Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsem ráda, že je tolik různých situací pro řadu vín, říká sommeliérka

  10:30
Ve víně se vyzná jako málokdo, i když ji do tohoto světa odvála náhoda poté, co jako servírka dostala vyčiněno od nespokojených zákazníků. Dnes Klára Kollárová pracuje ruku v ruce s národními vinaři a degustátory.

Národní sommeliérka Klára Kollárová | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Působila v michelinské restauraci, spoluvlastnila vinné bary, obdržela titul Fine and Rare Wine Specialist a nakonec se stala národní sommeliérkou. „Někdy se věci přirozeně vyvinou v něco skvělého, a to se stalo i mně,“ říká Klára Kollárová.

Co to vlastně znamená být národní sommeliérkou?
Co si asi každý představí, je profesionální prezentace moravských a českých vín a našeho vinařství na národní i mezinárodní úrovni. Mým hlavním úkolem je ale rovněž práce s vinaři a degustátory, také s odbornou i širokou veřejností a propojování těchto ne vždy si úplně blízkých skupin. Vinařům a degustátorům na vinařských podoblastních workshopech a masterclass představuji konkurenční zahraniční vína a porovnáme je s vinařským stylem našich vín. Veřejnosti, tedy zákazníkům, se snažím formou rozhovorů a textů či videí pomáhat hledat si cestu k našim kvalitním vínům a jejich výrobcům. Vedle toho je součástí mé práce i hodnocení vín na našich i světových soutěžích. V neposlední řadě se neustále vzdělávám na různých degustacích a seminářích.

Jak vypadá váš běžný den v práci?
To je různé. Když jedu z Prahy na jih, tak startuje již třeba v 6 hodin ráno na D1. Většina té mediálně viditelné práce je až navečer při degustacích, workshopech a masterclass. Velká část je však standardní práce u počítače. Jezdíme ale samozřejmě i do zahraničí, natáčíme různé pořady. Kdybych to měla shrnout jedním slovem – je to pestré.

Ke kaprovi víno výraznější, k cukroví sladší, radí národní sommeliérka

Máte nějaký pracovní cíl?
Cíl je jasný – být nápomocná vinařům a našim vínům při jejich cestě k zákazníkům u nás i ve světě. Pak se také zaobírám myšlenkou ponořit se více do práce ve sklepě. Uvidíme, jak se to bude dát časově skloubit.

Čím jsou podle vás unikátní česká a moravská vína?
Jako absolutní insider musím říct, že pro mě jsou to hlavně lidé, kteří za našimi víny stojí. Jsou to silné osobnosti, které se musí poprat s přírodou, technologií, marketingem, exportem i obchodem a nakonec ještě s náruživými milovníky vína, kteří přijdou v sedm večer do sklepa za zábavou. (směje se) Každý to dělá po svém a výsledky jsou tedy různé a neměřitelné, ale vždy mě někdo na mých cestách za vínem obohatí svým pohledem na věc a překvapí třeba i změnou, která vede k lepšímu. Pak jsou to samozřejmě naše středoevropské odrůdy, které jsou ve světě čím dál více oceňovány – vlašák, frankovka nebo pálava i müllerka.

Jaké víno máte vy osobně nejraději?
Já to nedokážu říct. Každá příležitost má své víno a jsem ráda, že je tolik různých životních situací pro obrovskou řadu vín.

Dáte si skleničku vína i ve svém volnu?
Právě že teprve ve volnu si tu skleničku vína jen tak dám. Nemusím bilancovat, hodnotit, popisovat a zamýšlet se. Prostě jen si vychutnávám plnými doušky s radostí z dobrého vína.

Pivaři se na nás dívali skrze prsty, vzpomíná Pavel Vajčner ze Znovínu Znojmo

Jak jednoduše poznat, jestli je víno kvalitní, nebo ne?
Jednoduše to bohužel úplně nejde. Víno je fantastická věc, ale rozhodně není jednoduchá. Ale to není ani dobrý chleba nebo třeba svíčková. (směje se) Prostě musíte ochutnávat, zkoušet a ideálně konzultovat v oblíbené vinotéce nebo s vinařem ve sklepě. Základ je nebát se ptát a degustovat.

Doporučíte, podle čeho vybírat dobré a kvalitní víno v supermarketu?
Nabídka vín v supermarketu je strašně široká. Pokud nabízí vlastní značku, je to téměř vždy sázka na jistotu. Pokud ne, tak prostě musíte opět zkoušet. Vyberte si třeba jednu oblíbenou odrůdu nebo region a pak zkoušejte vína od různých producentů. Většinou jich není tak moc, a tak když ochutnáte všechny, budete mít dobrou představu, který producent je zodpovědný a nabízí dobrý produkt, a který ne. Určitě je dobré si etikety vyfotit nebo zaznamenat do některé z aplikací. Dalším mým tipem je koupit dvě nebo více vín stejné odrůdy a společně je ochutnat. Jedině tak doopravdy zjistíte, které víno je chuťově lepší. Samozřejmě, že ho nemusíte a vlastně skoro nesmíte vypít najednou. Otevřené lahve vydrží určitě minimálně dva až tři dny zavřené šroubovým uzávěrem, nebo jen tak korkem. Případně si založte vinný klub a můžete pozvat jednou za týden přátele a vína ochutnat společně. A později můžete zážitek obohatit o párování vína s jídlem.

24. dubna 2020

  • Nejčtenější

Hrají si, nebo souloží? Socha psů od Davida Černého část místních pobouřila

10. května 2024  16:19

Vinařství Dog in Dock má ve svém areálu ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku novou sochu psů od...

Dárkyně odkázala babyboxům majetek za miliony, pojmenovali po ní holčičku

9. května 2024  11:29

Garáž v Brně, zhruba milion korun a domek na Blanensku určený k rekonstrukci po sobě jako dar síti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyškov i Táborsko mají baráž o první ligu jistou, Kroměříž sestupuje

11. května 2024  20:17

Fotbalisté Vyškova a Táborska mají jistotu, že si zahrají nejhůře baráž o nejvyšší soutěž. Oba...

Na šampionát opět do Prahy a Ostravy. Brno slibovanou arénu nestihlo včas

10. května 2024  11:13

Zatímco v Praze a Ostravě dnes budou při zahájení hokejového mistrovství světa házet na led puk, v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od války máme desetinový obrat, říká byznysmen, jehož odbyt stál na Rusku

11. května 2024

Premium První zaměstnání našel brněnský podnikatel Vladimír Plašil před čtyřiceti lety v tehdejším Podniku...

Na vrahy ukázaly opravené boty. Husaře ubili jejich vlastními holemi

13. května 2024

Premium Rok co rok chodil Jan Otava s husami a malým pomocníkem na trhy stejnou trasou s poslední zastávkou...

Statisícovým úplatkem chtěl pomoct dceři k získání bytu, viní policistu žalobkyně

13. května 2024  15:20

Měl by hlídat dodržování zákona, v pondělí však jihomoravský policista Jiří Vlček stanul u...

Zlatý bod z brněnského derby. Zbrojovka je (skoro) zachráněná

13. května 2024  11:59

Když Zbrojovka naposledy vstupovala do první fotbalové ligy, Václav Bartoněk si z konkurenční Líšně...

Komplikace pro Brňany: rušný podchod pod nádražím zůstává kvůli požáru zavřený

13. května 2024  11:16,  aktualizováno  11:50

Hojně užívaný podchod pod brněnským hlavním nádražím je po sobotním nočním požáru kompletně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...