Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

  1:00aktualizováno  1:00
Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali lépe využít prostor celého bytu. Proměny se ujalo pražské studio 1+1 atelier, které tvoří architekti Daniela Papájová a Jakub Čížek.

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií. | foto: Jiří Ernest

Manželé chtěli mít byt maximálně funkční a jednoduchý. Požadavkem bylo také zachování vzdušnosti, lehkosti a světlých barev v interiéru. Navíc chlapci potřebují ve svém pokoji více úložného prostoru a odpovídajícího vybavení pro školu i sport. Svého pokoje by se také měla dočkat dcera, která chodí do školky.

Architekti navrhli majitelům tři řešení rekonstrukce. Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií, který má plochu 120 metrů čtverečních.

Fotogalerie

Původní ložnice, která byla největší z pokojů, se stala pokojem dvou synů a naopak, ve starém dětském pokoji je nyní ložnice rodičů. Z pracovny mezi ložnicí rodičů a dětským pokojem je pokojíček pro holčičku.

Tyto změny si vyžádaly úpravy i v obou koupelnách. Koupelna s dvěma umyvadly a prostorným sprchovým koutem u nově navrženého dětského pokoje bude sloužit nejen dětem, ale i návštěvám. Druhá koupelna s vanou a toaletou u ložnice rodičů je nově čistě privátní. Druhá toaleta je v předsíni.

„V bytě jsme nechali zazdít dvoje dveře. Zmizely dveře z chodby do nové koupelny, vznikl tak prostor pro skříň na ložní prádlo a ručníky. Druhé zazdění proběhlo v kuchyni, čímž jsme získali více úložného prostoru a kompaktnější vzhled,“ vysvětluje architektka Daniela Papájová.

Manželé si přáli světlý interiér s případnými barevnými detaily. „Celá rodina miluje zelenožlutou barvu. Proto se objevila v podobě nik i na nábytku. Byt je zařízený volně stojícím i vestavným nábytkem v bílé barvě, která je decentně doplněna dřevěnými a oblíbenými zelenožlutými prvky. Jednoduchý vestavný nábytek podtrhuje drobný design, případně zemitá výmalba, jak je tomu v obývacím pokoji. Oblíbená zelenkavá barva se objevuje i v koupelně dětí ve sprchovém koutě,“ říká architekt Jakub Čížek.

Díky zazděným dveřím získal kuchyňský kout více úložného prostoru a...

Kuchyňský kout se proměnil k nepoznání. Stačilo zazdít dveře.

Obývací pokoj je opticky propojený s kuchyňským koutem a velkým rodinným jídelním stolem. V pokoji je pracovní prostor s notebookem, tiskárnou a knihovnou. Pracovní kout má uzavřené i otevřené plochy, aby sloužil jako úložný prostor pro kancelářské potřeby, tak i jako knihovna a výstava dětských výtvorů. V obývacím pokoji našly své místo také velké rostliny.

Dětský pokoj spojuje funkci studovny, herny a maximálního úložného prostoru (sportovní náčiní). Odstíny barevné výmalby v dětském pokoji si nakonec podle nálady vybírali chlapci sami. Modrá stěna je vymalována magnetickou barvou, aby si na ni mohli věšet jednoduše diplomy ze zápasů nebo obrázky ze školy. V ložnici vznikl i přes menší prostor pokoje čtecí koutek s křeslem.

Rodičovská koupelna má nádech luxusu - blýskavá mozaika nad vanou, kulaté zrcadlo, umyvadlo na desku s volně stojící baterií. V obou koupelnách i na samostatné toaletě, která zůstala na původním místě, je rovněž nábytek na míru.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

1+1 atelier

Architekti Daniela Papájová a Jakub Čížek se potkali na Fakultě umění a architektury Technické Univerzity v Liberci a při roční stáži na vysoké škole ve Francii (École Nationale Supérieure d ́Architecture et de Paysage de Lille). Po studiu a po praxi v různých architektonických ateliérech se pustili do společných projektů a nyní se věnují rekonstrukcím interiérů a rodinných domů od zpracování kompletní projektové dokumentace až k finální realizaci.

Autor:

Nejčtenější

Nový rohový dům na Václavském náměstí změnil název, emoce zůstaly

Výběrové řízení na stavbu domu vyhrála pražská pobočka architektonické...

Dům, který se od loňského roku staví na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v centru Prahy, ponese název The...

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Jednoduchý dům pro pětičlennou rodinu byl skvělou volbou. Zjistěte proč

Šikovně řešenou terasou se povedlo opticky zakrýt stávající studnu, která...

Iva a Jaroslav si postavili dobře řešený rodinný dům, který na sebe nestrhává pozornost. Odpovídá přesně jejich...

Rekonstrukce bytu po letech pronájmu byla nutná. Výsledek vás nadchne

Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor...

Po několikaletém pronajímání majitelé uznali, že nastal čas pro využívání bytu pro vlastní potřeby. Aby tomu tak mohlo...

Architektonické studio Chybík+Krištof je nejlepší na světě

Český pavilon Expo 2015 v Miláně

Ocenění Design Vanguard 2019, určené pro nejlepší mladé architekty, si letos od amerického měsíčníku Architectural...

Další z rubriky

Jak bydlí kuchař Filip Sajler: miluje hrnce a nože, ale také auta

Filip ve své kuchyni: pod stropem visí hrnce francouzské značky Mauviel včetně...

Když někdo ujíždí na vůni dobrého jídla a motorů, musí to být znát i na jeho příbytku. To je případ jednoho z...

Pojďte dál. Navštivte chrám, kde se před 77 lety ukrývali parašutisté

Národní památník obětí heydrichiády zdůrazňuje morální aspekt hrdinského a...

Pravoslavný chrám svatého Cyrila a Metoděje v Resslově ulici zná jako úkryt parašutistů asi každý. Méně lidí už ví, že...

Jak bydlí beachvolejbalistka Markéta Sluková: má doma písek a dva psy

Jídelní stůl je vyrobený na míru truhláři z Donate. Deska je dřevěná, nohy a...

Beachvolejbalistka Markéta Nausch Sluková s všudypřítomným pískem už doma dávno nebojuje. V atypickém žižkovském bytě...

Najdete na iDNES.cz