Hmat se podílí na chuťovém vjemu prostřednictvím receptorů v ústech. Příkladem může být například parametr plnosti (chlebnatosti nebo naopak vodnatosti) a nasycenosti piva.
Z tohoto důvodu také hraje velmi důležitou roli teplota degustovaného vzorku, která je přímo předepsána v rozmezí 9 až 11 °C.
Celou verzi článku najdete na Svět piva.cz - ZDE |
Vůně už přímo souvisí s chutí, neboť například při rýmě, kdy je výrazně sníženo vnímání vůně, se částečně ztrácí i chuť. Někteří degustátoři dokonce upřednostňují vůni před vlastní chutí. Lidské smysly dokáží ve vůni zachytit podstatně nižší koncentrace než v chuti.
Povolání degustátor
Základní definice pojmu degustátor je relativně prostá. Degustátor je osoba, jejíž úkolem je popis senzorického charakteru výrobku. Profesionální degustátor by měl dokázat odlišit chuťové změny při podstatně nižších rozdílech a tyto rozdíly kvalifikovaně popsat. Degustátor nápojů pracuje především s hmatem (mechanoreceptory v ústech), čichem a vůní.
Jednou ze základních otázek je optimální věk degustátora. Nejlepší senzorické vnímání má organismus přibližně ve věku 20 let. V této době má ale degustátor podstatně menší zkušenosti, a senzorické vnímání je z velké části ovlivněno právě zkušenostmi. Proto se za optimální považuje věk okolo 40 let.
Zdravým způsobem života a pravidelným tréninkem si pak může člověk tyto schopnosti uchovat až do pozdního věku.
Z hlediska pohlaví jsou taktéž dány určité rozdíly, kdy ženy jsou citlivější na hořkost, a naopak muži lépe vnímají malé rozdíly ve sladkosti, která je obvykle ženami více tolerována.
O degustacích vína slyšel už asi každý. Stejně tak se ovšem ochutnává i český "národní" nápoj, pivo. Jak při degustacích správně postupovat se dozvíte v seriálu, který iDNES přináší ve spolupráci se serverem Svět piva.cz |
VŠECHNY VYŠLÉ DÍLY NAJDETE ZDE |