Dům na malém pozemku si majitelé sami navrhli. Využili každý centimetr

  1:00aktualizováno  1:00
Malý dům s velkým srdcem. Tato slova přesně vystihují nevelký rodinný domek, který si majitelé sami navrhli i zrealizovali. Protože jsou oba z oboru, ona architektka, on stavební inženýr, mohlo by se zdát, že postavit dům pro ně bylo lehké. Opak je však pravdou.

Zahloubení s lavičkou u vstupu do domu hmotově vyvažuje terasa s vystupujícím zastřešením. | foto: Miro Pochyba

Pozemek koupil Peter ještě před studiem na vysoké škole, investoval do něj peníze, které vydělal při pobytu v USA. A hned po skončení studia se s přítelkyní pustili do stavby.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

„Byla to pro nás taková praktická zkouška toho, co jsme se naučili,“ říkají. Zrealizovat představu o svém bydlení je však pro architekta nelehký úkol. Denně totiž žije v pestrém světě nápadů, materiálů a kombinací barev, které vytváří pro své klienty. A asi ani není potřeba parafrázovat známé pořekadlo o kovářově kobyle.

Dům na nejmenším pozemku

Cíl měla dvojice jasný: „Chtěli jsme zachovat co největší zahradu, interiér měl být jednoduchý a funkční, s důrazem na plynulé propojení s exteriérem. V tom je podle nás hlavní rozdíl mezi bydlením v bytě a v rodinném domě,“ připomíná Tereza. Samozřejmě důležitým faktorem byl, jako u většiny mladých lidí, i rozpočet.

„Nakonec máme na nejmenším pozemku na ulici největší zahradu, protože jsme hned na začátku vyloučili bungalov. Dům je v porovnání se sousedními tak malý, že si z nás sousedé na začátku utahovali, že nejspíše stavíme dvougaráž, jelikož na jižní fasádě jsou dvě velká okna,“ směje se architektka.

Fotogalerie

Jejich dům je však detailně promyšlený: každý čtvereční metr je účelně využit a výsledek příjemně působí na majitele, kteří zde tráví hodně času. Tak by měl podle Terezy vypadat každý návrh architekta, který i do malého projektu vkládá své srdce.

Jednoduše a funkčně

Při navrhování domu vycházeli Tereza a Peter z místních tradic, zároveň však dosáhli současného vzhledu. Základní tvar je inspirován původními vinařskými domy, které ve vesnici ani v celé této lokalitě nemají přesahy střech.

Zapuštěním ve fasádě obrácené směrem do ulice přitom vytvořili praktické překrytí prostoru před vstupem, kde je tak, jak to kdysi na verandách bývalo, umístěna lavička. Toto zahloubení hmotově vyvažuje sousedící terasa s vystupujícím zastřešením.

Malé formáty knih mají místo v kuchyňském ostrově ze strany obývacího pokoje.

Malé formáty knih mají místo v kuchyňském ostrově ze strany obývacího pokoje.

Také barevnost navazuje na tradiční pojetí, bílá omítka a dřevěná okna připomínají původní vesnickou zástavbu. Černá krytina a větší formáty oken zase vnášejí do kompozice moderní prvky.

Dispozici navrhla dvojice pro rodinný život tak, aby každý člen domácnosti měl své soukromí a zároveň mohli být všichni v kontaktu. Velkým „srdcem domu“ je obývací pokoj. Zvedá se přes dvě podlaží až ke střeše, díky tomu zde vznikla velká galerie, která propojuje všechny obytné místnosti.

„Obývací pokoj je plošnou výměrou malý, tak akorát na gauč a křeslo, výška mu však dodává vzdušnost a prostor,“ vysvětluje architektka. Důkazem efektivní dispozice jsou nejen promyšlené úložné prostory, ale i fakt, že celková plocha chodeb v domě je jen 1 m2, minichodbička je v poschodí, mezi dveřmi do ložnice, koupelny a malého skladu.

Promyšlený projekt

Důležité prvky, ke kterým patří i úložné prostory, jsou v tomto domě poctivě promyšlené. Například místo na oblíbené knihy bylo od začátku plánováno v nikách kolem krbu, malé formáty mají místo v kuchyňském ostrově ze strany obývacího pokoje.

Hlavní obytný prostor spojuje kuchyňskou, jídelní i obývací zónu.

Hlavní obytný prostor spojuje kuchyňskou, jídelní i obývací zónu.

Tereza s Petrem koncipovali celý dům tak, aby nikde nemusely být velké skříně, ke každé ložnici proto patří samostatná šatna. U hlavní ložnice v přízemí je kromě toho i malá koupelna či spíše velký sprchový kout s umyvadlem. Ačkoli je mnozí od tohoto nápadu odrazovali, domácí si ho nemohou vynachválit.

Důležitou složkou návrhu bylo i denní světlo a kontakt interiéru s exteriérem. Celému domu dodávají příjemnou vzdušnou atmosféru velké zasklené plochy, všechny prostory v přízemí mají velká okna orientovaná do zahrady, v poschodí zase využili možnosti výhledu.

V hlavní ložnici vsadili majitelé na minimum nábytku.

V hlavní ložnici vsadili majitelé na minimum nábytku.

Z jedné z podkrovních ložnic je příjemný pohled na kostel, který je večer krásně osvětlený. Domácí od začátku uvažovali s tímto výhledem jak při orientaci okna, tak při umístění zařízení.

Ve druhém pokoji v poschodí zajišťují dostatek světla dvě střešní okna. I v horní koupelně se světlo stará o příjemnou atmosféru. Okno v ní sahá až po zem, a ačkoli je obráceno do ulice, je zde zachován dostatečný pocit soukromí.

Autoři domu

Autory architektury domu i jeho interiéru jsou Ing. arch. Tereza Kapčuláková a Ing. Peter Cibulka, kteří spolu založili architektonický ateliér wee.

Dům v kostce

počet podlaží: 2

plocha pozemku: 555 m2

zastavěná plocha: 81,5 m2

užitková plocha: 97,3 m2

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Autor:

Nejčtenější

Dům, který si na nic nehraje, zvítězil v soutěži Interiér roku

Stavba respektuje své okolí i místní tradice.

Ctít tradice neznamená jen uchovávat věci a domy, které vznikly před stovkami či desítkami let, ale využít to, co...

Postavili si rodinný dům, který se stal dokonalým parťákem pro život

Přesah střechy i hmota garáže tvoří kolem hlavního vstupu závětří chránící před...

Lída a Jiří bydlí přesně tak, jak si vždy přáli. S oblíbenými pěveckými idoly na stěnách, obrázky známých autorů, retro...

Už šest let opravují dům. Na plot se dostalo až nyní, má to ale háček

Rodinný dům na Kroměřížsku si rodina koupila před šesti lety.

Petra bydlí s rodinou na Kroměřížsku v domě z 80. let. Koupili jej před šesti lety a vrhli se na potřebnou celkovou...

Jak se staví sen: kvůli nové kuchyni museli vybourat koupelnu i šatnu

Průchod do kuchyně

Panelákový byt a dispozičně nevyhovující kuchyň. To zná spousta lidí. Jenže Janu trápí i mnohem větší problém: rakovina...

Při zařizování bytu se obešel bez architektů, vsadil na pálené cihly

Lampu nad stolem majitel objevil v obchodě pro kutily, stála ho jen pár stovek....

Mít doma stěnu z pálených cihel je dnes docela módní. Autenticitou a syrovostí vnášejí do interiéru určité kouzlo,...

Další z rubriky

U golfového hřiště si postavil dřevostavbu ve stylu slovenské drevenice

Terasa s výhledem na nádherné okolí je vybavena i venkovním krbem.

Mladý podnikatel Štefan je nadšený golfista, jezdí nejraději do Tatranské Lomnice, kde se golf hraje už od roku 1906....

Na trojúhelníkový pozemek potřebovali atypický dům. Má tvar oblouku

Nestandardní pozemek trojúhelníkového tvaru byl pro architekty tvrdým oříškem,...

Atypických domů, zejména těch postavených do oblouku, je jako šafránu. Možná na první pohled komplikovaná stavba nebyla...

Dřevěné stavby roku 2019. Podívejte se na nejlepší projekty

DOUBRAVKA, soutěžící Huť architektury Martin Rajniš, vítěz veřejného hlasování...

Anketa Dřevěná stavba roku 2019, kde vítěze určuje odborná porota i veřejnost, už zná své vítěze. Ve třech z osmi...

Najdete na iDNES.cz