Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Škola degustace piva

Degustace piva V: Pivo všemi smysly

Na senzorickém vnímání piva se při degustaci podílejí všechny lidské smysly (snad s výjimkou sluchu). Pro důležitost zraku může být příkladem, že modrý guláš se zelenými knedlíky bude pro většinu...

10. února 2006  16:31

Degustace piva IV: Degustační komise

Degustace piva probíhá obvykle v sériích. V jedné sérii by se mělo ochutnávat 4 až 6 vzorků. Poté je nutná přestávka. Počet sérií, například při degustačních soutěžích, je maximálně čtyři denně.

2. února 2006  11:10

Degustace piva III: Co zakusovat

Součástí degustace je i neutralizátor chuti. Tímto odborným termínem se rozumí něco na zub při hodnocení nápojů nebo něco na zapití při hodnocení tuhých potravinářských výrobků. Pro pivovarské účely...

26. ledna 2006  13:40

Degustace piva II: Kde a kolik ochutnávat

Pro dobrou práci degustátora je nezbytné zajistit i optimální podmínky pro jeho práci. Jednou ze základních podmínek je pracovní prostředí - degustační místnost. V ideálním případě by to měl být...

19. ledna 2006  10:47

Degustace piva I: Co dokáže čich a chuť

Pro hodnocení senzorických (chuťových) parametrů všech potravin a pochutin (tedy i piva) jsou základním přístrojem lidské smysly, a tedy člověk, odborně nazývaný degustátor. Velká část laické...

17. ledna 2006  11:45