Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na praskající brněnské vodovody dohlédne i japonský satelit

  6:18
Ročně se v Brně řeší 1 800 havárií ve vodovodní síti. Město proto mění plán investic a zavádí novinky, například družici odhalující úniky vody.
Brněnští hasiči zasahují v ulici Bystrcká. (8. dubna 2021)

Brněnští hasiči zasahují v ulici Bystrcká. (8. dubna 2021) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Desetitisíce Brňanů ráno otočí kohoutkem a neteče voda, stejně tak ani ve dvou městských nemocnicích. A krizové zásobování cisternami zdaleka nemůže stačit. Přesně tahle noční můra pracovníků vodáren se v druhé polovině dubna proměnila ve skutečnost

V ulici Koliště v centru města praskl v kolektoru v hloubce 35 metrů jeden z páteřních vodovodů. Zhruba třetina obyvatel Brna se kvůli tomu na půl dne ocitla bez vody, cisterny zvládly obsloužit pouze nemocnice. V reakci na havárii se vedení města rozhodlo pozměnit plán investic do vodovodní sítě.

Nešlo totiž o jedinou letošní velkou havárii v Brně. O Velikonocích zaplavila voda z vírského přivaděče silnici vedoucí z Bystrce a o šest dní později se situace na stejném místě opakovala

MF DNES už před dvěma lety na podzim popisovala při poruše v Židenicích, která zásadně zkomplikovala dopravu v tamní rušné ulici, že stav brněnské vodovodní sítě rozhodně není v dobrém stavu. Každoročně vodárny ve městě řeší asi 1 800 havárií.

A situace se od té doby nijak zásadně nezlepšila. Spíše naopak. „Kdybychom měli opravit všechno, co je dnes ve špatném stavu, museli bychom celé Brno na rok zavřít,“ prohlásil radní pro investice David Grund (ODS). Především by ale na rozsáhlé množství oprav nebyl dostatek peněz v rozpočtu. Přitom na kompletní rekonstrukce nejen vodovodů, ale i kanalizací už teď ročně míří zhruba miliarda korun.

Investiční plán, podle něhož se určuje, která infrastruktura dostane přednost, se odvíjí podle technického stavu potrubí, ale například také četnosti výjezdů vodohospodářů k poruchám. „Nicméně v reakci na události na Kolišti v současnosti tvoříme novou kategorizaci plánovaných oprav. Kromě technického stavu zohlední i velikost oblasti, kterou daný vodovod zásobuje,“ přiblížil stěžejní novinku Grund. 

Hlavní řady tedy získají prioritu před jinými, které jsou třeba i v horším technickém stavu, ale jejich případná porucha nezasáhne tolik odběratelů vody. Nové řazení rekonstrukcí se promítne i do plánu investic na další roky. Radní se jím hodlají zabývat v příštích týdnech.

Obřích poruch ubývá, poukazují vodárny

Brněnské vodárny každopádně tvrdí, že se jim daří množství poruch na hlavních řadech snižovat. Zatímco v roce 2017 jich zaznamenaly více než 500, loni to bylo o 200 méně. Navíc zdůrazňují, že ztráty vody kvůli únikům se pohybují „jen“ kolem devíti procent, zatímco průměr v České republice ukazuje na téměř dvojnásobné číslo.

„Ztráty vody v Brně patří k nejnižším nejen v rámci celé České republiky, ale i Evropy,“ poznamenala mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renata Hermanová.

Síť rozvádějící pitnou vodu do brněnských domácností však i přes nemalé investice stárne. V průměru se dnes blíží ke čtyřiceti rokům. „Věk potrubí“ sice nemusí být hlavní příčinou poruchy, protože například březovský vodovod přivádějící vodu do Brna funguje už z dob Rakouska-Uherska. 

Jenže v kombinaci se zvyšující se dopravou a špatným materiálem užívaným zejména v 70. a 80. letech minulého století není havárií málo. „V případě Koliště i Kníničské ulice mají poruchy společného jmenovatele – jednalo se o první havárie zmíněných vodovodů,“ podotkla Hermanová.

Nasnímaná je třetina města

Na těchto řadech tak vodohospodáři problém nejspíš nečekali stejně jako jinde, kde situaci pravidelně sledují. V tom jim ale teď může pomoct novinka, kterou v posledních týdnech zkouší. Mají totiž k dispozici satelitní snímky zhruba 440 kilometrů vodovodní sítě v Brně. Japonská družice dokáže pomocí speciální technologie odhalit možné úniky vody. 

„Je to cesta, jak najít poruchy dříve, než se z nich stane obrovský problém, jako se to stalo třeba při zaplavení Kníničské ulice,“ uvedl Jan Zámečník (KDU-ČSL), místopředseda představenstva Brněnských vodáren a kanalizací a taktéž krajský náměstek hejtmana pro regionální rozvoj.

Systém zatím vyhodnotil 45 podezřelých míst. Polovinu z nich už pracovníci vodáren prověřili v terénu a zjistili, že u osmi z nich se satelit nemýlil. 

„Ve většině případů se jednalo o havárie se slabými, ale nepřetržitými úniky, které jsou běžně používanou technikou velmi obtížně zjistitelné,“ vysvětlila Hermanová. Šlo například o poruchu hlavního řadu v ulici Polní, voda tekla také z potrubí na Moravanské či z přípojky na Kšírově nebo ulici Svatopluka Čecha.

Experti přitom zatím jen jednorázově nasnímali asi třetinu Brna, celková vodovodní síť totiž dosahuje více než 1 400 kilometrů. Zda vodárny tuto technologii využijí také v budoucnu, ale není definitivně jasné. Na podzim teprve chtějí vyhodnotit, zda pilotní projekt přinesl očekávané výsledky, a jestli se půlmilionová investice vyplatila.

Podle počtu nalezených poruch se nicméně už nyní zdá, že ano. Zámečník totiž naznačil, že cena odpovídá zhruba šesti únikům. Už dnes jich je osm a dalších více než dvacítku vodohospodáři teprve prověří.

Autor:
  • Nejčtenější

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

VIDEO: Záchranáři lákají nováčky, ukázali resuscitaci muže po mafiánské popravě

19. dubna 2024  15:24

Drsnou scénou začíná nové náborové video jihomoravských záchranářů, kteří se tímto způsobem snaží...

Exšéfovi brněnské kriminálky soud zpřísnil trest, k pokutě přibyla podmínka

19. dubna 2024  13:59

Soud v Brně dnes uložil bývalému vedoucímu brněnské kriminální služby Vladimíru Machalovi roční...

Policie stíhá šest lidí kvůli korupci s byty v Brně, jde o další případ

19. dubna 2024  10:57

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili šest lidí kvůli...

Nejen hit od Guns N’ Roses. Slash vyšperkoval koncert v Brně velkolepým sólem

19. dubna 2024  9:59

Za mohutného burácení, potlesku publika a přesně na čas vtrhnul americký kytarista Slash se svými...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...