorickém vnímání piva se při degustaci podílejí všechny lidské smysly (snad s výjimkou sluchu). Pro důležitost zraku může být příkladem, že modrý guláš se zelenými knedlíky bude pro většinu...
Degustace piva IV: Degustační komise
Degustace piva probíhá obvykle v sériích. V jedné sérii by se mělo ochutnávat 4 až 6 vzorků. Poté je nutná přestávka. Počet sérií, například při degustačních soutěžích, je maximálně čtyři denně.
Degustace piva III: Co zakusovat
Součástí degustace je i neutralizátor chuti. Tímto odborným termínem se rozumí něco na zub při hodnocení nápojů nebo něco na zapití při hodnocení tuhých potravinářských výrobků. Pro pivovarské účely...
Degustace piva II: Kde a kolik ochutnávat
Pro dobrou práci degustátora je nezbytné zajistit i optimální podmínky pro jeho práci. Jednou ze základních podmínek je pracovní prostředí - degustační místnost. V ideálním případě by to měl být...
Degustace piva I: Co dokáže čich a chuť
Pro hodnocení senzorických (chuťových) parametrů všech potravin a pochutin (tedy i piva) jsou základním přístrojem lidské smysly, a tedy člověk, odborně nazývaný degustátor. Velká část laické...