Zázrak v Dejvicích: z mezonetu 1+kk v chalupářském stylu vzniklo 3+kk

  1:00aktualizováno  1:00
Mezonet o ploše necelých 80 metrů čtverečních, který vznikl z půdní vestavby v polovině devadesátých let, nabízel kvůli nevhodné dispozici 1+kk soukromí tak pro jednoho. To měla rekonstrukce změnit.

V rámci zklidnění a prosvětlení jsou veškeré nosné konstrukce a podhledy sjednocené bílou barvou. | foto: Klára Žitňanská

Nová majitelka se rozhodla mezonet výrazně předělat. Nechtěla zde bydlet sama a věděla, že každý potřebuje někdy soukromí. Od architektů si přála změnit dispozici tak, aby z původního 1+kk vzniklo 3+kk, se samostatným WC a koupelnou a dostatečným technickým zázemím.

Navíc měla vzniknout nová malá koupelna v patře s toaletou a sprchovým koutem, naopak do spodní velké koupelny chtěla umístit vanu. To vše při zachování solidního obytného prostoru s kuchyní. Tento nelehký úkol připadl na architekty z pražského studia The Builders.

Jak zachovat volný prostor

Kuchyň byla vyrobená na míru. Minimalistický velký ostrůvek posloužil pro...

Kuchyň byla vyrobená na míru. Minimalistický velký ostrůvek posloužil pro umístění dřezu i varné desky.

„Hlavním konceptem rekonstrukce bylo i přes nutné vymezení místností udržet maximálně vzdušnost stávajícího stavu. Proto je například ložnice v patře od obývacího pokoje oddělena pouze prosklenou příčkou. Soukromí zajistí stahovací rolety,“ vysvětluje architekt Štěpán Tláskal ze studia The Builders.

Dalším specifikem mezonetu je podle něho možnost optického propojení bytu na celou délku dispozice, které dovoluje byt v letním období dobře provětrat. Ve středu dispozice vnáší do interiéru tolik potřebné denní světlo nové okno do světlíku.

Může se hodit

Barrandov Hills

Barrandov Hills - bydlení v lokalitě Praha 5 s perfektní občanskou vybaveností.

Více bytů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

„Všechny nosné prvky byly původně natřené na hnědo, což je z dnešního pohledu trochu typický rys ‚chalupářského‘ designu 90. let minulého století. V rámci zklidnění a prosvětlení jsme proto veškeré nosné konstrukce a podhledy sjednotili bílou barvou,“ popisuje Štěpán Tláskal.

Právě bílá barva pomohla tomu, aby se více prosadila jednoduchá masivní prkenná podlaha ze smrkové dřeva. Tento základ doplňují kovové dveře bez povrchového nátěru a velká nerezová pracovní deska kuchyně.

Fotogalerie

„Specifickým motivem i příjemným detailem se staly portugalské dlaždičky v koupelně a v kuchyni. Jde o ručně zpracovávané a tradiční dlaždice, které si investorka vybrala sama přímo v Portugalsku, k němuž má silný vztah a kam se opakovaně vrací,“ upozorňuje architekt Štěpán Tláskal.

Stavební i finanční omezení

V původním plánu padl i návrh na sjednocení střešních oken do vnitrobloku do většího celku, což by po jejich plném otevření dovolilo využívat pokoj v podstatě jako otevřenou lodžii.

Na to však již nezbyly peníze, protože se v průběhu stavebního průzkumu ukázaly nečekané technické problémy. Například se muselo nově zhotovit celé souvrství podlah a opravit nosnou konstrukci krovu. Na tyto problémy se díky pečlivému průzkumu naštěstí přišlo ještě během přípravy projektu, takže se investorka mohla rozhodnout podle svých finančních možností.

Ložnice v patře je od obývacího pokoje oddělena pouze prosklenou příčkou se...

Ložnice v patře je od obývacího pokoje oddělena pouze prosklenou příčkou se stahovacími roletami.

Půdní mezonet

Místo: Dejvice, Praha 6
Plocha: 79 m², včetně vestavěného patra 100 m²
Klient: soukromá osoba
Náklady: stavba 950 tisíc, včetně vestavěného nábytku 1,2 milionu Kč

The Builders

Architektonické studio The Builders tvoří dva architekti. Lukáš Brom a Štěpán Tláskal, společně studovali na Fakultě umění a architektury TU v Liberci.

Začali spolupracovat již během školy a i po jejím absolvování roku 2006 se společně sešli v ateliéru 4A architekti. Jejich praxe zahrnovala i práci v ateliérech A69, DAM, Aleš Najbrt nebo Kopecký Studený architekti.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Další z rubriky

V mezonetu jezdí dcera s audinou, před troubami ji však rodiče chrání

Developer nechal bohužel trámy natřít tmavou barvou a protipožárním nátěrem, a...

„Koupili jsme vlastně velmi specifický byt, pro řadu lidí by bylo ale asi zvláštní žít v 1+kk, které tvoří jeden...

Půdní byt s prosklenou koupelnou se musel vejít mezi nosné trámy

Spodní hrana trámů probíhající rovnoběžně s podlahou je podsvícená LED pásky.

Zrekonstruovat starou půdu bývá často jedinou možností, jak získat zajímavé bydlení v historickém centru města. To...

Ve vile z 20. let vznikl podkrovní byt. Boj s trámy nebyl jednoduchý

Osvětlení jídelního stolu zajišťuje ikonická lampa Tolomeo (Artemide),...

Do Řevnic se Barbora vracela, dříve tu bydlela. S manželem Janem teď měli štěstí, koupili zde dvoupodlažní podkrovní...

Najdete na iDNES.cz