Perly švýcarských hoteliérů. Kde hledat nejlepší nocování nejen v Alpách

aktualizováno 
Před 155 lety se ve švýcarských Alpách zrodil zimní turismus. Od té doby se velehorská země vypracovala v hoteliérskou mekku. Jak se to stalo, co za tím vězí a kde si užijete pověstnou švýcarskou pohostinnost dosyta nejen na lyžích?
Část 1/12
Pilatus Kulm

Psala se 50. léta 19. století, když bohatí Angličané začali zvolna objevovat krásy švýcarské krajiny. Ovšem teprve roku 1864 se v alpském hotelu Kulm St. Moritz zapsali první zimní hosté. Do té doby jezdili výhradně v létě.

Přiměla je k tomu furiantská sázka zakladatele Kulmu Johannese Badrutta. Když se koncem onoho léta odpočatí Angličané balili na cestu ze slunných Alp domů, pozval je na zimní pobyt s tím, že kdyby je zasněžené Alpy nedejbože zklamaly, zaplatí jim veškeré náklady.

Badrutt si byl jistý, že nemůže prohrát. Vždyť jak by mohl někoho zklamat slunečný Svatý Mořic, kde paprsky září přes 300 dní v roce, ve srovnání s deštivým britským počasím?

Výsledek už známe: první zimní hosté na konci alpské zimy za svůj pobyt zaplatili, doma na ostrovech vyprávěli o báječné švýcarské zimě a v dalších letech se vrátili se spoustou přátel a známých. Zrodila se zimní turistika.

A Švýcarsko, do té doby chudá horská krajina, začalo bohatnout díky poskytování špičkových služeb. Toho receptu se tamější hoteliéři – často rodinné klany – drží dodnes.

Z farmářů hoteliéři

„Jestliže ve Švýcarsku zaplatíte za stejnou službu řádově víc než jinde, musí ta služba být prostě špičková. My si opravdu nemůžeme dovolit nabízet nějaký druhořadý servis,“ vysvětluje Marcel Perren, šéf luzernské turistické kanceláře, který sám pochází ze známého klanu hoteliérů a jeho bratr se ubytovacímu byznysu na horách dodnes aktivně věnuje.

Fotogalerie


„Život v naší velehorské zemi nikdy nebyl snadný, vždycky jsme museli být velmi inovativní. Takže když jsme díky prvním britským cestovatelům v 19. století viděli, že turismus má potenciál průmyslového odvětví, zachytily mnohé zdejší farmářské rodiny tento trend mezi prvními na světě.“

Rodiny si nade vše cení své pracně a dlouhodobě budované pověsti. V rodinném horském hotelu nenarazíte na potíže, s jakými se čas od času potýkají některé městské hotely, spadající pod světové řetězce – jako když nejčtenější švýcarský deník Blick před časem psal na předních stranách o tom, že pokojské nestíhají pořádně uklízet.

„Život hoteliérů je těžký. Maká celá rodina, to je základ,“ vzpomínal Perren na své dětství v rozhovoru pro časopis SwissMag. „Začínáte každý den ráno v šest a málokdy můžete jít spát před půlnocí. I jako malí jsme se museli zapojit. Spoustu věcí musíte zastat sami, protože si nemůžete dovolit mnoho personálu.“

Rodinná dovolená? Tu Perren poznal až jako dospělý muž. „Když už jsme měli vzácně týden volna, nikdy jsme nebyli na dovolené celá rodina – táta nás někam odvezl a hned se vracel do práce, volno s námi měla jen máma. Přišlo nám to úplně přirozené, nic jiného jsme neznali. Jiné děti zase pomáhaly rodičům v zemědělství, ono se to vlastně až tak nelišilo.“

Bürgenstock Resort

Bürgenstock Resort

Snad proto se mnozí švýcarští zemědělci chopili hoteliérství. „Farmáři také nemají limitovanou pracovní dobu, musejí vždy udělat ihned vše, co je právě nutné, bez ohledu na své osobní potřeby. Rozdíl je jen v tom, že zemědělci se starají o úrodu či zvířata a hoteliéři o pohodlí svých hostů. Mnoho švýcarských farmářských rodin ostatně vyměnilo péči o půdu za péči o turisty.“

České stopy

O víc jak století později už pečují o turisty ve Švýcarsku také stovky Čechů – a to nejen na provozních pozicích číšníků, servírek, kuchařů, pokojských či recepčních. Na úspěšné české stopy lze dnes už narazit i ve švýcarském hotelovém managementu, jednu z viditelných zanechala v byznysu i majitelka cestovní kanceláře Marketa Meier.

Společně se švýcarským manželem provozovala v Alpách úspěšně už několik hotelů, momentálně se usadili na pohádkové vyhlídce nad největším kontinentálním ledovcem Aletsch, kde i za pomoci českého personálu vedou hotel Belalp, vyhledávaný švýcarskými výletníky.

„V hlavní sezoně pracujeme běžně šestnáct hodin denně, sedm dní v týdnu. Když je na horách pěkné počasí, hosté se jen hrnou, tím se řídí náš život,“ popsala Marketa Meier v rozhovoru pro SwissMag. I česká hoteliérka zdůraznila osobní přístup: „Náš hotel má šedesát lůžek, takže je to přehledné a my můžeme každého hosta osobně přivítat. Klienti to oceňují, jezdí si k nám rádi odpočinout obyvatelé švýcarských měst, kteří hledají klidnou přírodu bez návalů zahraničních turistů.“

Na Belalp musí hosté od nejbližší lanovky ještě dojít dva kilometry pěšky, přitom obsazenost hotelu spolehlivě přesahuje 70 procent. „Skoro každý víkend tu pořádáme i alpské svatby. Lidé, kteří dojdou až sem, jsou velmi slušní i k nám. Nikdo si tady na horách na nic nehraje.“

Kde ve Švýcarsku stojí za to přenocovat? Podívejte se na náš přehled, rozhodně to nemusí být jen přepychové předražené hotely. Každopádně náš výběr na základě osobních zážitků je logicky subjektivní. Přidáte do diskuse vaše osobní tipy?

Autor:
  • Nejčtenější

Tajemství Sovích hor. Tady nacisti údajně vyráběli létající talíře

Hory na sever od Náchoda jsou už dlouho v hledáčku vojenských expertů z řady zemí. Ale cesta sem je hodně zajímavá i...

Megalomanská Dubaj roste budoucnosti navzdory. Identitu však stále hledá

Dubaj je město jednadvacátého století. Během několika desetiletí se z malé osady v poušti stala hypermoderní...

VIDEO: Tak to bylo těsné. Loď Braemar zdolala Korintský průplav

Je to doposud největší a nejdelší loď, která touto uměle vytvořenou úžinou proplula. A moc prostoru přitom neměla....

Nejtěžší trek světa pokračuje. Snowman nás vede do liduprázdného Himálaje

Mezi vyznavači trekkingu má Snowman trek legendární pověst nejtěžší světové túry. Na téměř měsíc dlouhé trase...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Příběh blázna se psem. Z Česka ho vyhnaly faleš a prázdnota

Pořad Honzy Drobného "Chlap bídná, nádoba hříšná" pro mne byl jedním z nejzajímavějších kulturních zážitků poslední...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

Neznámé maďarské pohoří Börzsöny je maďarským klenotem podzimu

Nekonečné listnaté lesy, které na podzim hrají krásnými barvami, a také docela členitá krajina – taková je vrchovina...

OBRAZEM: Buďte dnes vstřícní, celý svět slaví mezinárodní den pozdravů

Takzvaný Hello World Day datuje svůj vznik do roku 1973, kdy se student harvardské univerzity Michael McCormack rozhodl...

Francie, na kterou se nezapomíná. Okcitánie je nádherná a zkrocená divoška

Malebné, ale hlavně jedinečné. Přesně takové je vnitrozemí francouzské Okcitánie. Procházky po středověkých hradech a...

VIDEO: Tak to bylo těsné. Loď Braemar zdolala Korintský průplav

Je to doposud největší a nejdelší loď, která touto uměle vytvořenou úžinou proplula. A moc prostoru přitom neměla....

Najdete na iDNES.cz