Suterénní byt v Dejvicích je po rekonstrukci plný světla i koček

  1:00aktualizováno  1:00
Dejvice sice patří k velmi žádaným pražským lokalitám, byt v suterénu však už takovou výhrou není. I proto bylo třeba, aby rekonstrukci poměrně malého interiéru připravil profesionální architekt, aby se prostor maximálně prosvětlil a alespoň opticky zvětšil.

Kuchyňský kout je navržený ve tvaru písmene L. Vede pod okno, kde byla původně spíž. | foto: Johana Němečková

„Na rekonstrukci interiéru bytu jsme byly oslovené majitelkou-lékařkou, pro kterou jsme už dříve se sestrou navrhly dětskou ordinaci. Původní dispozici bytu 2+kk o velikosti 38 metrů čtverečních jsme téměř zachovaly,“ popisuje architektka Monika Čermáková ze studia Schwestern. Jak název prozrazuje, pracuje zde právě se svou sestrou Ivetou, také architektkou.

Na kuchyň navazuje obývací pokoj.

Na kuchyň navazuje obývací pokoj.

Určující pro návrh byly jak nevelké prostory, tak umístění bytu v suterénu zděného domu. V průběhu rekonstrukce tak došlo na vyzdění nových příček mezi koupelnou a kuchyňským koutem.

Podařilo se zvětšit koupelnu na úkor kuchyně, sice jen nepatrně, ale pro obě místnosti to znamenalo výrazné zlepšení. A samozřejmě se musely udělat kompletně nové elektrorozvody.

Interiér nejen pro kočky

Celý interiér sjednocuje podlaha. Zatímco pro předsíň a koupelnu vybraly architektky praktickou cementovou dlažbu, v ostatních prostorách daly šanci masivní dubové podlaze. Ta odolá i kočičím drápkům, majitelka sice své čtyřnohé spolubydlící miluje, ale také ví, čeho jsou schopné. Klasické žebrové radiátory získaly potřebný nový nátěr.

V interiéru se objevilo také hodně nábytku navrženého na míru, který doplnily staré zděděné kousky. Ty majitelé sami zrepasovali. „Materiály použité na nábytek jsou v celém prostoru jednotné, v kombinaci masivního dubového dřeva a bílého lamina. Jako barevný akcent byla zvolena olivově zelená MDF deska,“ popisuje Monika Čermáková.

Fotogalerie

Předsíň sestry navrhly jednoduše, ale funkčně. Vynikla tak dekorativní dlažba, která pokračuje do prostoru světlé koupelny. Kuchyň a obývací pokoj jsou vzájemně propojené a díky oknům po obou stranách prostoru mají dostatečné přirozené osvětlení. Okno v obývacím pokoji je navíc s výhledem do zahrady.

Autorky věnovaly velkou pozornost kuchyni, protože majitelé bytu rádi vaří, a tak potřebovali, aby byl kuchyňský prostor funkční, ale samozřejmě i na „pokoukání“.

Kuchyňský kout je navržený ve tvaru písmene L. Vede pod okno, kde byla původně spíž. „Získalo se tím příjemné místo na vaření u okna, bylo ale třeba vyřešit náhradní úložný prostor. Kuchyňská stěna je proto využita na celou výšku,“ upozorňuje architektka Monika Čermáková.

Nad otevřenými policemi, které lze částečně uzavřít sklem, navrhly architektky uzavřené skříně z bílého lamina pro ukládání příležitostně používaných věcí. Pro chladničku se našel prostor ve vyzděné nice vedle vstupu do obývacího pokoje. Ve výklenku před vstupem do ložnice je pracovní kout.

Radiátory zůstaly původní, ale dostaly nový nátěr.

Radiátory zůstaly původní, ale dostaly nový nátěr.

Do malé ložnice se musela vejít manželská postel a šatní prostory. Postel o rozměru 1600×2000 mm umístily architektky nakonec k oknu, stěnu za dveřmi využily pro vestavěnou šatní skříň.

V ložnici je nejvýraznějším prvkem dekor na stěně, který si majitelé sami navrhli i namalovali. „Právě díky entuziasmu, který majitelé během procesu návrhu a průběhu realizace vyvinuli, se nám podařilo společně vytvořit prostor, který se dobře obývá, a to nejen kočkám,“ dodává Monika Čermáková.

Studio Schwestern

Založily je sestry Iveta a Monika Čermákovy na základě podobného koncepčního uvažování o architektuře, designu a umění. Iveta vystudovala pražskou AVU, nyní dokončuje studium designu nábytku a interiéru na VŠUP, Monika absolvovala Fakultu architektury na ČVUT.

Pracovat pod jednou značkou bylo logickým krokem po dlouhodobé spolupráci na různých projektech. Hlavním cílem sesterské dvojice je navrhovat v jasné a minimalistické rovině, s důrazem na silný koncept každého nového projektu. Forma a přemýšlení o ideální architektuře a designu jsou u obou autorek stále více ovlivňovány myšlenkou vytvářet „trvalou“ architekturu s odpovědností k životnímu prostředí.

V bílé koupelně vynikla dekorativní dlažba.

V bílé koupelně vynikla dekorativní dlažba.

Autoři:

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Za pět měsíců bylo hotovo. Nová roubenka je pro manžele splněným snem

Volný prostor a uprostřed stojí roubenka. Tak si to majitelé přáli.

Když se Zuzana a Otto rozhodli stavět, přáli si, aby se mohli stěhovat velmi brzy. To v případě domu z masivního dřeva...

Skromný domek proměnili na nádhernou vilu. Je to jejich životní dílo

Plastický chirurg Marius Barstad a jeho žena si nechali přestavět luxusní sídlo...

Norský pár seniorů snil o velkolepých výhledech na moře. Přání se jim splnilo. Dnes si užívají krásnou severskou...

Jak se staví sen: přestavbu nejen jádra zvládli designéři za pět dní

Ohavné jádro zmizelo, místo toho dostala rodina vyzděnou koupelnu s velkým...

Janě nebylo ještě padesát, když se stala maminkou dvojčátek, Amálky a Rozárky. Přesněji pěstounkou, protože děti...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Další z rubriky

I kancelář můžete mít rádi. Pokud se v ní bere ohled na vaše pohodlí

Prostor po dokončení slouží jako jednací místnost a sdílená kancelář pro...

Příjemné pracovní prostředí zvyšuje i pracovní výkon a kvalitu odvedené práce. I proto vzniká stále více zajímavých...

Škola z roku 1906 roky hyzdila Blatničku. Teď se v ní šijí krásné kroje

Zanedbaná a nevyužívaná škola v Blatničce v Jihomoravském kraji dlouhá léta...

Zanedbaná a nevyužívaná škola v Blatničce v Jihomoravském kraji dlouhá léta hyzdila obec, než se z ní stalo centrum...

Skvělá proměna. V panelákovém bytě prohodili kuchyni s koupelnou a WC

Majitel starého panelákového bytu po rodičích se rozhodl pro jeho rekonstrukci....

Majitel starého panelákového bytu po rodičích se rozhodl pro jeho rekonstrukci. Architekti ze studia DesignPro...

Najdete na iDNES.cz