Diskuze

Hitem byla sekaná se svíčkovou a růžová tatarka. Jak se jedlo v roce 1989

Škrtněte posledních třicet let a přesuňte se s námi zpátky do roku 1989. Vzpomenete si, jaká byla nabídka tehdejších restaurací? Kam se chodilo na „lepší večeře“ při oslavách? Jaké podniky byly tehdy v kurzu? V první části naší retrospektivy se zaměříme na Prahu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V těch letech byla sekaná i v blízkém zahraničí dominující nabídka. V Polsku "kotlet mielony" z "sosiem pomidorowym". Těch omáček ovšem bylo více, důležité bylo, semlet do té fašírky všechno, co bylo třeba co nejdříve prodat.

0 0
možnosti
Foto

Ta sekaná "svíčková" je v podstatě Beef Stroganoff, docela náročné jídlo pro senióry s menším počtem zubů.

Svíčková už tehdy nebyla ze svíčkové, ale z polévkového masa, umně změkčeného.

Nejlepší tatarku jsem tehdy jedl v Polsku, dodne ji nikde v ČR nedokázali tak perfektně udělat. Ale i v Polsku je mnohé už jenom dějinami.

Nejlepší typicky český řízek s bramborovým salátem, čtvrt kila šunky přes celý talíř, k tomu brusinky a citron, dostanete v Bavorsku, v restauraci u pivovaru Aying. Za 9,80 EUR, tedy asi 250 Kč. Stejné množství vepřové pečeně s křupavou kůrkou, omáčkou a knedlíkem jako dělová koule tam mají za 230 Kč.

0 0
možnosti
MM

je velky rozdil mezi sekanou svickovou a Stroganoffem

0 0
možnosti
JD

J98a82n 67D22l35o92u30h35ý

3. 4. 2019 14:55

..... v Hostivici...

0 0
možnosti
Foto

Sekanou, čevapčiči, čufty, ruský biftek, karbanátky jsme měli v 60. letech v menze každý den..však jsme také proto uspořádali jeden večer stávku a přes 200 studentů na večeři nešlo a jídlo nemělo "zaplaceno" lístky...to byla mela i soudruzi STB to vyšetřovali!

1 0
možnosti
Foto

My měli zase v internátě v Pobřežní ulici v Karlíně. Anno Domini 1955, hody, když naše hospodářka nakoupila kachny. Pro výrostky ve věku kolem 16-17 pravé požehnání, k tomu hory knedlíků a zelí. Dodnes na tu dívku v dobrém vzpomínám, dnes jistě už stařenka.

0 0
možnosti
MB

"otevřené již od časného rána (často od sedmi hodin)" - milý autore, nevím jak vy, ale představte si, že někteří lidé chodí do práce od 6hod, to je, co ?! ;-D

1 0
možnosti
MD

Tak ono je to dost relativní, ale řekla bych, že na na restauraci je to poměrně časná hodina...

Pro takového pekaře je naopak i ta vaše šestá dost pozdní doba...

3 0
možnosti
MM

Vaclav Vavra, 27/3 21:49

"Dneska jíte párky z jakési pěny, salmoneové hovězí Bůh ví odkud, napíchané maso vodou i jinými přísadami a éčky, zkuste ochutnat prejt, nebo právě tu sekanou tehdy z masa a dnes z odpadu, a svíčkovou český obyvatel neviděl nikde desítky let.

Děláte si redaktore iDnesu srandu z lidí?";-D

Vavro, moc jsi me rozesmal svym prispevkem a nadavanim na kvalitu potravin v Cesku. Ty s tvou neustalou kritikou Ceska a vseho co tam je k jidlu, k videni, sluzeb, neustalym stezovanim a vyctem vseho, co ti v Cesku vadi natolik, ze se tam podle sveho priznani zdrzujes pri kazde navsteve jen 10 dni.

Nejlegracnejsi na tom je, ze tohle je od cloveka, ktery se tu pasuje coby gurman "par excellence" a nedavno se tu chlubil, jak on v USA kupuje jen ty nejkvalitnejsi potraviny. Mezi jinym v nich vyjmenoval syr Jarlsberg. Syr norskeho stylu vyrabeny v licenci v USA, ktery patri mezi ty nejobycejnejsi syry a cenove je "lidovy".

Dokonce prodavany i kdejakou obycejnou samoskou v Australii, jakozto obycejny syr taktez za lidove ceny. Dovazeny obycejny americky syr je levnejsi nez rada skutecne kvalitnich australskych syru z mleka od krav na cistych pastvinach v Gipslandu, na ostrove King, v Jizni Australii a Tasmanii.

Nektere tyto syry byly v Australii vyvinuty CESKYMI syrarskymi odborniky na Tasmanii a v jihovychodni Australii - Gipslandu.

6 1
možnosti
DR

Máme se dnes nesrovnatelně lépe, ale přesto se rád podívám ke Dvěma Kočkám nebo do Zlatého Kříže.

1 0
možnosti
MM

Zlaty Kriz v Jungmance?R^

Dve Kocky v Praze neznam, ale pred lety jsem navstivil ty v TaboreR^R^

0 0
možnosti
FM

Vanilkový pohár U Myšáka ve Vodičkově ulici s karamelem a griliášem ... tak to byla mňamka. A jahodový koktejt v Koruně.

4 0
možnosti
MB

Tak Myšák byl naprosto bezkonkurenční. Škoda, že to už tak po rekonstrukci není.

1 0
možnosti
VV

Není to zaas tak dávno co ministr zemědělství veřejně prohlásil, že by se nestyděl dát svým dětem a vnoučatům ochutnat potraviny z dob totality. Měly totiž své normy a soudruh ředitel by za dnešní jakost uzenin musel jít i se svojí legitimací KSČ do basy. Tam se taková kvalita jako je ta dnešní NEPROMÍJELA.

Do uzenin jde většinou jen odpad, ale holt některé výrobny mají ten odpad ještě slušný. Normy dnes nejsou a každý si vyrábí co chce.

Dnešní móda jezdit nakupovat maso přímo na jatkách, není ideální ale řešení to je. V prodejně nevíte co nakupujete za maso a odklud vlastně je.

Šťastný to vegetarián který tohle řešit nemusí.

3 11
možnosti

K ministrovi MZe poslat OSPOD. Dnes vím, co jím. Dříve jsem věděl kulový.

Do uzenin, který já kupuji, jde kvalita. Odpad nekupuji. Normy jsou pořád a hlídají se.

5 0
možnosti
VV

Dneska jíte párky z jakési pěny, salmoneové hovězí Bůh ví odkud, napíchané maso vodou i jinými přísadami a éčky, zkuste ochutnat prejt, nebo právě tu sekanou tehdy z masa a dnes z odpadu, a svíčkovou český obyvatel neviděl nikde desítky let.

Děláte si redaktore iDnesu srandu z lidí?

Zeptejte se jich jak a co jedí dnes !!!"!!

1 8
možnosti

Nežil jste v té době, tak se k ní nevyjadřujte. Že si koupíte pěnu místo masa je vaše chyba. Proč si dobrovolně kupujete odpad a pak tady brečíte? Trochu nelogický, ne?

13 1
možnosti
  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  16.5 12:21

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Život v nejvýše položeném městě světa: Lidé se tu mění v trosky, pokud přežijí

16. května 2024

Premium Extrémní podnebí, zdevastované životní prostředí, katastrofální hygienické a pracovní podmínky....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

OBRAZEM: Polské Maledivy přitahují nadšené turisty jako magnet

15. května 2024

Necelých třicet kilometrů jízdy z Katowic se nachází zajímavá turistická lokalita, kterou...

Zkažená dovolená? Na naštvané hosty pomalu nastupuje umělá inteligence

12. května 2024  10:11

Omluvy rozzlobeným klientům je podle Natashi, ředitelky luxusního resortu jednou z nejtěžších částí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Znáte bizarní Česko? Poznejte rarity v Česku a vyhrajte skvělou knihu

11. května 2024

Česká republika má spousty krásných a unikátních lokalit, které většina turistů opravdu moc dobře...

Bez lidí a bez signálu. Údolí Budišovky není výletem pro každého

17. května 2024

Jednou z mála možností, kde si užít zachovalé a klidné přírody bez dotěrného telefonního signálu,...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  16.5 12:21

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Život v nejvýše položeném městě světa: Lidé se tu mění v trosky, pokud přežijí

16. května 2024

Premium Extrémní podnebí, zdevastované životní prostředí, katastrofální hygienické a pracovní podmínky....

OBRAZEM: Polské Maledivy přitahují nadšené turisty jako magnet

15. května 2024

Necelých třicet kilometrů jízdy z Katowic se nachází zajímavá turistická lokalita, kterou...