Dům na malém pozemku schovali do svahu, aby majitelé měli soukromí

  1:00aktualizováno  1:00
Postavit dům v příměstské zástavbě Prahy není někdy jednoduché. Velikost pozemku nebývá velká, soukromí pak minimální. Nízké domy v okolí navíc dovolují maximálně dvoupodlažní stavbu. Studio Lennox architekti se však s těmito podmínkami vyrovnalo velmi zdařile.

Dům architekti umístili na parcele asymetricky k severovýchodnímu rohu, aby zůstala co největší plocha zahrady nestíněná. | foto: Ivan Bárta

„Objekt je na koncovém pozemku nové lokality rodinných domů v příměstské zástavbě Prahy, kde převažují malé pozemky. Důraz byl proto u návrhu kladený především na vytvoření dostatečného soukromého prostoru nejen vnitřního, ale i navazujícího venkovního, který by byl zároveň optimálně orientovaný ke světovým stranám,“ popisuje výchozí situaci projektu Ing. arch. Markéta Smrčková ze studia Lennox architekti.

Tvar domu využívá morfologii terénu, který připomíná mírný svah.

Tvar domu využívá morfologii terénu, který připomíná mírný svah.

Dům proto architekti umístili na parcele asymetricky k severovýchodnímu rohu, a to tak, aby zůstala co největší plocha zahrady nestíněná.

Severní strana, otevřená do polí, se tak uplatnila pouze jako výhledová. Pro toto řešení byl velmi podstatný návrh sadových úprav v jihozápadní části pozemku.

Dům, který mizí ve svahu

Objem domu připomíná půdorysem tvar písmene „U“. V jeho rámci se objekt postupně zvyšuje, a to od jihozápadního rohu, až do protější části, na jejímž konci umožnilo zvýšení vložení mezipatra. Tvar využívá dané morfologie terénu, který připomíná mírný svah.

„Jižní, nejnižší trakt, sdružuje technické zázemí domu, garáž, dílnu a sklad. Jeho hmotu jsme navrhli tak, aby pohledově uzavírala venkovní prostor a zároveň mu neubírala slunce z jihozápadu. Vstup z ulice jsme vyřešili v rámci krytého zápraží, které jej zároveň spojuje se vstupem do garáže,“ vysvětluje Ing. arch. Tomáš Starý ze studia Lennox architekti, jeden z autorů projektu.

Fotogalerie

Vstupní hala nabízí pohled do atria, je vybavena šatnou a sociální zázemím. Obytné prostory se soustředily kolem vzniklého „poloatria“, kam se také otvírají prosklenými stěnami.

Menší prostor ve střední části byl navržený jako samostatná „garsoniéra“ s vlastním zázemím a s možností vstupu přímo z haly.

Hlavní obytný prostor domu v severním traktu prostorově oživuje na jeho konci vložené patro pracovny. Pod ní je ložnice, opět se samostatným sociálním zázemím. Součástí obytného prostoru je jídelna, na niž navazuje kuchyň s výhledem do ulice.

Zelená střecha šetři vodu

Pro celý objekt byla navržena extenzivní zelená střecha osázená sédy a rozchodníky. Střechu odvodňuje její vlastní sklon bez vnitřních svodů. Na konci střechy na úrovni terénu umístili architekti akumulační nádrž, do které se voda svádí.

Obvodové stěny jsou zatepleny kontaktním zateplovacím systém se světle šedou omítkou. Rámy oken byly vyrobené z lepeného smrkového dřeva a opatřené průsvitným bílým olejem tak, aby se zvýraznil přírodní charakter dřeva a zachovala jeho světlost.

Ze shodně ošetřené smrkové překližky jsou navrženy plné vstupní dveře a garážová vrata. Sklo výplní oken je čiré s co nejmenší reflexí, velké prosklené plochy do atria chrání před případně nežádoucím sluncem venkovní látkové rolety.

Dům architekti umístili na parcele asymetricky k severovýchodnímu rohu, aby...

Dům architekti umístili na parcele asymetricky k severovýchodnímu rohu, aby zůstala co největší plocha zahrady nestíněná.

Z ošetřené smrkové překližky jsou navrženy plné vstupní dveře i garážová vrata.

Z ošetřené smrkové překližky jsou navrženy plné vstupní dveře i garážová vrata.

Technické informace

Název stavby: Rodinný dům Šnek

Autoři stavby: Lennox architekti

Zahradní úpravy: Terra Floridus

Zastavěná plocha: 191,5 m2

Obestavěný prostor: 800 m2

Hlavní dodavatelé: Stavum (hrubá stavba), Maskop 99 (výplně otvorů), Truhlářství Krále Jana (vestavěný interiér), Dr.Krumpholz (zámečnické výrobky, například plot)

Pohled z kuchyně do obývacího pokoje a pracovny

Pohled z kuchyně do obývacího pokoje a pracovny

Lennox architekti

Ing. arch. Markéta Smrčková, Ing. arch. Tomáš Starý:

„V roce 1998 jsme založili ateliér Lennox s cílem dělat architekturu bez předsudků. Časem jsme zjistili, že předsudky jsou to jediné, co máme, takže s tím odstraňováním jsme zase tak nespěchali, nic by nám nezbylo. V roce 2015 stále děláme architekturu, baví nás to a na předsudky chvílemi zapomínáme…“

Autor:
Témata: architekt, Atrium, DU

Nejčtenější

Bungalov většinou nemá v české krajině co dělat. Důvodů je několik

Pokud už chcete mít přízemní dům, může mít mnohem nápaditější formu než...

I když se dnes bungalovy těší velké oblibě, osobně tyto domy, rozlehlé placky s nízkou střechou staženou až na uši,...

V jižních Čechách si postavili příjemný moderní dům, který dobře slouží

Na masivní trámové stupnice logicky navazují i další dřevěné designové prvky...

Nízké účty za provoz, vynikající kvalita vzduchu, příjemná akustika a tepelná pohoda, to jsou benefity domu, který...

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Další z rubriky

Dům schovali pod deštník, kozy se jim pasou na střeše. I tak lidé žijí

Balíky slámy nemusejí být jen stavebním materiálem, nýbrž také estetickým...

Pro řadu lidí, kteří si postavili vlastními silami domy ze slámy, by mohl platit citát: „Lidé, kteří říkají, že něco...

Shořel jí dům, místo pomoci teď žena bojuje s byrokracií

Z trosek domu paní Marcela nic nezachránila.

Jsou to jen necelé tři měsíce po apokalypse, která zasáhla pobřeží Pacifiku. Jak vypadá současnost? Sliby o pomoci...

Oceněný bytový dům vsadil na funkcionalismus i fotovoltaiku

Bytový dům Barvy je situován na jižní stranu. Brno Lesná představuje již od 60....

Už od roku 2010 se každoročně pořádá soutěž Realitní projekt roku. Udělují se tři hlavní ocenění, Cena architektů, Cena...

Najdete na iDNES.cz