Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Personalisté radí

I člověk semletý životem může v jiné firmě zazářit, říká headhunterka

Premium

Propojuje schopné lidi s výkonnými společnostmi na českém trhu. A je přesvědčená, že právě lidé jsou to nejcennější aktivum, které firma má. Personalistka a headhunterka Tereza Černá radí, že při...

2. dubna 2024

„Kámoš“ na dobu neomezenou, senior či mladá slečna. Jak funguje mentor

Chcete vědět, odkud si v klidu z firmy zavolat, který kolega vám pomůže s účetnictvím, kdy si promluvit se šéfem o platu a kde se v okolí nejlépe naobědváte? Shánějte se po mentorovi.

28. září 2022

Jsem vášnivý profesionál aneb fráze v životopisech, které práci nezajistí

Premium

Umíme vést tým. Zároveň dokážeme být jeho flexibilním členem schopným plnit zadané úkoly. Samozřejmě zároveň umíme pracovat i úplně samostatně. Aby ne, však máme bohaté zkušenosti. Z toho, co o sobě...

5. března 2022

Kritika naší práce je zcela neoprávněná, neetické to není, říká headhunterka

Premium

Hledá nejvhodnější kandidáty pro vrcholové pozice. Manažery, specialisty, odborníky. „Sama jsem byla kdysi lovená, ale nakonec se to otočilo a dnes lovím ty nejlepší já,“ říká headhunterka Markéta...

20. března 2021

Nenechte se zbytečně vyrušovat

Tony Blair šéfoval Británii deset let a celou tu dobu nepoužíval mobil. Je to logické; tak vrcholový manažer, jako je premiér, se přece nemůže ve své práci nechat vyrušovat operativou - nějakými...

23. června 2008

Takzvaný e-learning je stále oblíbenější

Zaměstnanecký benefit nemusí být jen delší dovolená nebo stravenky na jídlo. Jsou to i nejrůznější školení a kurzy. A to jak v oblasti profese, tak i jazyků.

19. června 2008

Psychický teror v práci není vzácností

Pokud si myslíte, že vám žádné nebezpečí nehrozí, mýlíte se. "Ohroženi jsme všichni a každý z nás se za určitých okolností může stát terčem šikany,“ říká Pavel Beňo z občanského sdružení Práce a...

17. června 2008

Žádost o zvýšení mzdy dobře načasujte

V práci se vám daří, ale na výplatní pásce se to nijak neprojevuje? Čas požádat o zvýšení platu nastává po dobrém pracovním výkonu.

16. června 2008

Co dělat, když vás to v práci přestane bavit

Jak poznáte, že čas na změnu zaměstnání dozrál? A co s tím můžete udělat? Přečtěte si, jaké máte možnosti.

12. června 2008

Vyzkoušejte kurzy osobnostní typologie

Zaměstnavatelé si uvědomují, že výkon jejich zaměstnanců ovlivní, jestliže dobře funguje komunikace uvnitř firmy. Prvním krokem mohou být kurzy osobnostní typologie.

11. června 2008

Nebojte se prvního nástupu do práce

První zaměstnání patří k důležitým životním mezníkům. Jak se chovat při nástupu do práce? Dodržujte pravidla hry a dejte si pozor na mnohá úskalí.

10. června 2008

Staňte se kamarádem šéfa

V řadě firem a institucí se dnes nejen společně pracuje, ale též společně někam vyjíždí utužovat kolektiv. Cizí slova jako teambuilding či outdoor training u nás pomalu zdomácňují; nejde v podstatě o...

10. června 2008

Škodí jesle? Ne, spíše stres

Zůstat několik let doma? Dát dítě do jeslí? Nebo zkusit pracovat i s dítětem na ruce? Všechno má své výhody, ale samozřejmě i minusy.

2. června 2008

Jak se vrátit po mateřské do práce

Co dělat, abyste uspěli na trhu práce a byli užiteční svému zaměstnavateli, když se vracíte po několika letech péče o děti? Poradíme vám, jak se co nejrychleji a bez velkých komplikací vrátit do...

30. května 2008

Časem šetřil už Komenský

Velkého Jana Amose znáte ze školy spíše jako shluk životopisných dat. V jeho díle však lze najít mnoho praktických a užitečných informací, které lze využít i v dnešním zdánlivě zcela novém oboru time...

29. května 2008

Kolik zaplatíte za hlídání dětí

Celodenní péče vyjde na desítky tisíc korun. Levnější variantu nabízejí jedině státní zařízení. Těch je ale nyní nedostatek.

28. května 2008

Výuka Montessori je vhodná pro každé dítě

Alternativní přístup školství Montessori spočívá v pozorování dítěte a v nenásilné podpoře jeho přirozeného vývoje v připraveném prostředí, kde vše má řád.

27. května 2008

Kritika nemá být sekera

Podřízení se mají hodnotit vstřícně a zdvořile. Nepříjemné sdělení nemá zranit, ale napravit nevyhovující stav.

23. května 2008

O své dovolené informujte šéfa včas

Nechce vás šéf pustit na dovolenou, přestože jste ho o termínu s předstihem informovali? Přečtěte si, jestli na to má právo.

22. května 2008

Proč denně dojíždějí za prací

Dojíždět za prací je především únavné. Přečtěte si, jak se s tím vyrovnali, kteří takto ujedou i desítky tisíc kilometrů ročně.

21. května 2008

Zaměstnavatel může za škodu požadovat náhradu

Způsobíte-li svému zaměstnavateli škodu, můžete za ni zaplatit. Pro takový případ se lze pojistit.

20. května 2008

Šéfův telefonát přijměte hned

Mobil umí dobře posloužit, ale i potrápit, narušit soustředěnou práci. Klišé o dobrém sluhovi a zlém pánovi platí i pro něj; jako pro elektřinu či vodu. Jako pro všechno, v čem hledáme správnou míru...

19. května 2008

Chybu v práci hned přiznejte

Chybovat je lidské. I v práci, pochopitelně. Jenže pracovní chyba vás může stát několik bezesných nocí, peníze i místo. Záleží i na tom, jak se k omylu postavíte.

15. května 2008

Pozor, ať nepřijdete o dovolenou

Každý by měl být ve firmě zastupitelný. Může onemocnět nebo mít vážnější úraz. Jeho nepřítomnost by však chod firmy nikdy neměla ohrozit.

14. května 2008

Brigády v cizině: až 70 tisíc

Nejvíce míst získáte jako dělníci a sběrači na farmách a v hotelech jako číšníci nebo barmani.

13. května 2008

Jak jsem pečoval o staré a nemocné v Anglii

Po dvou týdnech bloudění Londýnem mě vysvobodil telefonát z české agentury, která mi nabídla práci pečovatele o staré nemocné lidi v Cambridgi.

12. května 2008

Kde najdou pomoc při shánění práce handicapovaní

Pomoc handicapovaným při hledání práce nabízí několik specializovaných pracovních portálů. Naleznete zde nabídku pracovních pozic nebo třeba rekvalifikačních kurzů.

9. května 2008

Výše odměny za práci v noci se liší podle typu

Jiné příplatky za noční práci dostanou lidé pracující u soukromníka, jiné státní zaměstnanci.

6. května 2008

10 nejčastějších chyb absolventů a jak jim předejít

Do životopisu nemusíte za každou cenu vypisovat všechny brigády, kterých jste se během školních let zúčastnili. Body ve váš prospěch vám přihrají školní projekty, studijní praxe, výzkumy nebo odborné...

5. května 2008

Práci detektiva se naučíte hlavně v terénu

Říká se, že práce soukromého detektiva je zajímavá. Já si nemyslím, že je to úplně pravda, protože denně se setkávat s lidským neštěstím, to není nic přitažlivého, říká o svém zaměstnání Oto Šváb.

2. května 2008

Šéfové open space na rozdíl od zaměstnanců chtějí

Open space kanceláře jsou výhodné zejména ve firmách, kde je důležitá týmová spolupráce. Avšak ne všichni zaměstnanci je vítají.

1. května 2008

Noční práce škodí i srdci

Poruchy spánku, problémy s nadváhou, zhoršení rodinných vztahů, to jsou jen některé důsledky práce v noci.

30. dubna 2008

Hledáte práci? Zkuste víc způsobů

Brouzdejte po internetu, kupujte noviny, jděte se zeptat přímo do firmy, kde chcete pracovat. Zvýšíte šanci na získání dobrého místa.

29. dubna 2008

Velké firmy lákají studenty

Natrénovat se dá i práce. Trainee programy absolventům prozradí, kam až se ve své kariéře mohou dostat.

23. dubna 2008

Zdravotně postižení nemají při shánění práce mnoho na výběr

Jen málokdy se tělesně postiženým podaří sehnat práci. Nabídek je málo, a mnohé navíc nejsou solidní.

22. dubna 2008

Některá slova se už nepřekládají

Angličtina proniká do všech jazyků. Personalistika není výjimkou. Renáta Šťastná, jednatelka personální firmy, říká, že míra používání angličtiny se v posledních letech už nemění.

21. dubna 2008