Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Krajští radní v komunálních volbách: Knot pohořel, Švec dominoval

  9:24
Sedět v důležitém křesle, být pravidelně vidět v médiích a kandidovat na předních příčkách ještě nutně nemusí znamenat úspěch ve volbách. Své by o tom mohl vyprávět první náměstek hejtmanky Josef Knot (TOP 09), který je zároveň místostarostou v Písku. MF DNES zmapovala výsledky všech 11 radních Jihočeského kraje.

Před Josefa Knota se v Písku dostali kolegové díky preferenčním hlasům. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Josef Knot figuroval v koalici Pro Písek figuroval na druhém místě, uskupení získalo šest křesel v zastupitelstvu, ale Knot mezi zvolenými není. Díky preferencím se přes něj dostali kolegové z nižších příček.

Jako jednu z možných příčin neúspěchu vidí Knot v antikampani, kterou proti němu někteří před volbami vedli.

„Bylo to velmi promyšlené, vznikla videa, která měla jasný úkol mě poškodit. Tohle na politickou scénu nepatří a je to zcela za hranou,“ reagoval vicehejtman.

Potvrdil, že se touto nahrávkou na podnět už zabývá i policie. V nahrávkách se objevily informace, které měl k dispozici jen úzký okruh lidí spojených s radnicí, což zužuje počet možných autorů. Uskupení Pro Písek v čele se starostkou Evou Vanžurovou nicméně volby vyhrálo a nyní se pokouší sestavit koalici.

Jak uspěli radní kraje

Ivana Stráská (ČSSD) – hejtmanka v Milevsku kandidovala naposledy v roce 2010. ČSSD tam letos získala 6,25 procenta a jeden mandát z 21.
Josef Knot (TOP 09) – jako dvojka kandidátky se nedostal do zastupitelstva, i když uskupení Pro Písek získalo šest křesel z 27.
Pavel Hroch (Jihočeši 2012) – starosta byl lídrem strany v Kovářově na Písecku. Vyhráli a získali pět z 15 křesel.
Zdeněk Dvořák (KDU-ČSL) – v Dubném na Českobudějovicku kandidovali jen lidovci, Dvořák byl na 9. místě.
Jaromír Novák (ČSSD) – kandidoval ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku z 5. místa. Získal v ČSSD výrazně nejvíce preferencí a je zastupitelem. Strana získala dva mandáty z 21.
Antonín Krák (ČSSD) – ve Větřní na Českokrumlovsku byl starosta lídrem sociálních demokratů. Ti vyhráli a získali pět ze 17 křesel.
Jiří Švec (STAN) – starosta byl lídrem SNK Lišovsko v Lišově na Českobudějovicku. Vyhráli a získali 10 z 21 křesel.
Miroslav Joch (ČSSD) – byl lídrem strany v Budějovicích. Sociální demokraté získali 4,83 procenta a nemají žádný mandát.
Ivo Moravec (Občané pro Budějovice) – byl dvojkou na kandidátce v Českých Budějovicích, hnutí získalo 9 z 45 zastupitelů. Ve volbách skončilo druhé.
Pavel Pavel (Jihočeši 2012) – čtyřka na kandidátce ve Strakonicích. Získali tři křesla a Pavel byl díky preferencím zvolen zastupitelem.
Pavel Talíř (KDU-ČSL) – starosta vedl lidovce v Kaplici na Českokrumlovsku. Vyhráli a získali 5 z 21 křesel

Takovou šanci naopak nemají sociální demokraté v Českých Budějovicích. V čele s lídrem Miroslavem Jochem propadli a získali 4,83 procenta hlasů a jsou bez mandátu.

„Výsledek je odrazem společenských nálad. Lidé se nyní chovají jinak a už nereagují na klasická témata a nějaké rozdělení pravice versus levice. V tomhle sociální demokracie zaspala a je v tom zastaralá a zkostnatělá,“ okomentoval výsledek radní Joch.

Vyloženě oslnivého vítězství nedosáhl nikdo z krajských radních, hodně se mu přiblížilo uskupení SNK Lišovsko, kde je lídrem dosavadní starosta Lišova Jiří Švec (STAN), který by měl dál pokračovat. Strana získala 10 z 21 křesel v zastupitelstvu.

„Je to úspěch naší společné práce. I když by nám teoreticky stačil k většině jen jeden hlas, chceme vícebarevnou radu,“ konstatoval Švec.

Spolupracovat by tak mohlo všech pět uskupení, která jsou v novém zastupitelstvu. Jeho členové si to mají potvrdit na ustavujícím zasedání 5. listopadu.

Pokud jde čistě o osobní úspěch, může být spokojený náměstek hejtmanky Jaromír Novák (ČSSD). Ve Veselí nad Lužnicí kandidoval z 5. místa, dostal zdaleka nejvíce preferencí a poskočil na první.

Měl 411 hlasů, zatímco lídr Jan Mach 310. Sociální demokraté získali ve Veselí dva mandáty z 21. Zajímavostí je, že se ve městě na Táborsku dostali do zastupitelstva zástupci všech devíti stran. Vyhráli SNK - Sport pro město a porazili ANO, které dosud drželo post starosty.

Ten by měl teoreticky zůstat náměstkovi hejtmanky Pavlu Hrochovi (Jihočeši 2012), který vede Kovářov na Písecku. Obhájit by mohl i radní Antonín Krák (ČSSD) ve Větřní a stejně tak jeho kolega Pavel Talíř (KDU-ČSL) v Kaplici na Českokrumlovsku. Všichni tři se svými stranami zvítězili, ale musí vyjednat koalici.

„První schůzky jsme měli v pondělí, postupně zvu všechny, kteří získali nějaký mandát,“ sdělil Talíř. Bude muset vytvořit širší koalici, protože křesla v kaplickém zastupitelstvu získalo hned 10 z 11 kandidujících uskupení.

Autor:
  • Nejčtenější

Top selfie z jihu Čech: magický Kuklov, Ďáblova prdel i mosty na Třeboňsku

Vstoupit do Skrýše na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, vyndat mobil a cvak. Na světě je selfie s krásným pozadím s Černou věží či Samsonovou kašnou. Nebo vystoupat Stezkou...

25. července 2024  6:10

U Českých Budějovic srazilo auto tři lidi. Skončili v nemocnici ve vážném stavu

Poblíž Starých Hodějovic u Českých Budějovic došlo ke střetu osobního auta se třemi osobami. Zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému.

21. července 2024  19:51,  aktualizováno  21:04

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dodávka sjela z kempu do Lužnice. Doplula do půlky řeky, zastavila se o mělčinu

Dodávka po střechu potopená v řece zaměstnala ráno jihočeské hasiče. Sjela do vody v Kolodějích nad Lužnicí. Při jejím vytažení pomáhali potápěči, kteří museli přijet z Českých Budějovic a Českého...

25. července 2024  11:16

Nehoda karavanu uzavřela dálnici D3 ve směru na České Budějovice

Kvůli nehodě karavanu u Soběslavi na Táborsku byla přibližně hodinu uzavřena dálnice D3 ve směru na České Budějovice. Dálnice je přibližně od 16:30 plně průjezdná, uvedl ve zprávě mluvčí jihočeské...

20. července 2024  16:51

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fotbalové Dynamo povede Jirka se Skálou a Kristkem. Ten skončil v Jihlavě

Českobudějovický fotbalový klub už zná nové složení svého vedení. Kromě nového majitele Dalibora Jirky v něm budou dva jeho bývalí ředitelé Lubomír Skála a Emil Kristek. Ten už oficiálně ukončil své...

23. července 2024  14:01,  aktualizováno  14:55

Konec zdlouhavých přesunů, žákům ve Veselí staví tělocvičnu za 65 milionů

Když mají děti ze ZŠ na třídě Čs. armády ve Veselí nad Lužnicí tělocvik, musejí využívat malé a nedostačující prostory, nebo chodit do vzdálené sportovní haly. Už od příštího školního roku budou mít...

26. července 2024  15:56

Roklanskou chatu čeká obnova, kvůli ochraně tetřeva ale může trvat léta

Roklanská chata se bourat nebude. Čeká ji obnova. Ministr životního prostředí Petr Hladík to prohlásil na Modravě po dnešním jednání se zástupci šumavských obcí a Správou Národního parku Šumava....

26. července 2024  7:01,  aktualizováno  12:29

Kulajdová je pro odvážné, za okurkovou se lidé vracejí, říká zmrzlinář z Milevska

Premium

Josef Kortan připravuje netradiční příchutě zmrzlin, jeho práce ho baví i v 72 letech. Zaujal i v soutěži Chutná hezky. Jihočesky. Připravuje okurkovou, s rumem a arašídy – takzvaného Rumburaka,...

25. července 2024

Dodávka sjela z kempu do Lužnice. Doplula do půlky řeky, zastavila se o mělčinu

Dodávka po střechu potopená v řece zaměstnala ráno jihočeské hasiče. Sjela do vody v Kolodějích nad Lužnicí. Při jejím vytažení pomáhali potápěči, kteří museli přijet z Českých Budějovic a Českého...

25. července 2024  11:16

Advantage Consulting, s.r.o.
TECHNIK VÝTAHŮ (od 40.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 48 000 Kč

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....