Má starý dům, který nikdy nechtěla. Předělala si jej však po svém

  1:00aktualizováno  1:00
Ivaně se vždy líbily moderní stavby. Nikdy by si nepomyslela, že si jednou s manželem pořídí to, co nikdy nechtěla: starší dům z 60. let. Coby interiérová designérka ovšem navrhla takovou proměnu, že dnes už nikdo nepozná, co ukrývá nová „fasáda“. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Dub, tentokrát v podobě masivu, je použit na jídelním stole od slovenského výrobce Javorina, jídelní židle jsou značky Connubia. | foto: Lukáš Hausenblas

Ivaně a Davidovi odrostli synové do věku, kdy už si zařizují své bydlení, a tak se manželé dohodli, že si pořídí nový domov, který nabídne komfort odpovídající jejich věku. A také poskytne dost prostoru pro potomky, když přijedou na návštěvu, či přespávajícím hostům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Do novostavby z finančních důvodů nechtěli, a tak si vybrali klidnější venkovskou lokalitu a dvoupodlažní dům z 60. let, který však naléhavě volal po důkladné rekonstrukci.

Toho se Ivana nebála, protože je profesí bytová designérka u společnosti Sykora a návrhy interiérů jsou jejím denním chlebem. Zásadně změnila vnitřní dispozici, a díky jinak tvarované střeše, oknům, přístavbě a fasádě i exteriér domu.

Byl to prý takový standardní dům, vstoupilo se chodbou, na jejímž konci byla toaleta. Pak se vešlo do uzounké chodbičky, která se rozbíhala do kuchyně s komorou a vedle ní ještě koupelna, další dveře vedly do dvou pokojů. V patře byly pokoje a ložnice. Podle Ivany to vše představovalo hrůzostrašný půdorys, který dnes nikdo nechce.

Cílila k vzdušnému prostoru

Fotogalerie

Celou proměnu si majitelka navrhla sama a svou vizi přednesla projektantovi, který ji přenesl na papír a opatřil náležitým razítkem. Pak se teprve mohlo začít s rekonstrukcí.

Sedlovou střechu nahradila Ivana šikminou, která dává domu modernější vzhled. Nová jsou okna v antracitové barvě, která se pěkně doplňuje s bílou fasádou a dubovým dřevěným obložením nově vzniklé přístavby.

V interiéru bylo cílem zrušit malé místnosti a propojit je v jeden velký vzdušný celek. V přízemí se tedy vybouraly zdi a místo kuchyně, dvou pokojů a chodby vznikl jeden spojený prostor, kde je nyní kuchyň s poloostrůvkem, jídelna a obývací pokoj.

Změnil se i hlavní vchod do domu, jenž vznikl v místě oken jednoho z pokojů, původní chodba se proměnila v přístavbu se samostatnou šatnou a z někdejšího hlavního vstupu nechala majitelka udělat koupelnu s vanou.

Linii kuchyňského poloostrůvku kopíruje „dřevěný“ obklad, jenž rafinovaně...

Linii kuchyňského poloostrůvku kopíruje „dřevěný“ obklad, jenž rafinovaně ukrývá překlad, který je pozůstatkem původní nosné zdi.

Jediným úskalím byly překlady u nosných zdí, které tam pochopitelně musely zůstat. Ivana ale z problému udělala přednost a záměrně je ještě rozšířila a v kuchyňské části obložila podlahovinou v dekoru dřeva. Tomuto prvku se pak snažila přizpůsobit i půdorys kuchyně, aby překlad kopíroval šířku pracovního poloostrůvku.

Do ostatních překladů vymyslela, že nechá do sádrokartonů zabudovat LED pásky s osvětlením. V horním patře vznikla ložnice rodičů, dva pokoje pro syny a druhá koupelna se sprchovým koutem.

Očima designérky

„Do domu jsem promítla to, co je celé naší rodině příjemné. Základ jsem se snažila udělat nadčasový, tedy kuchyň, koupelny, svítidla a větší dekorace, další jsem nakupovala s ohledem na to, že jako designérka se pohybuji v oboru a vkus se mi občas změní, tak abych pak jednoduchým způsobem a za nevelké finanční náklady dokázala dekorační věci bezbolestně obměnit,“ vysvětluje Ivana.

Aby dům vypadal jednotně zvenku i uvnitř, opakovala stejné prvky, kterými jsou antracitová a bílá barva a dekor dubového dřeva. Pohrála si i s detaily, jako je třeba výmalba.

Středobodem přízemí je vyzděný antracitový sloup s krbem, který díky průduchům...

Středobodem přízemí je vyzděný antracitový sloup s krbem, který díky průduchům dokáže vytopit celý dům. Akumulační prstence uvnitř systému se starají o dobrou a trvanlivou výhřevnost. Nika se složeným dřevem má efektní LED podsvícení.

„Abych zamaskovala sádrokartonové příčky a podhledy, zvolila jsem k jejich výmalbě akrylátovou barvu spojenou s pískem, takže teď vypadá sádrokarton jako běžná omítka. Stejnou barvu, ale v antracitovém odstínu a omyvatelné úpravě jsem použila na krb. Je to pro mě praktická a ekonomičtější varianta klasické stěrky, a navíc vypadá moc pěkně,“ doplňuje autorka interiéru.

Ozvláštňující prvek představuje v celém domě kovové schodiště v antracitové barvě. Podle svého návrhu je Ivana nechala vyrobit uměleckým kovářem, je celé z jednoho kusu a sahá od sklepa až do druhého patra.

„Kuchyň, jídelnu a obývací pokoj jsem přizpůsobila tomu, že se jako rodina rádi scházíme v jednom prostoru. Kuchyňskou sestavu jsem tedy navrhla s polostrůvkem, abych mohla komunikovat s ostatními. Sedačku jsem vybrala prostornou, abychom se na ni všichni vešli a jídelna musela mít velký stůl, aby bylo dost místa k prostření pro celou rodinu,“ popisuje majitelka.

Má také ráda příjemnou světelnou náladu, a tak si dala práci s výběrem dekorativních svítidel. Základ osvětlení tvoří antracitové stropnice s látkovým stínidlem, které mají v různých pokojích různé průměry.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:

Nejčtenější

Dům, který si na nic nehraje, zvítězil v soutěži Interiér roku

Stavba respektuje své okolí i místní tradice.

Ctít tradice neznamená jen uchovávat věci a domy, které vznikly před stovkami či desítkami let, ale využít to, co...

Postavili si rodinný dům, který se stal dokonalým parťákem pro život

Přesah střechy i hmota garáže tvoří kolem hlavního vstupu závětří chránící před...

Lída a Jiří bydlí přesně tak, jak si vždy přáli. S oblíbenými pěveckými idoly na stěnách, obrázky známých autorů, retro...

Už šest let opravují dům. Na plot se dostalo až nyní, má to ale háček

Rodinný dům na Kroměřížsku si rodina koupila před šesti lety.

Petra bydlí s rodinou na Kroměřížsku v domě z 80. let. Koupili jej před šesti lety a vrhli se na potřebnou celkovou...

Jak se staví sen: kvůli nové kuchyni museli vybourat koupelnu i šatnu

Průchod do kuchyně

Panelákový byt a dispozičně nevyhovující kuchyň. To zná spousta lidí. Jenže Janu trápí i mnohem větší problém: rakovina...

Při zařizování bytu se obešel bez architektů, vsadil na pálené cihly

Lampu nad stolem majitel objevil v obchodě pro kutily, stála ho jen pár stovek....

Mít doma stěnu z pálených cihel je dnes docela módní. Autenticitou a syrovostí vnášejí do interiéru určité kouzlo,...

Další z rubriky

Mladý pár rekonstruuje secesní vilu, zajímavé prvky se snaží uchovat

Autorský světelný objekt navrhl Vojtěch původně pro výstavu Designblok. Do...

Potkali se a sedli si. Stoletá secesní vilka v České Třebové a mladí partneři, kterým ještě nebylo třicet. Designéři...

Opravili dům, vychovali tři děti a konečně je čas na dávný sen o terase

Manželé si domek nedaleko Blanska koupili v 90. letech.

Eva s manželem sní o terase už dlouho. Žijí v obci u Blanska, kde si v 90. letech pořídili domek. Koupit, přestavět a...

Jednoduchý dům si sami navrhli i postavili. Na terasu už finance nezbyly

Nízkoenergetický bungalov stavěl Tomáš svépomocí. Důvodem byl napjatý rozpočet.

Tomáš pro svou rodinu nedávno dostavěl svépomocí nízkoenergetický bungalov. U nového domu nedaleko Zlína plánuje také...

Najdete na iDNES.cz