Půdní byt má nádech retra a zajímavé detaily, třeba stůl na lankách

  1:00aktualizováno  1:00
Půdy v činžovních domech patří k nejžádanějším variantám bydlení, zejména v atraktivních lokalitách. K těm rozhodně patří i pražské Dejvice. Do rekonstrukce půdy v této čtvrti se pustila i mladá žena, milovnice designu.

Bílá výmalba stěn i stropu prostor opticky zvětšuje a odlehčuje. | foto: Archiv studia Morix

Dispozičně nabízí byt hlavní otevřený obytný prostor s kuchyní a malou ložnici. Vysoká světlá výška krovu umožnila vytvořit malou galerii nad kuchyní, která slouží jako pracovna. Původní dřevěná podlaha v kombinaci s bílou výmalbou zdí, podhledů i konstrukcí vytvářejí, i přes relativně menší obytnou plochu, příjemný pocit z prostoru.

„Majitelka bytu je silnou vyhraněnou osobností. Během zadání probíhaly dlouhé rozhovory nejen o designu. Výsledkem je interiér, který pravděpodobně nejde tak úplně v současném trendu architektury a designu, odpovídá ale jejímu vkusu i životním názorům a postojům a přístupu k materiálním věcem,“ vysvětluje autor projektu, architekt Jaromír Pizinger.

Fotogalerie

Rekonstrukce půdního bytu se zúčastnila soutěže Interiér roku, který pořádá Institut bytového designu. O výsledcích soutěže více zde. Projekt získal hlavní cenu generálního partnera soutěže, společnosti Velux.

Interiér plný světla

„Snažil jsem se vytvořit ́interaktivní ́ design, který se dá za vynaložení nízkých finančních nákladů lehce obměňovat v souladu s evolučním vývojem a potřebami majitelů,“ říká Pizinger.

A dodává: “Cílem neměl být protest nebo anarchie proti soudobým trendům. Ty se navíc podle mého názoru ubírají po dlouhé době velice zajímavým směrem jak v použití dřeva, barevných kovů, neokázalosti, lehkého retra 70. a 80. let. Tento design bych zvolil v současné době i já sám pro sebe, i když je mi přes 60 let.“

Zajímavý prvek v prostoru představuje neobvykle řešená kuchyň. Moderní kuchyňská linka je vyrobena z bílého Senosanu, pracovní deska z materiálu TechniStone. Vysoké skříňky tvoří zároveň schody do patra. Retro bleděmodrá barva dodává celému prostoru hravost, kterou podtrhují i barevná zavěšená svítidla, žárovky.

Lehce industriálně pojal autor jídelní stůl, který nechal uchytit do kuchyňského ostrůvku z lakovaných OSB desek, na druhém konci je zavěšený na konstrukci krovu na ocelových lankách.

Podhled tvoří „zrcadlo“, místo klasického skla byl však použitý materiál s označením Homapal. Hlavní osvětlení zajišťují čtyři dlouhé zářivky, jejichž zrcadlení vytváří zajímavý efekt.

Světle modrá připomíná 70. a 80. léta minulého století.

Světle modrá připomíná 70. a 80. léta minulého století.

Nevelký obytný prostor s minimem nábytku zůstal vzdušný, dostatečně prosvětlený množstvím střešních oken. Sedací nábytek a dekorace pocházejí od firmy Kare.

„Rekonstrukce podkrovního bytu pro mladou ženou od akademického architekta Jaromíra Pizingera nás upoutala světlostí a vzdušností celého prostoru. Denní světlo vstupuje do prostoru ze dvou stran, který díky tomu má optimální světelné podmínky během celého dne. Ocenili jsme velmi personifikovaný design interiéru, využití prostoru krovu a v neposlední řadě zajímavé detaily, například uchycení jídelního stolu,“ říká členka poroty a architektka Klára Bukolská ze společnosti Velux.

O projektu

Autor: studio Morix, Akad. arch. Jaromír Pizinger

Generální dodavatel: Morix

Stavební firma: CVS

Truhláři: Intertop

Volný mobiliář a svítidla: kare.cz, designoutlet.cz, Alhambra.cz

Autor:

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Místo na Slovensku si dům postavila raději v Rakousku. A je spokojená

Podlahu na terase s integrovaným grilem tvoří dřevěný masiv, který příjemně...

Za hranice Slovenska přivedli majitelku domu příbuzní. Dcera s rodinou ji přemluvila, ať si stejně jako ona postaví dům...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Jak se staví sen pro mámu a pětiletého syna, který miluje černou barvu

Také obývací pokoj pojali designéři převážně v šedé, černé a antracitové barvě.

Od šestnácti pracovala Andrea jako modelka, jezdila po světě. Stesk po domově ji přivedl zpět domů. Dostudovala, začala...

Další z rubriky

Čím je unikátní vermikompostér s žížalami, křeslo či vysavač

Pro společnost Plastia navrhl vermikompostér  český architekt a designér,...

Při nákupu zařízení do bytu se lze řídit výsledky nezávislých testů, důležitým aspektem bývá i ocenění za design. Dávno...

Byt už osm let skvěle slouží. Majitelka rekonstrukci dokonale promyslela

Mansardový byt na Montmartru se stal domovem a ateliérem mladé módní návrhářky.

Květiny vyrůstají ze stěny, světlo po kapkách dopadá ze stropu na podlahu kuchyně, kde se chodí po duze. Podkrovní...

Ceny Czech Grand Design 2018 znají vítěze. Ovládly je ženy

Absolutní vítěz, Grand designér roku – Cena Erste Premier a Módní designér...

Už po třinácté byly uděleny ceny nejlepším designérům a výtvarníkům. Cenám za rok 2018 vládly ženy, z deseti (včetně...

Najdete na iDNES.cz