Sobota 24. července 2021, svátek má Kristýna
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 24. července 2021 Kristýna

Burger ze zlata, sushi z karbanátků. Kuchaři v Dubaji musí šokovat

Dubaj je jedna z největších laboratoří multikulturalismu na světě. Ve městě dvakrát větším než Praha tvoří cizinci ze všech koutů světa 80 procent populace, což se projevuje v neskutečně pestré kulinární nabídce. Největší přehlídkou tamní gastronomie je slavný Food festival, který probíhá na přelomu února a března.

Na prostorné pláži nedaleko legendární „plachetnice“ Burdž Al-Arab, jíž stále patří titul nejluxusnějšího hotelu světa, je od rána do večera otevřen jeden z hlavních magnetů gastronomického festivalu.

Beach Canteen je přehlídka světové street food v moderní, značně kreativní podobě. Za relativně slušné peníze (hlavní porce stojí od 150 do 300 korun) zde můžete ochutnat věci, na které v Evropě moc nenarazíte.

Fotogalerie

Velký zájem je třeba o burger z velbloudího masa, jehož spotřeba v Emirátech roste a zvláště maso z mladých velbloudů je považováno za mimořádnou delikatesu.

Návštěvníci se nebojí experimentovat, většina „foodies“ sem přichází právě proto, aby ochutnala něco nového a výjimečného.

Místo tuňáka falafel

„Na thajské curry či nepálské knedlíčky momo si můžu zajít v Berlíně, tady hledám co možná nejbláznivější pokrmy. A musím říct, že dubajští kuchaři umí překvapit,“ říká německá studentka Silvia Maierová. Do Dubaje přiletěla se svými přáteli především kvůli probíhajícímu food festivalu, který začal poslední únorový týden a potrvá do 11. března. A zapojilo se do něj na tisíc podniků.

„Před chvíli jsem ochutnala, jak tomu tady říkají, arabské sushi, kde jsou uvnitř klasického rýžového válečku zabalené kousky falafelu, tedy cizrnového karbanátku a humus. Bylo to výborné, navíc to v puse krásně křupalo. A skončili jsme u zmrzliny připravené z velbloudího mléka,“ chlubí se Silvia svými netradičními gastronomickými úlovky.

Hranolky v různých podobách, úplně vpravo s parmazánem a lanýži.

Hranolky v různých podobách, úplně vpravo s parmazánem a lanýži.

Klepeta pod Khalifou

Nejpůsobivější částí gastronomického festivalu je akce nazvaná „Ochutnávka světa“ (Eat The World) konající se v samotném srdci Dubaje pod nejvyšším mrakodrapem světa Burdž Chalífa hned vedle nové Opery. Zde se na rozdíl od pláže platí poměrně vysoké vstupné 350 korun, hraje tu živá hudba a také jídla v kulisách světově proslulé atrakce jsou o poznání rafinovanější, provokativnější a dražší.

Za příklad může posloužit originální burger plněný klepetem z měkkoschránkového kraba, které se jí celé, nebo třeba hranolky posypané lanýžem.

Jedním z nejbláznivějších pokrmů je burger namíchaný z nejdražších delikates, tedy hlavně ze slavného masa japonského skotu wagyu a doplněného tučnými kachními játry foie gras, lanýžem a šafránem. Navíc samotná bulka je ozdobena plátky čtyřiadvaceti karátového zlata, které je jedlé.

Přestávka. I ve dvou mají návštěvníci co dělat, aby pokořili burger Khalifa v...

I ve dvou mají návštěvníci co dělat, aby pokořili burger Khalifa v pozlacené bulce prodávaný v přepočtu za 1 600 korun.

A ještě jednou burger, tentokrát plněný smaženým měkkoschránkovým krabem.

A ještě jednou burger, tentokrát plněný smaženým měkkoschránkovým krabem.

Název burgeru je hříčkou se jménem mrakodrapu, jmenuje se totiž Burg Khalifa. A perličkou je, že hned druhý den po zahájení festivalu se tu na zlatý burger zastavil druhý nejmocnější muž v Dubaji, korunní princ vlivného emirátu. Jenom připomeňme, že pozlacený burger je poměrně rozšířenou atrakcí a třeba v Praze ho pod jménem Oligarch burger prodává George Prime steak na Starém Městě.

Skvosty libanonské kuchyně

Do Food festivalu jsou zapojené také nejlepší dubajské restaurace, které vytvořily speciální tříchodové festivalové menu za zvýhodněnou cenu 199 dirhamů, což je zhruba 1 400 korun. Mimochodem, jde o luxusní restaurace, v nichž večeře pro dva stojí obvykle deset až dvacet tisíc korun, a to bez alkoholu, který je v Dubaji mimořádně drahý.

Například v restauraci Al Nafoorah v hotelu Jumeirah Zabeel Saray, která je považovaná za nejlepší libanonskou restauraci ve městě, mohou hosté v rámci festivalového menu ochutnat kuřecí játra s omáčkou z granátového jablka, smažené knedlíčky plněné jehněčím masem a piniovými oříšky a vynikající, nad ohněm grilované kuřecí kostky marinované v arabském koření a servírované s jemným česnekovým krémem.

Velbloudí restaurace

Většinu specialit, které jsou představené na festivalu, samozřejmě najdete v běžné nabídce dubajských podniků. Pokud vás lákají jídla z velbloudů, zastavte se v restauraci Local House v historické čtvrti Al Fahidi u Creeku, která je zaměřená na speciality z velbloudího masa (mají tu i velbloudí kebab či burger).

Velmi úspěšné jsou také zmrzliny připravené z velbloudího mléka.

Velmi úspěšné jsou také zmrzliny připravené z velbloudího mléka.

Opět velbloudí burger, tentokrát ve stylu McDonald‘s.

Opět velbloudí burger, tentokrát ve stylu McDonald‘s.

Skvělé plody moře nabízí nová libanonská restauraci Ibn AlBahr a zajímavý průsečík japonské a peruánské kuchyně můžete ochutnat v podniku Aji. Pokud nechcete objevovat dubajskou gastronomii na vlastní pěst, můžete si vybrat z bohaté nabídky organizovaných kulinárních výletů. Výpravy za specialitami vyšší gastronomie nabízí FooDiva (foodiva.net), street food se věnuje Flavours of Dubai (arabian-adventures.com).

Tajné poklady místních

Krátce před festivalem proběhla v Dubaji prestižní anketa, v níž cizinci žijící v tomto městě vybírali skryté kulinární klenoty v podobě svých nejoblíbenějších restauracích, kam může zajít běžný návštěvník města a neutratí v nich majlant (večeře pro dva by měla stát maximálně tisíc korun).

Do první desítky se dostala například thajská restaurace Tuk Tuk Thai, pákistánská restaurace Desi Adda, libanonský podnik Ka’ak Al Manara, podnik s nejlepším kebabem ve městě Al Ustad Special Kabab (fungující 40 let) či japonská restaurace Yakitate.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Nebezpečné jezy v Česku. Kde je hledat a jak se jim vyhnout

Letošní, na srážky zatím bohaté léto přeje milovníkům vodácké turistiky. Na méně zkušené vodáky však na řekách čekají...

Grizzly týden věznil muže na Aljašce. Nešťastníka zachránila až náhoda

Shodou šťastných náhod se americké pobřežní stráži podařilo objevit muže odříznutého od světa v aljašské divočině, na...

Čína představila nejrychlejší vlak na světě. Nemá však tratě, kde by jezdil

Čína představila nový vlak s technologií magnetické levitace, který vyvine maximální rychlost až šest set kilometrů v...

KVÍZ: Vyznáte se v božstvech a bájných bytostech?

Staré mýty jsou plné podivuhodných tvorů a nezvykle vyhlížejících božstev. Vládli mořím, ohňům, hlídali brány do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Léto budiž pochváleno. Deset míst v Česku, kde se opravdu dobře vykoupete

Premium Nejlepší koupačka je ve vodě, která jako voda i voní, což se vám v „modrém“ bazénu nestane. Máme pro vás skvělé tipy,...

Ze sbírky na pohřeb Roma pozůstalí nedostali nic. Byl to podvod

Premium Měl mít velkolepý pohřeb. Balzamování, bíle lakovaná rakev z Ameriky, kočár tažený vraníky... Rodina Roma, který zemřel...

Klaus: Volby nic nepřinesou. Kolem covidismu a genderismu se bude chodit po špičkách

Premium Každý z nás by se měl sám rozhodnout, jakou míru opatrnosti vůči nákaze covidem chce zvolit, říká přesvědčeně bývalý...

Česko formuje domobranu. Výcvik může podstoupit každý, kdo má zbrojní průkaz

Premium Stát zakázal ozbrojené skupiny a lidem nabídl alternativu: absolvujte speciální kurz a můžete Česku pomáhat se zbraní....

  • Další z rubriky

Vzal čtyři psy a odjel do Švédska. Je to jen o přístupu, říká dobrodruh

Premium Osm měsíců žil a pracoval v Peru, dalších deset pak v Thajsku. S velkou vůlí hledat cestu i tam, kde zdánlivě není,...

Vyrazili jsme do Chorvatska s rodinou. Vyplněné formuláře nikoho nezajímaly

Premium K moři jsme vyrazili očkovaní a vybavení patřičnými formuláři. Cestou nás kupodivu nikdo moc nekontroloval, popisuje...

KVÍZ: Tady vodu nehledejte. Znáte nejsušší místa planety?

Odborníci tvrdí, že v roce 2050 bude víc než miliarda lidí v Asii trpět nedostatkem vody. Že by sucho? Je to tak, sucho...

Pozemské ráje: skvělou asijskou kuchyni poznáte pod pokličkami Lvího města

Premium Nemáte čas vydat se na celoroční poznávací cestu za asijskými kuchyněmi? V dalším díle seriálu magazínu Víkend Pozemské...

Zemřel slovenský herec Milan Lasica, zkolaboval přímo na jevišti

Ve věku 81 let zemřel slovenský herec Milan Lasica. Web sme.sk uvedl, že vystupoval se skupinou Bratislava Hot...

Možná neadoptujeme. Příprava s psycholožkou byla škola, říká Viktor Vincze

Viktor Vincze (30) promluvil o plánované adopci dítěte i návštěvách psycholožky, které absolvovali s manželkou Adélou...

Petr Rajchert si změnil příjmení a potřetí se oženil, manželka je těhotná

Zakládající člen kapely Chinaski Petr Hradil (rodným příjmením Rajchert) se v třiapadesáti letech potřetí oženil. Po...

Holanová: Rozvod s Šípem? Do vztahu se nám vloudila mlaďounká chybička

Rozhovor s Marcelou Holanovou vznikal v Chateau Šanov na soustředění s finalisty soutěže Muž roku 2021. Zpěvačka, která...

Zemřel František Nedvěd. Folkové legendě se vrátila rakovina plic

V třiasedmdesáti letech zemřel v neděli folkový muzikant František Nedvěd. Prohrál boj s rakovinou plic. Úmrtí na...