Kompletní rekonstrukce bytu si vyžádala šest týdnů a půl milionu korun

  1:00aktualizováno  1:00
Petr se před osmi lety přestěhoval do Prahy, našel si nájemní byt na Pankráci, do kterého se zamiloval a nakonec si jej od majitele koupil. Byt s plochou 35 metrů čtverečních však potřeboval kompletní rekonstrukci. Té se ujali interiéroví designéři se studia Prostor Interiors.

Pohled do původní koupelny | foto: Prostor Interiors

Byt v domě z 30. let prošel v minulosti několika proměnami a úpravami, ale stále byl příliš tmavý. To chtěl Petr změnit. Na bytové návrháře se obrátil s prosbou o celkové prosvětlení interiéru s pomocí světlých tónů veškerého vybavení.

Designéři se však nakonec rozhodli prostor prolnout tmavšími prvky - panelové závěsy a kovové konstrukce vytvářejí příjemný kontrast. „Sám bych neměl odvahu tyto barvy a materiály kombinovat, z výsledku mám velkou radost,“ přiznává pětadvacetiletý majitel a kadeřník.

Fotogalerie

Největší výzvou bylo dostat do 35 metrů čtverečních vše potřebné. „Pro optické zvětšení jsme v bytě použili velké množství zrcadlových ploch. Z původního provedení se podařily zachránit parkety a zůstalo i historické zrcadlo a skleněná deska stolu,“ uvádí designérka Aneta Vičánková.

Dispozice zůstala stejná, bylo ale třeba vybourat původní zdivo a nově připravit veškeré elektro a vodoinstalace, vzduchotechniku a odpady. Rekonstrukce si vyžádala nové stropy, srovnání zdí, přebroušení parket, novou dlažbu v koupelně a kuchyňském koutě, obklady v koupelně, nové patro na spaní, nábytek včetně kuchyňské linky a spotřebičů.

„Původní plán počítal s menšími zásahy. Bohužel se při úpravě elektroinstalací a rozvodů vody ukázal jejich katastrofální stav, proto jsme se rozhodli pro kompletní výměnu,“ vysvětluje designérka.

Sádrokartonové podhledy umožnily usazení ventilátorů a bodového osvětlení. Odstup sádrokartonového podhledu v obývacím pokoji u oken umožňuje zakrytí lišty panelových nočních a denních závěsů a zároveň vsazení led osvětlení. Sádrokarton také pomohl zakrýt dřevěnou konstrukci patra na spaní.

Díky promyšlenému uspořádání se do prostoru hlavní obytné místnosti vešla rohová pohovka pro posezení s přáteli, kterou si Petr velmi přál. Pod vestavěným patrem (stropy v bytě jsou vysoké 2,5 metru) je pracovna a šatní skříň se ukrývá vedle televizní stěny ve výklenku, kde byla v minulosti komora. Do niky návrháři zabudovali osvětlení, šatní tyče a police. Staré dveře vyměnili za dotykové a zrcadlové sahající až do stropu.

Původní kuchyňská linka

Původní kuchyňská linka

Bílé skříňky a pracovní deska z corianu kontrastují s černými spotřebiči a...

Bílé skříňky a pracovní deska z corianu kontrastují s černými spotřebiči a granitovým dřezem.

V celém prostoru se prolínají prvky ručně vyrobeného surového kovu, který vnesl do bytu dynamičnost. Jde o žebřík do patra, odkladný stolek u pohovky a pracovní stůl.

I přes malý prostor pro kuchyňskou sestavu se zde podařilo zabudovat pračku se sušičkou a koš na tříděný odpad. Lednice je zasazená v nice naproti lince. S bílými skříňkami a pracovní deskou z corianu kontrastují černé spotřebiče a kuchyňský granitový dřez. Ten je možné zakrýt krájecí deskou a zvětšit tak pracovní plochu.

Do koupelny velké necelých 2,5 metru čtverečních je zakomponována vana, toaleta, umyvadlo a rozsáhlý úložný prostor ukrývající bojler na ohřev vody, koš na prádlo a toaletní potřeby.

„V bytě chybí jídelní stůl. Majitel se jako nyní mnoho mladých lidí stravuje mimo domov, nebo ‚na gauči‘,“ říká Aneta Vičánková a dodává, že rekonstrukce trvala šest týdnů a stála 530 tisíc korun.

Autor:

Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Nej rodinný hotel Evropy má 8 pokojů a stojí uprostřed Hostýnských vrchů

Hotel Villa Memories stojí uprostřed Hostýnkých vrchů.

Afrikou inspirované útočiště v srdci moravského venkova. Tak pořadatelé soutěže Boutique Hotel Awards charakterizují...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Kvůli zařizování bytu změnila majitelka zaměstnání. Dělá, co ji baví

Šedou zaoblenou pohovku v retro stylu ladící s křesílkem pomohla mladé dvojici...

Když máte štěstí a získáte možnost pracovat v oblíbeném obchodě, ovlivní to i váš domov. Tak jako se to stalo v případě...

Další z rubriky

Unikátní rostliny daly hotelu jméno, staré dřevo zase charakter

Po rekonstrukci zůstaly z jedné budovy jen obvodové zdi a sklepy, přibyla druhá...

Sto let staré tatranské dřevo na stavbu a tři sta let staré dřevo na nábytek či panoramatické výhledy z oken s výškou...

Na rekonstrukci statku se nadřela celá rodina, dnes si zde užívají

Na místě zpustlého dvora je dnes udržovaná skalka z žulových kamenů osázená...

Dvě stě let starý statek zrekonstruovala rodina v sedmdesátých letech a na chalupu jezdí už čtvrtá generace. Eva...

Pokojíček pro dva kluky dopadl na výbornou. Je v něm vše, co potřebují

Bratři Kryštof a Jáchym si přejí vlastní pokojíček. Místnost však potřebuje...

Jáchym a Kryštof mají rádi vesmír. V kosmickém stylu by chtěli mít i svůj společný pokoj. Prostor velký necelých dvacet...

Najdete na iDNES.cz