Ze starého domu vytvořil mladý pár moderní bydlení se spoustou světla

  1:00aktualizováno  1:00
Mladý pár z Košic se rozhodl zrekonstruovat starý dům v městské části Džungľa. Výsledek jejich práce ukazuje, že je možné bydlet v rodinném domě a zároveň v docházkové vzdálenosti od centra.

Zvenčí nepoznáte, že jde o rekonstrukci staršího rodinného domku. | foto: Archiv

Bydlet ve vlastním rodinném domě je sen mnoha lidí. Ve velkých městech však takovým představám dává „ stopku“ omezená nabídka volných pozemků. Co s tím? Jednou z možností je koupě starého domu a jeho následná rekonstrukce. To ovšem často doprovází řada kompromisů.

Přístavba je řešená jako jednopodlažní prostor, otevřený až po hřeben střechy.

Přístavba je řešená jako jednopodlažní prostor, otevřený až po hřeben střechy.

O tom se přesvědčil i mladý pár z Košic. Po narození dcery jim začal být pronajatý dvoupokojový byt malý.

„Partner bydlel celý život v rodinném domě, život v paneláku si nedokázal představit. Dva roky pronájmu ho také nepřesvědčily. Já jsem vyrůstala v bytě blízko centra, takže jsem si zase nedokázala představit, že bych se přestěhovala do nějakého satelitu,“ vysvětluje majitelka domu.

A tak se s partnerem dohodli, že si koupí starší rodinný dům v nejmenší košické městské čtvrti Džungľa. Starý dům jim však nevyhovoval technicky, dispozičně ani velikostí. Rozhodli se jej proto zrekonstruovat, rozšířit a přizpůsobit potřebám mladé rodiny.

Když je majitel odborník

Při rekonstrukci měli naspěch, bydlet ve vlastním chtěli co nejdříve. Přestože dům opravovali svépomocí, vše zvládli za patnáct měsíců. Majitel a stavebník domu Matúš Bernát je totiž zároveň majitelem stavební firmy a patří mezi uznávané odborníky na komplexní řešení střech.

Své znalosti a zkušenosti využil i při přestavbě vlastního domu. Největší problémy byly se sanací navlhlých základů. Obvodové zdi i střecha se musely postavit znovu, s důrazem na energetické úspory a komfort bydlení.

Fotogalerie

Novou obálku domu tvoří zděná konstrukce z pórobetonu, která je zateplená polystyrenem. K původní části domu je ze zadní strany přistavená garáž, která slouží jako dílna a přístřešek pro auto. Původně měla být fasáda domu bílá.

„Chtěli jsme na ní vytvořit barevný kontrast použitím břidlicového obkladu. Odradila nás však dlouhá čekací doba na dodání materiálu, proto jsme se nakonec rozhodli pro šedý nátěr,“ říká majitel.

Zvětšit velikost domu pomohla jednopodlažní přístavba na severní straně, která se proskleným portálem otevírá do zeleného dvora. Fasádu doplňují plastová okna s izolačním trojsklem, která pomáhají maximalizovat solární zisky. I když majitelé na začátku nevěděli, jakou barvu interiéru zvolí, rozhodli se, že profily budou zvenčí antracitové a uvnitř bílé.

Pár bílých bezúdržbových oken Velux s venkovními markýzami přivádí denní světlo...

Pár bílých bezúdržbových oken Velux s venkovními markýzami přivádí denní světlo do kuchyně a zároveň pomáhá odvětrávat výpary z vaření.

Vzhledem k profesnímu zaměření si dal majitel domu záležet zejména na zhotovení střechy. Pro zastřešení si vybral betonovou krytinu v moderním černém provedení. Pro zajištění maximálního přisunu denního světla do interiéru osadil střechu několika střešními okny Velux a dvěma světlovody.

Suterén ovlivnil dispozici

I když je majitel zručný řemeslník, nebyla realizace vysněného bydlení jednoduchá. Právě potřeba rychlé výstavby a omezení pramenící z původní dispozice ovlivnily to, že výsledek není úplně podle původní představ.

„Pokud se budeme ještě někdy stěhovat, tak budeme stavět dům od základů. Toto řešení není špatné, ale člověk si hodně věcí nemůže udělat tak, jak by chtěl,“ přiznává majitelka. Jednou z komplikací byly dlouhé dodací lhůty i nedostatečná profesionalita některých dodavatelů.

Nejzásadnější stavební zásahy si vyžádal suterén. Jeho prostorové členění významně ovlivnilo finální dispozici domu. Nyní je v něm prádelna, technické místnosti a pokoj s hygienickým zázemím.

Garáž si majitel předělal na dílnu a skladuje v ní všechno své nářadí. Prostor...

Garáž si majitel předělal na dílnu a skladuje v ní všechno své nářadí. Prostor prosvětlují dvě střešní okna.

Z této části domu je také přístup do garáže, kterou si majitel předělal na dílnu a skladuje v ní všechno své nářadí. Prostor prosvětlují dvě střešní okna, díky nimž má okamžitý přehled o svých věcech.

Výhoda přístavby

Život rodiny se odehrává především v nově přistavené části. Řešená je jako jednopodlažní prostor, otevřený až po hřeben střechy. Kuchyň propojená s obývacím pokojem i terasou poskytuje příjemné zázemí pro návštěvy. Dominantní prvek představu je plynový krb, na který nedá majitelka dopustit.

„Tyto prostory vytápíme podlahovým topením. Krb jsme vybrali jen jako doplňkový zdroj tepla. Byla to velká investice, ale vyplatila se. Velkou výhodou je, že je na plyn. Nemáme tu žádné nečistoty ani dým,“ libuje si majitelka.

Tři schody, které opticky oddělují denní část od zbytku domu, jsou důkazem, že rekonstrukce někdy přináší omezení, ale je možné díky ní vytvořit atypický prvek v interiéru. Na mírně vyvýšeném podlaží je ložnice, dětský pokoj, pracovna a koupelna prosvětlená světlovody. Interiér sjednocuje plovoucí laminátová podlaha.

„Kdybych mohla některé věci změnit, tak bych dala podlahové vytápění i do poschodí. Je tam chladněji než v přízemí. Sice se říká, že pro dobrý spánek je vhodnější chladnější místnost, ale mně teplo vyhovuje,“ doplňuje majitelka.

Dostatek vzduchu i světla

Cílem modernizace bylo získat více životního prostoru pro všechny členy rodiny a vyšší komfort bydlení. Z tohoto hlediska sehrává důležitou úlohu dostatek čerstvého vzduchu a světla. Matúš Bernát za roky své praxe namontoval stovky střešních oken a světlovodů, proto s nimi také předem počítal.

Společenský prostor otevřený až po hřeben si přímo říkal o prosvětlení přes střechu. Pár bílých bezúdržbových oken Velux s venkovními markýzami přivádí denní světlo do kuchyně nad pracovní desku a zároveň pomáhá odvětrávat výpary z vaření.

Přístavba je řešená jako jednopodlažní prostor, otevřený až po hřeben střechy.

Přístavba je řešená jako jednopodlažní prostor, otevřený až po hřeben střechy.

Vzhledem k výšce jejich umístění jsou vybavené systémem Integra®, který umožňuje dálkové ovládání oken a markýz. Nedokážu si představit nemít okno v kuchyni. Otevírám je vždy, když vařím. Díky dálkovému ovládání je to velmi praktické a jednoduché,“pochvaluje si majitelka.

Koupelna byla dalším tmavým koutem, který chtěli majitelé prosvětlit denním světlem. Rozhodli se pro dva světlovody. Ty navíc pomáhají šetřit energie, protože přes den není potřeba tolik svítit umělým světlem.

Život se odehrává venku

Navzdory řadě kompromisů, ke kterým museli majitelé při rekonstrukci přistoupit, si nemůžou bydlení v domě vynachválit. Během teplejších měsíců tráví skoro veškerý svůj volný čas na terase.

„Dům není úplně podle mých představ, ale nedovedu si ani představit, že bychom se vrátili zpět do bytu. Partner přišel s nápadem na stavbu nového domu, tentokrát novostavby. Pokud do toho někdy půjdeme, myšlenku prosvětleného podkroví a světlovodů si tam přeneseme. Ale já chci mít nyní alespoň pár let klid,“ směje se majitelka.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Další z rubriky

Plechová vrata ukrývala zpustlou zahradu. Za záchranou stojí Robinsoni

Doubravník v okrese Brno-venkov má krásnou Zahradu ticha.

Doubravník v okrese Brno-venkov má necelou tisícovku obyvatel. Ti mladší z nich donedávna ani nevěděli o zanedbané...

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Český poklad. Národní muzeum je nádherná budova plná krásných skvostů

Tři a půl roku trvala rekonstrukce historické budovy Národního muzea, která...

Národní muzeum, které dominuje Václavskému náměstí, ještě voní novotou. Ty tam jsou špinavé cihly a popraskaná fasáda....

Najdete na iDNES.cz