Lyžování v Krkonoších na konci sezóny? Paráda!

  15:08aktualizováno  15:08
Začátek dubna bývá v našich výše položených střediscích dosti pravidelně poslední šancí na plnohodnotné lyžování, mnohdy dokonce lepší než ve vrcholné sezoně. Při vysokém tlaku a vyjasnění dokáží ranní teploty sestoupit hodně nízko, vzduch ještě nebývá příliš prohřátý a výsledkem bývá skvělý firn. Pomalu měknoucí vodivá pista je zcela jistě jednou z největších lyžařských příjemností a snad vůbec nejlepším povrchem pro pilování techniky a zkoušení nových věcí. Lyžař je rozježděný, má cit pro sníh, lyže i oblouk a ne nadarmo opravují, vylepšují a korigují svou techniku závodníci právě v přímé návaznosti na sezonu doběhnuvší.

Svou roli hrají i příjemnosti v podobě suchých silnic, nižších cen, příjemného počasí, slunce, dobré viditelnosti a poloprázdných sjezdovek.

Letošní dva parádní firnové dny (vlastně tři, ale víkend přece jen není ono) vyšly na toto pondělí a úterý. Věřte nevěřte, ale na špindlerovském Medvědíně se dalo slušně jezdit až asi do 12. hodiny, pista ráno jen zvonila, aby pak postupně měkla. K dispozici bylo plných 500 metrů převýšení a při zahájení nahoře na černé a přejezdu okolo vleku na červenou se dal jet oblouk od lesa k lesu bez jakékoliv starosti o vysněženost.

Upravená byla i půlka hangu na černé a celý její spodek. Na tomto nelehkém sněhu si tamější rolbisté dali filigránskou práci a upravili skutečně  skvěle. Výtečné bylo i lyžování. Znovu se potvrdila stěžejní jarní zásada: důležitější než předpovídané denní teploty je vyjasnění a nízká vlhkost vzduchu. Jakmile sníh přes noc dostatečně zmrzne, je pro ráno a dopoledne vyhráno. Ideální samozřejmě je, nejde-li na svah hned od rána pod přímým úhlem slunce.

Teploty a slunce ale přesto za těch pár dnů vykonaly své. Vrstva sněhu na tratích, přestože nastříkaného a opečovávaného pravidelnou úpravou, není nijak silná a tento týden se zřejmě vše značně zhorší. V úterý odpoledne se už objevovala „kopna“ (to je krkonošský název pro kus země už bez sněhu) a další tmavé skvrny, signalizující kopna budoucí, věštily, že zcela souvislé pokrytí sjezdovek sněhem prakticky skončilo.

Kvalita sjíždění nyní bude především záviset na počasí a na tom, co na tratích po odeznění současného tepla zůstane. Nelze vyloučit, že tuzemské Velikonoce budou letos i v Krkonoších především záležitostí běžkařskou. Ještěže jsou ledovce. Při tom, že ani v Alpách se letošní zima příliš nevydařila, lze už od nynějška doporučit pouze je.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Byl to asi nejhorší James Bond, přesto naučil turisty lyžovat v Mürrenu

Díky za všechno, Mr. Bond.

Možná by se měl tento slavný snímek jmenovat spíše Ve službách švýcarskému turismu, než Jejímu Veličenstvu, neboť agent...

Slavný cestovatel Miroslav Zikmund slaví sto let, svůj věk bere jako dar

Miroslav Zikmund

Při dvou cestách projel Miroslav Zikmund Asii, Afriku i Ameriku. Je absolutní systematik, jeho život má pevně daný...

KVÍZ: Lidé pro ně i umírají. Jak dobře znáte státní vlajky?

Ilustrační foto

Jsou jedním z nejvýraznějších symbolů každého státu. Některé vlajky pozná na první pohled téměř každý, jiné se dají...

Varhánky i v poledne? Víme, kde v Kitzbühelu hledat nejlepší trasy

Alpské kouzlo sjezdovek v rakouském Kitzbühelu

Kitzbühel, to není jen Hahnenkamm, na kterém se jezdí slavný sjezd, ale také pestrý výběr z 230 kilometrů sjezdovek....

Další z rubriky

Český výletník: Jak mě Vincek Priessnitz naučil léčit a být trpělivý

Sanatorium Priessnitz je dnes nejvýznamnější stavbou a jakýmsi logem Lázní...

Když zazní jméno Priessnitz, člověk si představí cosi tajemně německého a chladného. Vincenz Priessnitz však založil...

Neznámý Pražský hrad II. díl: Pětadvacet míst, která turisté míjejí

Pražský hrad

Pětadvacet míst, která turisté míjejí - Význam Pražského hradu jako symbolu státnosti nespočívá pouze v jeho...

Když odvaha zvítězí nad nudou. Nejlepší gastronomické zážitky pro rok 2019

Večeře v oblacích je již tradiční součástí pražského gastronomického podzimu....

Stále více lidí si do svých novoročních plánů zařazuje nejrůznější gastronomické zážitky. Nabídka je rok od roku...

Najdete na iDNES.cz