Rekonstrukce panelákového bytu se povedla i bez náročného bourání

  1:00aktualizováno  1:00
Sympatický manželský pár se rozhodl pro kompletní rekonstrukci panelového bytu 3+1. Dispozice, která patří k těm nejčastějším, bohužel neumožnila nějaké zásadnější změny. To však v tomto případě cílem ani nebylo.

Architekt nechal opticky oddělit kuchyň a obývací pokoj blokem vysokých kuchyňských skříní. | foto: Jaroslav Kvíz

Po odchodu dětí z domova si totiž manželé přáli upravit bydlení už jen pro své potřeby, zmodernizovat technickou stránku bytu a interiér nově vybavit tak, aby jim vyhovoval i po odchodu do důchodu.

Typický panelový byt má vstup do poměrně úzké chodby. Z ní je vstup do koupelny, WC a komory, po každé straně chodby jsou dva pokoje, na jedné straně dvě ložnice, na druhé pak obývací pokoj a kuchyň. Určitou nevýhodu představovala úzká chodba, protože tu nešlo ani po úpravě dispozice rozšířit.

Základem řešení je vinylová podlaha v dekoru světlého dřeva.

Základem řešení je vinylová podlaha v dekoru světlého dřeva.

Majitelé se s rekonstrukcí a řešením bytu obrátili na Ing. arch. Radovana Demetera ze studia Kouba Interier.

Nová dispozice

K úpravě došlo především v koupelně a kuchyni. Původní komora se zrušila, část se přidala ke koupelně, v části je vestavěná skříň v pokoji. Díky tomu se koupelna poměrně zvětšila a vešel se do ní i sprchový kout, vana a nika na pračku.

WC zůstalo oddělené a na původním místě, přibylo však u něj praktické umývátko. „Zaměřili jsme se na dostatek úložných a odkládacích prostor. U vany i sprchového koutu se proto využily zapuštěné niky. Umyvadlová skříňka má dvě zásuvky, ale za zrcadlem je skryta další skříňka, naše oblíbené řešení,“ popisuje svůj návrh architekt Radovan Demeter.

Pračka byla i vzhledem k věku majitelů a především s výhledem do dalších let osazena výš, aby byla lépe přístupná. Prostor pod ní využil architekt pro umístění zásuvek na špinavé prádlo. Na WC je nika s umývátkem.

Fotogalerie

„V kuchyni jsme dlouho zvažovali míru propojení s obývacím pokojem. Klientům jsme připravili několik variant. Nakonec zvítězilo optické oddělení obou provozů blokem vysokých kuchyňských skříní,“ vysvětluje architekt Radovan Demeter.

Na zadní straně předělu umístil televizor se skříňkou, jídelní stůl pak na rozhraní kuchyně a obývacího pokoje. Kuchyňskou linku vyřešil architekt ve dvou liniích proti sobě. Na jedné straně stojí vysoké skříně s chladničkou, troubami a spížní skříní s nikou na kávovar. Na druhé straně je pracovní plocha, dřez a plynová varná deska.

Horní skříňky jsou opět kvůli dostatku úložného prostoru až do stropu. Kuchyňský nábytek přechází do vybavení jídelny v podobě odlehčené závěsné skříňky s nikami.

Může se hodit

Maly haj

Malý Háj - moderní novostavba od společnosti Finep na Praze 10.

Více bytů k prodeji či pronájmu na Reality.iDNES.cz.

Z praktických důvodů jsou v koupelně, WC a obývacím pokoji dveře posuvné do stavebního pouzdra. V úzké chodbě by překážely, a do obývacího pokoje zůstávají stejně většinu času otevřené.

Materiály

Klienti si přáli konzervativní řešení v teplých barvách, bez módních výstřelků. Základem je tedy vinylová podlaha v dekoru světlého dřeva. Kontrast nabízejí tmavé ořechové dveře a nábytek.

Kuchyňská linka byla vyrobená na míru ze světlého lamina ve smetanové barvě a s pracovní deskou v dekoru dřeva. Velkoformátový obklad použil architekt Demeter na celé dvě stěny, a to kvůli snadnější údržbě stěn v blízkosti linky.

Kuchyňskou linku vyřešil architekt ve dvou liniích proti sobě. Horní skříňky...

Kuchyňskou linku vyřešil architekt ve dvou liniích proti sobě. Horní skříňky jsou opět kvůli dostatku úložného prostoru až do stropu.

V koupelně je velkoformátový obklad v odstínech béžové. „Výraznější barvou jsme použili na obklad WC a niky, dekorační pruh zdobí sprchový kout a zadní stěnu toalety,“ dodává autor návrhu. Majitelé si byt, kde je část nábytku vyrobená přímo na míru, vkusně dovybavili byt několika solitéry.

Autor

Ing. arch. Radovan Demeter (*1988) absolvent oboru Architektura a urbanismus na TU Bratislava. Ve studiu Kouba Interier zpracovává návrhy dispozičních řešení, navrhuje a vede realizaci přestaveb bytů.

Věnuje se také rozsáhlejším přestavbám rodinných domů.

Studio Kouba Interier

Od roku 2006 nabízí komplexní služby od návrhů až po realizace interiérů na klíč. Provádí rekonstrukce bytů a domů, zajišťuje veškeré stavební práce a návazně truhlářské výrobky z vlastní dílny.

Autoři:

Nejčtenější

Nový rohový dům na Václavském náměstí změnil název, emoce zůstaly

Výběrové řízení na stavbu domu vyhrála pražská pobočka architektonické...

Dům, který se od loňského roku staví na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v centru Prahy, ponese název The...

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Rekonstrukce bytu po letech pronájmu byla nutná. Výsledek vás nadchne

Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor...

Po několikaletém pronajímání majitelé uznali, že nastal čas pro využívání bytu pro vlastní potřeby. Aby tomu tak mohlo...

Architektonické studio Chybík+Krištof je nejlepší na světě

Český pavilon Expo 2015 v Miláně

Ocenění Design Vanguard 2019, určené pro nejlepší mladé architekty, si letos od amerického měsíčníku Architectural...

Další z rubriky

Jak cvičit v bytě na hudební nástroj a nepřivolat hromobití sousedů

Mít v panelovém domě za souseda nadšeného bubeníka může skončit minimálně...

Hluk v domě je vždy zdrojem problémů se sousedy. Jednoduchými úpravami lze zvukovou kulisu výrazně omezit, aby tolik...

Za dispozici bytu s průchozí koupelnou by se měli architekti stydět

Kuchyň je umístěná vlastně v krátké chodbě a spojená s jídelním koutem.

Byt 2+1 mamince s jedenáctiletou dcerou svou dispozicí nevyhovuje, rekonstrukci výrazně komplikuje i objem financí,...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Najdete na iDNES.cz