Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nová daň je likvidační, lahev zdraží o desetikoruny, děsí se vinaři

  6:02
Z nuly na víc než třiadvacet korun za litr. Takový skok hrozí u spotřební daně na tiché víno, které tvoří drtivou většinu produkce jihomoravských vinařů. Opatření má být součástí balíčku, jejž kvůli navýšení příjmů do státního rozpočtu ladí vláda. Přestože ještě nejde o definitivní rozhodnutí, vinaři se už nyní děsí dopadu na zákazníky, ztráty konkurenceschopnosti a útlumu jejich oboru.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Nulová spotřební daň na tichá vína je standard ve všech vinařských zemích. Z těch sousedních je zavedena pouze v Polsku ve výši 10,20 koruny na litr,“ poukazuje prezident Svazu vinařů ČR Martin Chlad.

Zdanění tichého vína, které Národní ekonomická rada vlády doporučila na úroveň šumivého, tedy 23,40 koruny za litr, by se logicky promítlo do ceny tohoto moku. A vinaři se obávají, že by zákazník v takovém případě upřednostnil levný dovoz.

„Už takhle mám za sebou dvě zdražování kvůli rostoucí inflaci. Pokud znovu zvednu cenu, spousta zákazníků půjde do supermarketů kupovat vína ze zahraničí, kde mají nízké náklady, protože jim v teplém podnebí na stejné ploše vyroste několikanásobek toho, co nám na Moravě,“ oznamuje Lubomír Maťák za stejnojmenného vinařství ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku.

Vinaři dumají, jak zastavit volný pád. Vzniká národní vinařská koncepce

Svaz vinařů vypočetl, že by novou daní cena nejběžnějšího tichého vína za stovku vzrostla kvůli marži řetězců a zvýšené DPH na 135 korun. U přívlastkových by částka vyskočila ze 150 korun na 195. Má přitom vysledováno, že zákazník je v kategorii vín do pěti eur (zhruba 120 Kč) schopen akceptovat rozdíl dvaceti korun, aby si připlatil za tuzemské.

„Ve většině zemí EU je spotřební daň na tiché víno nulová, takže by to znamenalo další zvýhodnění zahraniční konkurence,“ zlobí se ředitel Vinařství Lahofer na Znojemsku Petr Chaloupecký.

Za totálně likvidační označuje myšlenku na zavedení daně Petr Procházka z Vinařství Procházka Valtice. „Nemůžu skončit s podnikáním, když máme nabrané úvěry, abychom mohli fungovat. Jedině prodat firmu a zaplatit je. Nebo začnou lidé fungovat tak, že nebudou prodávat na doklad, ale snažit se to obcházet, což znamená další průšvih. Vznikne šedá ekonomika a černý trh, aby se nemusela platit spotřební daň,“ varuje.

Dopad může pocítit i turistika

Toho se ostatně obává i prezident Svazu vinařů. „Někteří zavřou, někteří utlumí činnost a budou vyrábět jen pro svou radost a potřebu, někteří uniknou do šedé ekonomiky, o což už se stát zasadil vypnutím EET, o což jsme my vinaři rozhodně neprosili. Zklamání státu bude obrovské,“ míní Chlad.

Kvůli výběru daně by totiž podle něj vznikly nové náklady jak u vinařů, například na administrativu, tak na straně státu. „Pokud by stát vybral tři čtyři miliardy, tak to v úhrnu deficitu hraje marginální roli a obětuje se jeden z tradičních oborů,“ upozorňuje.

Podle zjištění Hospodářských novin se nicméně zvažuje i varianta, že by pro výrobce vína do objemu 100 tisíc litrů ročně platila nižší spotřební daň 11,70 korun na litr. Výroba vína pro vlastní spotřebu do dvou tisíc litrů by pak byla od daně osvobozena úplně.

Diskuse o dani přichází v době, kdy se vinařům významně navyšují náklady na výrobu, rostou totiž ceny energií i mzdy. „Už si nemůžeme dovolit promítnout spotřební daň do reálných cen, protože by byly tak vysoké, že by hrozil menší odbyt. Mohlo by se to projevit i ve službách, které jsou na vinařství navázané, jako třeba turistika,“ sděluje Chaloupecký.

Obří zásoby vína plundrují byznys. Velká vinařství stopla výkupy hroznů

Opatrný s tak výrazným růstem cen za lahev by byl také Maťák. „Pravděpodobně mně to sežere marži. To znamená, že se mi zpomalí trvale udržitelný rozvoj a podnikání se může zaseknout na mrtvém bodě, kdy do něj nebudu schopen dál investovat,“ přemítá.

Chlad navíc připomíná, že i díky vinařské turistice je jižní Morava hned po Praze nejnavštěvovanějším regionem Česka. „Stojí tak za úvahu, jestli kultura, folklor a odkazy předků jsou položky jednoduše vyčíslitelné a nahraditelné výběrem daně,“ podotýká.

Kromě propadu výroby vína by navíc podle něj utrpělo i vinohradnictví jako zemědělský obor, ze současných osmnácti tisíc hektarů by se úbytek vinic mohl v lepším případě zastavit pod hranicí deseti tisíc. Hrozí rovněž pokles zaměstnanosti ve vinařství, vinohradnictví a navázaných oborech, a to obzvláště v problematických oblastech jako třeba Znojemsko.

O víkendu spustí petici

S návrhem na zavedení daně nesouhlasí ani Vinařská unie a politici z jižní Moravy. Senátor za Břeclavsko Rostislav Koštial (ODS) tvrdí, že mezi jeho kolegy se poslední týden neřeší nic jiného.

„Pokud by to postihlo všechny vinaře, je to likvidační. Velmi bolestná záležitost, která ve finále nepřinese vůbec nic dobrého vinařům ani státnímu rozpočtu s ohledem na nároky na kontrolu a výdaje s tím spojené. Ale zdůrazňuji, že ta čísla jsou zatím jen spekulací, nástřelem. Neslyšeli jsme je od vládních představitelů a rozhodně na nich není shoda. Je to pro mě prvořadé téma, které určitě budu za svůj region zvedat,“ slibuje.

Vinaři odmítají lepení rozpočtu spotřební daní na vína. Zničí nás to, tvrdí

V podstatě to samé říká i jeho kolega ze Znojemska Tomáš Třetina (TOP 09). „Argumenty vinařů vnímám velmi silně a jako Moravák budu v Senátu slyšet,“ ujišťuje.

Vinaři v těchto dnech ladí postup a čekají na oficiální vyjádření vlády. Chlad mezitím hovoří s ministry a na 11. května se ve Sněmovně chystá kulatý stůl. „O víkendu spustíme petici, cítíme obrovskou podporu veřejnosti. Další kroky jsou podmíněny tím, s čím přijde ministerstvo financí,“ informuje Chlad.

  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Přítelkyni polil hořlavinou a zapálil. Muž dostal za vraždu sedmnáct let

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  11:07

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

Nebezpečný precedens, bojí se v zeleném vnitrobloku chystaného „domu v parku“

25. dubna 2024  5:12

Řadu let se obyvatelé brněnského vnitrobloku „přetahovali“ s developerem kvůli jeho plánu na...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...