Život v kruhu. Manželé a psi si užívají dům velký 85 metrů čtverečních

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé z Rotterdamu v Nizozemsku věděli, že oni i jejich aljašští malamuti budou šťastni pouze v domě obklopeném zelení. Přání jim splnilo studio 123DV. Architekti jim navrhli unikátní otevřený domov ve tvaru kruhu, který symbolizuje pevné objetí.

Pro architekta Liema bylo největší odměnou zjištění, že majitelům změnil život k lepšímu. | foto: Hannah Anthonyszová a 123DV Modern Villas

Prosklený dům, v jehož zrcadlící se fasádě z panelů z nerezové oceli se odráží pěstěná zahrada, může na první pohled působit prvoplánově s tím, že stavba vznikla jen proto, aby byla krásná na efekt.

Když se ale dozvíte, že obyvatelé domu chovají dva aljašské malamuty, pochopíte. Pro dynamický život s aktivními psy, se dům, ve kterém neexistují temné kouty a umožňuje stálý vizuální kontakt exteriéru s interiérem, perfektně hodí.

Majitelé si potřebovali být stále na očích, kontrolovat psí miláčky a nechat je, aby i oni mohli kontrovat své pány. Terasa, která dům obkružuje, je navíc perfektním místem pro odpočinek psů během nepříznivého počasí, kde mohou být majitelům nejblíže.

Fotogalerie

Směrem do ulice je dům zasazen v mírném terénu, s okolím komunikují jen elegantní velké dřevěné vchodové dveře. Jemně odstíněné zádveří se otevírá do prostoru s loftovým charakterem, kde na jedné ploše se do sebe vzájemně přelévají prostory kuchyně, jídelny a obývacího pokoje, včetně ložnice.

Jediným masivnějším dělícím prvkem je zabudovaný úložný prostor s knihovnou, který částečně odděluje ložnici, koupelnu se sprchou a toaletu. Díky skrytému posuvnému mechanismu lze ale spáče a zbytek domu od sebe oddělit, například ve chvílích nemoci nebo odpočinku.

Měkké obliny kruhu se opakují i na tvarech sedacího nábytku, sedací souprava a taburet plně respektuje křivku domu, stejně jako kuchyňská linka a další detaily. Kruhová jsou i křesílka a jídelní židle, vázy, ve stropě zabudovaná svítidla i stropní světlík.

Studio 123DV funguje už osmnáct let a stihlo postavit přes šest desítek na míru ušitých exkluzivních vil. Výjimečná není cena, nebo velikost realizovaných sídel, ale osobitý přístup. Žádná z jejich vil nenapodobuje jinou.

Liong Lie z rotterdamského studia říká, že jeho dnešní práci nejvíce ovlivňují cestovatelské zážitky z dětství, kdy s rodiči křižoval desítky zemí po celém světě.

„Pochopil jsem, že neexistuje jediný model, který by uspokojil všechny. Fascinovala mě pestrost a individualismus, v každé zemi a v každém novém domě jsem objevil něco, co jsem do té doby neznal. Všechny stavby ale měly něco společného. Jejich majitelé měli oblíbené rituály a drobnosti, na kterých jim záleželo. Právě ty je dělaly šťastnými. Každý pro sebe hledá něco jiného, někdo chce domem ukázat, jak je mocný a bohatý, jiný touží po absolutním klidu,“ prozrazuje v tiskových materiálech k loni dokončenému projektu.

Kruhová jsou i křesílka a jídelní židle, vázy, ve stropě zabudovaná svítidla i...

Kruhová jsou i křesílka a jídelní židle, vázy, ve stropě zabudovaná svítidla i stropní světlík.

Majitelé kruhové vily milují přírodu a odpovídá tomu i výběr stavebních materiálů, které propojují exteriér s interiérem. Stavbě dominují hrubě opracované kameny, masivní dřeviny s výraznou kresbou, kůže a kov. Jemná barevnost nábytku se inspirovala tóny nizozemské krajiny. Vše doplňují perské koberce.

Příroda vstupuje do interiéru i hravými cestami. Na povlečení v ložnici se graficky nahromadily oblázky a konferenční stolky jsou z masivních kusů opracovaného dřeva, ke kterým jsou přidělána jen pohyblivá kolečka, aby bylo možno s nimi lépe manipulovat.

K severu orientovaný dům skýtá pro dvojici majitelů maximální soukromí. Na projektu studio pracovalo již od roku 2013 a loni už obydlený dům přijel navštívit majitel architektonické kanceláře Liong Lie a strávil v něm celý den. Tvrdí, že jde o „kalibrační“ návštěvu, kterou pro něj vrcholí každý projekt.

Ze spokojenosti majitelů lze usoudit, že odvedená práce stála za to. „Po večeři jsme si vyšli na zahradu a majitelé se mě zeptali, zda si uvědomuju, že jsme jim změnili život k lepšímu. To je pro mě jako architekta nejvyšší meta, které mohu dosáhnout,“ dodává.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Na zahradě si postavili venkovní kuchyni. Svépomocí a za tři měsíce

Anna a Marek si na zahradě v obci Krásné na Vysočině postavili za tři měsíce a...

Anna a Marek si na zahradě v obci Krásné na Vysočině postavili za tři měsíce a svépomocí krásnou dřevostavbu. Vysněnou...

Češi utíkají na chalupy. Za tvrdou dřinou, fajn partou i tajnými zálety

Zkušenost s víkendovým druhým bydlením má zhruba polovina obyvatel republiky.

Stará fráze „Co Čech, to chalupář“ platí dál. Mezi staršími je chataření a chalupaření hitem, čím dál víc baví i...

Katastrofa jí změnila život. Vrátila se domů a vytvořila nádherný ráj

Portorikánka Sylvia se po takřka dvou dekádách vrátila na rodnou půdu a...

Patnáct let jezdila Sylvia na karibský ostrov Vieques, kde odpočívala od hektického New Yorku, do kterého se...

Malý byt s tepelným čerpadlem majitel zrekonstruoval za čtyřicet dní

V obývacím pokoji se dá pohodlně odpočívat, je tu i malý jídelní kout....

Rekonstrukce malého pražského bytu pod střechou trvala pouhých čtyřicet dní. Majitel Tomáš Iľko si navrhl úpravy, které...

Rekonstrukce bytu, kde se snadno bouralo. Zmizel průchozí pokoj

Prostor mezi nosným sloupem a stěnou vyplňují otevřené police. Kuchyň je tak...

Mladý pár si pořídil své první bydlení ve starším domě. Byt byl v původním stavu, čekal na kompletní rekonstrukci....

Další z rubriky

Malý, ale konečně náš. Dům usadil jeřáb, stačilo jen dodělat střechu

Dřevostavba pro dva má dispozici 2+kk.

Domy z modulární konstrukce nejsou ničím novým. Systém stále poskytuje bydlení, které je ekonomické, časově efektivní a...

Čech navrhl unikátní fasádu. Regal House krásně kvete a lapá škodliviny

Londýnský Regal House má na fasádě vertikální zahradu.

Londýnský Regal House, v překladu Královský dům, je tím prvním, co uvidíte, když vystoupíte z metra v Covent Garden. Na...

Senzační koleje. 400 studentů má ubytování díky štědrému daru nadace

Studentské koleje Tietgen v dánské Kodani stojí od roku 2006. Zajímavou podobu...

Studentské koleje Tietgen v dánské Kodani stojí od roku 2006. Zajímavou podobu jim vtiskla architektonická kancelář...

Najdete na iDNES.cz