Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na jihu Moravy vyrostou nová nákupní centra, kromě Brna i v menších městech

  10:54
Navzdory vyšším cenám lidé na jihu Moravy získají mnohem širší možnosti, kde utrácet. V jihomoravských městech vzniká řada projektů, které nabídnou nové nákupní plochy. Investoři si dělají zálusk kromě Brna také na menší regionální města.

Místo skleníků roste v Blansku nové nákupní centrum. Hned naproti stávajícímu Kauflandu. (leden 2022) | foto: Michal Záboj, Město Blansko

Trvalky, bylinky i zelenina se ještě před pár lety pěstovaly ve sklenících v blanenské ulici Poříčí. Právě na jejich místě vyroste i přes zdražování a řadu dalších supermarketů ve městě nové obchodní centrum.

Prodejna potravin v Blansku obklopená dalšími obchody má otevřít už v březnu 2023. Areál na levém břehu Svitavy u výjezdu z města už investor, společnost M. S. Blanenská, připravuje. Rozpadlé skleníky kompletně zmizely.

„Demolice celého prostoru už je hotová, vydaná a pravomocná jsou také stavební povolení,“ popsal zástupce zhotovitele Bohumil Synek.

Ještě než dojde na samotnou obchodní zónu, vyroste v místě opěrná zeď podél řeky a na ni naváže příprava sítí. „Poté začnou zemní práce na základech a vlastní stavba nových objektů. Do konce roku chceme mít všechny hlavní stavby dokončené,“ doplnil Synek.

Na jaké obchody se mohou místní těšit, zatím investor odhalit nechce, prý má však už sepsané smlouvy s většinou nájemců nových prostor. Obchodní centrum doplní také parkoviště, lavičky i osázené zelené plochy. Součástí stavby nového komplexu bude i napojení na stávající silniční trasy pomocí nového kruhového objezdu.

Stálá poptávka po obchodech je i v Břeclavi

Zkapacitněním „kruháče“ podmiňují stavbu další obchodní zóny také v Břeclavi. Město na sklonku loňského roku oslovil investor s tím, že chce v sousedství areálu, kde už dnes stojí obchody v čele se supermarketem Tesco, postavit další nákupní prostor. 

Ve hře je opět supermarket či hobbymarket a kolem něj několik menších prodejen. „Snaha Kauflandu dostat se do Břeclavi je dlouhodobě silná. I zájem Lidlu ukazuje, že tu zřejmě poptávka po takovém typu obchodu stále je,“ podotkl místostarosta Břeclavi Jakub Matuška (Mladí a neklidní).

Nepřekročitelnou podmínkou pro výstavbu je však zmíněné řešení okružní křižovatky v sousedství obchodů. Ta už totiž počtům projíždějících aut zdaleka nestačí a ve špičkách je ucpaná. Nutná je změna územního plánu. Tou by se zastupitelé mohli zabývat na únorovém jednání.

Některé dřívější plány jsou dnes u ledu

Nových obchodů se dočkají i Brňané. Mezi ulicemi Vídeňská, Strážní a Vsetínská plánuje společnost Roosendaal Videnska přístavbu stávajícího obchodního centra. Navrhovaný projekt počítá s jedenáctipatrovým polyfunkčním objektem, druhé budově projektanti přisoudili šest podlaží, třetí stavbou se stane bytový dům v sousedství. 

K tomu investor plánuje nástavbu obchodního centra, kde by vyrostlo hřiště se zázemím. Celkem by zde mělo nově vzniknout téměř dva tisíce metrů komerčních ploch, k tomu víc než dvojnásobek plochy kanceláří a 63 bytů.

Město s developerem řešilo smlouvu o spolupráci, aby si pojistilo zelené plochy či zeleň. Jinak ale výhrady nemá. „Záměr je vhodným doplněním funkce bydlení a nového veřejného prostranství, včetně nových obchodních prostor a průchodů ve vnitřním městě hned vedle zastávky MHD. Podmínkou jsou také nové výsadby zeleně a zelené střechy,“ přiblížil brněnský radní pro územní plánování a rozvoj města Filip Chvátal (KDU-ČSL).

V Brně jde letos o jediný rozjetý projekt. Zatím. Některé plány developerů totiž pozastavila koronavirová krize. S dříve avizovaným rozšířením nákupního centra Královo Pole investor zatím vyčkává, u ledu je i rozšíření Avion Shopping Parku.

Dobře se daří těm v menších městech

Větší pozornost než na velká obchodní centra investoři nyní upírají na takzvané retail parky. Tedy na maloobchodní projekty na okrajích měst obvykle napojené na prodejnu potravinového řetězce. Takové parky se ukázaly i za koronavirové krize jako odolné a oblíbené. Díky svému zaměření hlavně na prodejny nezbytného zboží, jako jsou potraviny, drogerie, lékárny, domácí či chovatelské potřeby, zůstávaly otevřené bez omezení i v době lockdownu.

„Nájemcům retail parky obvykle přinášejí nižší nájmy a úsporu i na dalších nákladech – třeba za společné prostory, jež zde nejsou. Naopak v obchodním centru můžou nájemci těžit z jiných výhod, například z množství impulzivních nakupujících, které sem přilákají i ostatní maloobchodní a volnočasové koncepty, zatímco retail parky jsou orientované především na cílené nákupy,“ srovnává Martin Kubín, vedoucí týmu nákupních parků a pozemkových transakcí v industriálním týmu společnosti Cushman & Wakefield, která poskytuje služby v oboru komerčních nemovitostí. 

Každý z typů maloobchodních projektů má podle něj svoje pro a proti, každopádně retail parky v Česku jsou a nadále budou populární mezi zákazníky, retailery, investory i developery.

Podle průzkumu společnosti Cushman & Wakefield se přitom loni nejvíc dařilo nákupním centrům na okrajích regionálních měst. Takové vyroste i v Pohořelicích nedaleko Brna. 

Na jihozápadním okraji města u průmyslové zóny nabídne své zboží prodejna Lidl obklopená dalšími osmi obchody – drogerií, hračkářstvím, lékárnou, chovatelskými potřebami či restaurací. To všechno se má vejít na necelé tři tisíce metrů čtverečních. Prodejny by měly otevřít už v příštím roce.

A třeba na Hustopeče si dělá zálusk Kaufland. I kolem něj mají být obchodní jednotky a u nich samoobslužné mycí centrum. Vyrůst má na výjezdu z města směrem ke Starovicím. 

„V Hustopečích se nenachází nákupní centrum, které by nabízelo v jednom místě širší škálu maloobchodního zboží a služeb, a to i navzdory faktu, že se jedná o město s velkou kumulací lidí. Oznamovatel se tímto záměrem snaží tuto mezeru na trhu zaplnit,“ popisuje zástupce investora v oznámení záměru pro hodnocení vlivu na životní prostředí. Stavět by se mohlo začít ve druhém kvartále. Na konci příštího roku má retail park fungovat.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

Nemocnice mají fungovat ve stejném módu, ne každá jinak, říká jihomoravský šéf

30. dubna 2024  17:55

Pozici šéfa největší krajské nemocnice ve Znojmě od února vyměnil za ředitelské křeslo ve firmě...

Sexistický šéf agentury i hypnoterapeut. Nový film líčí sny, které se zvrtly

30. dubna 2024  15:33

Eva se těšila na práci v prestižní reklamní agentuře, jenže z jejího šéfa se vyklubal sexistický...

Konečný opouští Spartu, míří do Komety za vidinou většího prostoru

30. dubna 2024  12:08

Jakub Konečný bude v hokejové kariéře pokračovat v dresu Komety Brno. Jedenadvacetiletý centr,...

Koně vzali sedláci, domy zbořili. Romy okradené při holokaustu nikdo neodškodnil

30. dubna 2024  11:06

Po příchodu do nacistického koncentračního tábora museli Romové odevzdat nejen osobní doklady a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...