Původně chtěli jen novou kuchyň, architekt jim předělal skoro celý byt

  1:00aktualizováno  1:00
Panelové domy jsou typovou výstavbou, byty ve shodných domech jsou tak stejné, případně se liší jen v detailech. Požadavky majitelů na změny jsou však natolik odlišné, že nenajdete dva stejně řešené byty, které prošly kompletní rekonstrukcí.

Kuchyň ve tvaru písmene U je řešená úsporně, ale s dostatečnou pracovní plochou i úložným prostorem. Využitý je každý centimetr. | foto: Jaroslav Kvíz

„V případě mladé rodiny z Prahy 4 jsme řešili typický půdorys 3+1, ovšem s vyhlídkou na budoucí připojení sousední garsoniéry,“ popisuje Ing. arch. Radovan Demeter ze studia Kouba Interier.

Požadavky majitelů byly jasně dané: oddělené WC, koupelna s rohovou vanou pro dva lidi a nová kuchyň.

Nové dispoziční řešení

Velkou předsíň opticky ještě zvětšuje zrcadlo.

Velkou předsíň opticky ještě zvětšuje zrcadlo.

„Snažili jsme se půdorys navrhnout tak, aby byl byt dobře využitelný i v případě, že by se připojení garsoniéry nezdařilo. Plánovaný prostup do druhého bytu je tedy hned ve vstupní části bytu, která se momentálně využívá na odkládání bot,“ vysvětluje architekt Demeter.

Ve vstupní části vznikl dostatek úložných prostor, celkem tři velké vestavěné skříně, a navíc chodbu opticky zvětšuje zrcadlo. Z prostoru byla vyčleněna samostatná ložnice. Na konci chodby je vstup na toaletu a do koupelny. Posuvnými dveřmi se vstupuje do obývacího pokoje s kuchyňským koutem.

„Obývací pokoj s kuchyní prostorem neoplývají, je zde proto minimum nábytku. Linka je zařízena maximálně účelně, kvůli úložnému prostoru jsme volili skříňky do stropu,“ vysvětluje Martin Kouba ze společnosti Kouba interier, která byla kompletním dodavatelem realizace.

Fotogalerie

V koupelně si majitelé přáli rohovou vanu a umyvadlo na desce. Velké zrcadlo skrývá skříňku zapuštěnou do stěny.

„V návrhu jsem využil tvar vany a zvolil netradiční řešení rohu koupelny. Vytvořili jsme oblouk se skleněnou mozaikou. Designově méně zajímavá rohová vana tak dostala šmrnc a celá koupelna působí svěže a odlehčeně,“ doplňuje architekt Demeter.

Materiálové a designové řešení

V průběhu debat o vzhledu bytu padl nápad na využití tyrkysové barvy, která se majitelům líbí. Jako nosný prvek tak prochází celým bytem. Doplnil ji neutrální dub a bílá barva, která opticky celý prostor zvětšuje. V celém bytě se podařilo vyrovnat podlahu do jedné úrovně, vinylová krytina tak prochází i do koupelny a na WC. Dveře jsou z laminátu s dekorem dubu.

Na kuchyňskou linku použil architekt vysokotlaký laminát. V tyrkysové barvě se objevil na spodní části vysokých skříních na jedné straně, kde horní skříňky zůstaly v klasické bílé, aby se tak napojily na bílý strop. „Technický“ blok je v tyrkysové až do stropu.

Pracovní deska je z dubového laminátu s masivní dubovou hranou. „Na pracovní desky volíme technologii, která zajišťuje odolnost proti vodě. Na desku nejprve lepíme masivní dřevěné nákližky a pak teprve lisujeme plochu laminátu,“ vysvětluje technologický postup Ing. Martin Kouba, který ve firmě vede truhlářskou výrobu.

Koupelna představuje malý prostor, je tedy důležité, aby byl každý detail perfektně dokončený. „Za vanou a na její podezdívce jsou oblouky obložené mozaikou, což vyžaduje zkušeného obkladače. Všechny detaily jsme konzultovali v průběhu stavby s majiteli bytu. Jako samozřejmost beru kamenické rohy, které v obkladu nahrazují rohové lišty, a neviditelná revizní dvířka,“ popisuje architekt Demeter.

Koupelna působí svěžím a odlehčeným dojmem díky barvám i závěsné skříňce.

Koupelna působí svěžím a odlehčeným dojmem díky barvám i závěsné skříňce.

„Naše spolupráce začala na přelomu února a března 2016. Z původní rekonstrukce kuchyně se náhle stala rekonstrukce půlky bytu, kuchyně, obývacího pokoje, chodby, koupelny i WC, ale ničeho nelitujeme. Náš byt jsme kupovali od předchozího majitele po rekonstrukci, ale pro rodinu s dětmi byl svými úpravami nevyhovující. Na což jsme ale přišli, až když jsme měli děti,“ říká majitelka.

S rodinou si teď už byt užívá. „Díky architektu Demeterovi se naše plány měnily v reálné návrhy. Naši kreativitu vždy usměrnil a nakonec to dopadlo ke spokojenosti všech. Po schválení návrhů však přišly mé bezesné noci. Představa stěhování na dva až tři měsíce se dvěma malými dětmi z bytu mě děsila, ale nakonec jsme to s pomocí rodičů zvládli,“ dodává spokojená majitelka.

Ing. arch. Radovan Demeter

*1988, absolvent oboru Architektura a urbanismus na TU Bratislava. Ve společnosti Kouba Interier zpracovává návrhy dispozičních řešení, navrhuje a vede realizaci přestaveb bytů. S invencí se věnuje i rozsáhlejším přestavbám rodinných domů.

Autoři:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Nové jméno, stará krása. Secesní vila v České Lípě neuvěřitelně prokoukla

Až do roku 1989 vila sloužila jako Dům pionýrů a spořitelna a po roce 1989...

Rodina Altschulů postavila v České Lípě kolem roku 1898 secesní letohrádek a dala mu název Villa Altschul. Budova po...

Ze starého domu vytvořil mladý pár moderní bydlení se spoustou světla

Zvenčí nepoznáte, že jde o rekonstrukci staršího rodinného domku.

Mladý pár z Košic se rozhodl zrekonstruovat starý dům v městské části Džungľa. Výsledek jejich práce ukazuje, že je...

Najdete na iDNES.cz