Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bič na „krabičáky“. Vinaři navrhují minimální cenu, ministerstvo je proti

  5:47
Podařilo se jim odvrátit zdanění tichého vína, sami však uznávají, že nějaká regulace jejich oboru je namístě. Po několikaměsíčních dohadech nyní vinaři přišli s návrhem na zavedení minimální prodejní ceny, respektive minimální částky za jednotku alkoholu, tedy etanolu.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Železný

„To naplňuje všechny požadavky, které si NERV (Národní ekonomická rada vlády – pozn. red.) ve svém pracovním návrhu sliboval od zavedení spotřební daně. Tedy vyšší příjmy státního rozpočtu a nižší dostupnost nejlevnějšího, nekvalitního alkoholu,“ oznamuje prezident Svazu vinařů Martin Chlad.

Hlavním ekonomickým přínosem má být vyšší výběr DPH a daně z příjmu, protože nejlevnější alkohol zdraží. „Zároveň tento navrhovaný nástroj nezatíží ani naše vinaře, ani stát novou enormní administrativou a náklady. Nedojde ani ke zvýhodnění velkoimportérů nejlevnějšího alkoholu a moravská a česká vína se i nadále vejdou do cenové úrovně nejprodávanějších vín,“ doplňuje Chlad.

Vinaři zatím nenavrhují konkrétní výši minimální ceny, ta má vyplynout až z expertních propočtů meziresortní skupiny, která se otázkou (ne)zdanění vína zabývá.

Vládní obrat. Daň na tiché víno je opět ve hře, součástí balíčku ale nebude

Lenka Maloňová z mikulovského Vinařství Vican to vidí jako schůdnou cestu. „Při tomto kroku by spíš zdražily ‚levné krabičáky‘. A hlavně by kolem toho nebylo kvantum zbytečné administrativy a byrokracie. Alespoň je vidět, že vinaři se nechtějí jen ‚vézt‘, ale snaží se o aktivní řešení,“ vyzdvihuje.

„Lepší závislost“?

Podle proděkana Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity Petra Valoucha je ovšem návrh zatím poměrně nekonkrétní a je otázkou, co má být jeho hlavním cílem. „Z pohledu výběru daní pro stát je důležité, že jedna koruna spotřební daně na víno přinese rozpočtu celkem 1,21 koruny – jednu korunu spotřební daně a 21 haléřů DPH. Pokud by došlo pouze k nedaňovému zvýšení ceny, výběr daně bude činit jen 21 haléřů DPH,“ upozorňuje. Zároveň však uznává, že administrativně by byl navrhovaný postup pro vinaře jednodušší.

Nová varianta se nelíbí Davidu Šťastnému z Château Valtice. „Kategoricky odmítám zařazovat legislativně víno mezi ostatní alkohol. Víno je jediný přírodní nápoj, který alkohol ‚jen obsahuje‘. Nesmíte přidat žádnou vodu, nic nevaříte, nic nedestilujete a nesmíte ani nic přimíchat. Příroda nám umožňuje sklízet moravské hrozny a vyrábět víno s deklarovaným původem jen jednou ročně. Pokud vinař udělá chybu nebo je příroda proti, už v tom roce domácí víno holt nevyrobí,“ popisuje s tím, že by nejraději byl za zachování současného stavu.

Prezident Vinařské unie Ondřej Beránek argumentuje, že v zemích, kde minimální jednotkovou cenu zavedli, okamžitě klesla spotřeba alkoholu zejména u rizikových skupin. Tedy těch, které vyhledávají nejlevnější „patoky“. Tento dopad má státu ušetřit náklady na zdravotní péči a zároveň snížit sociálně patologické jevy.

Úleva pro vinaře. Rychle jsme spojili síly, jásají po zažehnání hrozby zdanění

Robert Chytka z ambulance adiktologie v Brně ovšem namítá, že kvalita alkoholu nemá na závislost vliv. „Pokud závislý potřebuje doplnit dávku, vypije třeba okenu. Myslím, že své krabicové víno budou pít nadále i za vyšší cenu a omezí jinou spotřebu,“ sděluje.

Tvrzení, že z dražšího alkoholu nebo kvalitnějšího vína vzniká nějaká „lepší závislost“, označuje za absurdní. „Závislost na alkoholu je pouze jedna a vždycky má negativní dopady. Maximálně souhlasím s tím, že z kvalitního vína je méně náročná kocovina a že to nejlevnější může mít řadu nezdravých složek. Otázkou pak je, proč se vůbec vyrábí,“ podotýká.

Legislativní bariéry

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) přislíbil, že diskuse o zdanění vína bude pokračovat v prvním čtvrtletí příštího roku a meziresortní skupina se má aktuálním návrhem vinařů zabývat.

Na to se ozvalo ministerstvo financí, že s minimální cenou za obsah etanolu ve víně nesouhlasí. Zákon její stanovení podle něj neumožňuje, navíc upozornilo i na riziko diskriminačního přístupu vůči jiným alkoholickým nápojům. Resort navrhuje zavedení daně na čtyřech úrovních vycházející ze sazby 23,40 koruny na litr, která nyní platí pro šumivá vína.

Nová daň je likvidační, lahev zdraží o desetikoruny, děsí se vinaři

„V Irsku a Skotsku institut minimální ceny mají, aktuálně půjde formou pozměňovacího návrhu do parlamentu i ve Francii, takže tomu nebrání unijní legislativa. To je klíčové. Pokud tedy tento návrh má nějaké zákonné bariéry, jsou ryze naše, a je tedy jen na nás, zda je odstraníme. Koneckonců ani zavedení spotřební daně by se neobešlo bez změn v paragrafech,“ komentuje vyjádření ministerstva financí prezident Svazu vinařů Chlad s tím, že chce dál jednat.

Je třeba také upozornit, že ve zmíněném Irsku a Skotsku mají zavedené rovněž zdanění vína.

13. června 2022

  • Nejčtenější

Po krátké nemoci zemřel Vojtěch Adam, který měl být rektorem. Bylo mu 42 let

22. května 2024  11:24

Mendelova univerzita truchlí za Vojtěcha Adama, který v pouhých dvaačtyřiceti letech podlehl krátké...

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brněnská nádražní budova jde po 70 letech k zemi, zmizet musí i podzemní kryt

20. května 2024  13:27

Zhruba patnáct minut po deváté hodině ráno se bagry svými radlicemi zabořily do nádražní budovy v...

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Řidiči MHD si už hudbu nepustí. Cestující si stěžují, vysvětluje vedení zákaz

27. května 2024  6:05

Brněnský dopravní podnik přichystal pro své šoféry nečekanou novinku. V kabině si nově nesmějí...

Takhle se hrát nedá, zní z Vyškova před barážovými souboji s Karvinou

27. května 2024  7:26

Druhou sezonu po sobě se fotbalisté druholigového Vyškova mohou radovat z postupu do barážových...

Řidiči MHD si už hudbu nepustí. Cestující si stěžují, vysvětluje vedení zákaz

27. května 2024  6:05

Brněnský dopravní podnik přichystal pro své šoféry nečekanou novinku. V kabině si nově nesmějí...

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

Brnem po čtrnácti letech prošel duhový průvod, ty minulé narušili odpůrci

25. května 2024  18:17

V sobotu odpoledne prošel brněnskými ulicemi duhový průvod oslavující queer komunitu, kterého se...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...