Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Linkin Park si pozvou fanoušky i do zákulisí. Je to zvyk

  0:11
Jejich singly vévodí rádiím po celém světě, alba jsou na čelních příčkách žebříčků prodejnosti. Linkin Park, jedna z nejúspěšnějších skupin současnosti, si však za dvanáct let existence vysloužila ještě jedno přízvisko - kapela s nejvstřícnějším vztahem k vlastním fanouškům.

Linkin Park - promo foto k albu Minutes to Midnight (2007) | foto: Warner Music

"S fanoušky na koncertech živě komunikují, rozdávají podpisy a na konci si jich vždy několik pozvou do zákulisí, potřesou rukou a povídají si s nimi," popisuje Kamil Roman z Brna.

Dvaadvacetiletý student informatiky Roman je tvůrcem největší tuzemské fanouškovské stránky kapely www.linkinpark.cz. Vstřícnost k fandům podle něj kapele nechyběla od začátku, na různých fórech si členové dokonce nechávali od příznivců radit, jak a co hrát.
 
Vyplatí se lidem přinést si na brněnský koncert hodně věcí k podpisu, nebo se s tím potáhnou zbytečně?
Vyplatí. Linkin Park jsou kapela, která má nadstandardní vztah k posluchačům. Od začátku s nimi komunikovali přes různé internetové chaty, mnohdy tam každý den někdo z nich diskutoval. Byla to pro ně dobrá zpětná vazba, posluchači jim dávali najevo, jakým hudebním směrem by se měli ubírat. Dnes mají míň času, ale dělají to stále.

. Linkin Park na Velodromu

Týden před koncertem zbývají jen tři tisíce vstupenek.

Kdo si Linkin Park v Brně 17. června nenechá ujít, může se těšit na pořádnou show. Přiveze ji deset kamionů a čtyři autobusy.

"Stavba pódia na Velodromu začne patnáctého června. Bude zastřešené a dvacet metrů dlouhé," uvedl Aleš Hrbek z pořádající agentury Glanc.

Kapela nachystá speciální projekce i pyrotechnické efekty.

Členové kapely do Brna přiletí. Místo, kde bude kapela přespávat, management zatím neprozradil.

Do areálu Velodromu začnou pořadatelé diváky pouštět v 17 hodin, od 19 hodin začne hrát britská předkapela Enter Shikari.

Linkin Park by měli na pódium nastoupit kolem půl deváté, poslední potlesk zazní před tři čtvrtě na jedenáct.

Zázemí pro kapelu vznikne v klubu Favál, který přiléhá k Velodromu. Bude se tam však muset dovézt několik lednic a mrazáků.

Kuchaře si Linkin Park přivezou svého, v Brně nakoupí jen ingredience. Ale pomocníci do kuchyně budou podle promotéra Aleše Hrbka domácí.

Pozve si některé z fanoušků kapela do zákulisí?
Ano, na koncertech mívají takzvané meet and greet, kdy se setkávají přibližně se stovkou fanoušků, povídají si s nimi, můžete si je fotit. Ale je to omezeno na členy jejich oficiálního fanklubu LP Underground.

Co to je za organizaci?
Je to americký fanklub, ale členem může být i kdokoliv z Evropy. Vybírají roční členský příspěvek 35 dolarů. Ale není to komerční tah, spíš něco jako poštovné. Být členem znamená dostat každý rok balíček s albem plným rarit a remixů, které v obchodě nekoupíte. K tomu ještě tričko navržené členem kapely, designérem Shinodou, samolepky a podobně. Můžete si také koupit lístky na koncerty mnohem dříve než ostatní lidé. A máte přístup na web, kde jsou exkluzivní informace i chaty s kapelou. Pro členy LPU pak má skupina i překvápka, třeba soukromé koncerty pro patnáct lidí.

To je rarita pro pravé fanoušky, ale řekněte: proč jako obyčejný člověk jít na jejich brněnský koncert?
Zažil jsem koncert Black Eyed Peas. Byl jsem naprosto šokován, jak je falešný, netrefili se ani do melodie, ani do rytmu. To se u Linkin Park nestane. Chester všechno vyzpívá, má rozsah i správnou intonaci. A zvukově je to taky vytříbené. Navíc je to upřímné - jedna známá zažila koncerty v Praze, Londýně i jinde a oni skutečně nepoužívají takové ty fráze: Díky, jste nejlepší. Nepředstírají spokojenost tam, kde spokojení nejsou. A když se podíváte na složení publika, za těch sedm let, co jsou hodně známí, se nezměnilo. Přibývají noví, ale staří neodcházejí. To o něčem svědčí.

Tušíte už, jak bude brněnský koncert vypadat?
O tom, co se bude v Brně hrát, bych nespekuloval. Už víme, co hráli v Dánsku, kde turné zahájili, ale Linkin Park mají vždy několik variant playlistů. Asi nebudou chybět ty největší hity, ale můžeme být i hodně překvapení.

Ptala jsem se proto, že váš fandovský web mi připomíná práci detektivů. Jak tolik podrobností tak rychle získáváte?
Ano, je to trochu detektivka. Mám na Googlu nastavené filtry a kdykoli se na nějaké stránce píše něco nového o Linkin Park, ohlásí se mi to. Ale není to úplně spolehlivé. Zkrátka musíte hledat a být ve střehu.

Máte přehled o tom, kolik členů má český, případně brněnský fanklub?
Zatím jsme se sdružovali jen přes web. Denně jej čte kolem tisíce lidí. Právě před koncertem v Brně bude první živé setkání fanoušků. Sám jsem zvědavý, kolik nás bude.

. Výherci soutěže

o lístky a trička Linkin Park

Lístky na brněnský koncert a tričko získávají Lukáš Březina z Pravonína, Tomáš Hapla z Brna, Mirka Šefčíková z Hustopečí, Jana Hrubá z Prostějova a Anh Viet Nguyen z Brna.

Trička Linkin Park vyhráli Petr Rous, Martin Odehnal, Jana Jurová, Martin Švanda, Linda Ptáčková, Petr Mládek, Jan Časta a Michal Benkovič.

Tři středoškoláci s podobným vkusem
Linkin Park vznikli před dvanácti lety jako mnoho jiných kapel - potkali se tři středoškoláci s podobným vkusem. Na kalifornské střední tehdy v roce 1996 spolužáci Mike Shinoda, Brad Delson a Rob Bourdon ještě nemohli tušit, jak velkou mašinu rozjeli.

O dekádu později už mají doma na poličce dvě ceny Grammy, diamantovou desku za prvotinu Hybrid Theory a na účtu honoráře za víc než 50 milionů prodaných desek. A co dělají členové kapely, když zrovna nehrají, nezkouší nebo neoprašují hudební trofeje?

Zpěvák Chester Bennington už je dvojnásobným otcem. Šestiletého Dravena Sebastiana má ze vztahu s první ženou Samanthou. Nyní se mu narodil Tyler Lee, jeho matkou je bývalá modelka Playboye Talinda Bentley. Bennington proslul dřívějšími aférkami s drogami. Je fanoušek Madonny, Depeche Mode a tetování.

Rapper Mike Shinoda vděčí za exotický vzhled japonskému otci a rusko-maďarské matce. Vystudoval design a ilustraci na pasadenské univerzitě, je autorem většiny vizuálních prvků kapely. Od roku 2005 má boční sólový projekt nazvaný Fort Minor.

Bubeník Rob Bourdon vyrůstal v Kalifornii s dalšími známými hudebníky, členy populární rockové formace Incubus. Než jej začala živit kapela, pracoval jako číšník.

Kytarista Brad Delson se stejně jako Bourdon hlásí k židovské víře. Ale také k Britney Spears - to ovšem k nelibosti ostatních členů Linkin Park. Pověst si napravuje podporou projektu Little Kids Rock, charitativní organizace, která poskytuje americkým dětem zdarma hudební nástroje a výuku. Proslul také svými obrovskými sluchátky, která takřka nesundává z kučeravé hlavy.

Dýdžej Joe Hahn, Američan s korejskými předky, se s kapelou seznámil coby Shinodův spolužák z výtvarné školy. Je také režisérem většiny klipů Linkin Park.

Basák Dave Farrell je známý spíše pod svou přezdívkou Phoenix. Jako jediný se nepodílel na debutu Hybrid Theory. Je označován za sportovce skupiny, jezdí na snowboardu a rád hraje fotbal.

  • Nejčtenější

Muž na rozlučce se svobodou shodil turistu z hradeb, dostal 10,5 roku vězení

11. dubna 2024  10:02,  aktualizováno  11:38

Krajský soud v Brně dnes potrestal Slováka Daniela Madarásze 10,5 lety vězení za to, že loni v září...

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak se dostat na nádraží? Budoucí brněnskou stanici obslouží třináct linek

11. dubna 2024  5:45

K novému hlavnímu nádraží, které má v Brně začít sloužit v roce 2035, se cestující ze všech stran...

Třetí výhra v přípravě. Čeští hokejisté v Budějovicích porazili Rakousko 5:1

18. dubna 2024,  aktualizováno  19:44

Čeští hokejisté zvládli i třetí přípravný duel před blížícím se mistrovstvím světa. Po dvou výhrách...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

Spása z divize? Asi jednorázový tah, hlásí Zbrojovka k „oživení“ veterána

18. dubna 2024  15:27

Už posun trenéra z divizního béčka bylo v podání vedení Zbrojovky Brno překvapením, když klub v...

Vranovská přehrada slaví 90 let, po výstavbě byla největší ve střední Evropě

18. dubna 2024  15:14

Patří k nejteplejším a nejčistším vodním nádržím v Česku, proto je „Moravský Jadran“ u rekreantů...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...