Vodní hlídka Aqualandu denně před otevřením sjíždí tobogany a skluzavky

Seriál   7:11
Aqualand Moravia se chlubí titulem nejmodernějšího zábavního vodního centra v České republice, všechny části jeho provozu tak musejí šlapat jako hodinky. Třetí díl seriálu Zákulisí letních cílů se zaměřil na fungování největšího vodního areálu na Moravě.

Komplex o rozloze šesti hektarů, což odpovídá asi devíti fotbalovým hřištím, se rozprostírá coby kamenem dohodil od Pálavy, jíž při pohledu z terasy Aqualandu vévodí vodní nádrž Nové Mlýny.

Areál své brány zájemcům o vodní hrátky a relaxaci poprvé otevřel v srpnu roku 2013, letos tak oslaví už páté narozeniny. Za tu dobu se neustále rozrůstá o další novinky a vylepšuje své služby.

Péče o dvacet toboganů, tisíce raftů, tři tisíce lehátek, dvanáct bazénů a hlavně spokojenost návštěvníků v létě zaměstná přes 500 lidí.

Pokladnami denně projdou tisíce návštěvníků. „V ranní špičce umíme přes pokladny díky velkému podílu e-shopu, kde vstupné cenově zvýhodňujeme, odbavit až 1 200 lidí za hodinu,“ vyzdvihuje ředitel Aqualandu Petr Pavlacký, jenž velí marketingu areálu už více než čtyři roky.

I přesto, že letní sezona trvá jen dva a půl měsíce, do akvaparku během ní zamíří 50 procent z celkového počtu návštěvníků za rok.

Plavčíci testují tobogany

Aqualand zaměstnává asi 110 pracovníků na plný úvazek a na léto přibírá 400 brigádníků. Netradiční náplň práce má takzvaná vodní hlídka, jež kromě hlídkování u atrakcí musí každé ráno na vlastní kůži vyzkoušet všech dvacet toboganů a skluzavek, jejichž délka dohromady činí 1,7 kilometru.

„Každá směna má svého vedoucího, který ráno zabezpečí, že všechny atrakce si pracovníci osobně vyzkoušejí, což je ta příjemnější část. Také ale musejí ještě suchým tubusem fyzicky projít ‚pěšky‘, aby se přesvědčili, že není nikde nic, o co by se mohl návštěvník zranit, a že jsou v pořádku všechny spáry a podobně,“ popisuje Pavlacký každodenní práci hlídky před otevřením areálu.

Takových pracovníků je v jedné směně deset. O bezpečí se stará dalších dvanáct plavčíků a jeden záchranář, celkově tak na děti i dospělé dohlíží více než dvacet proškolených lidí.

„Každý den sice zkušebně sjíždějí tobogany, jinak je ale jejich práce hodně náročná,“ poukazuje Pavlacký na zodpovědnost zaměstnanců za zdraví návštěvníků.

Zároveň musí vodní hlídka a plavčíci vydržet dlouho na slunci. „Tam, kde je návštěvník mokrý od vody, jsme většinou my od potu,“ usmívá se ředitel. Jinak tomu není ani ve vnitřním areálu, kde je stálá teplota okolo třiceti stupňů Celsia.

Pavlacký celý komplex přirovnává k větší zaoceánské lodi. „Vše v ní má přesná pravidla, musí být soběstačná, upravujeme si vlastní vodu, máme zásoby surovin v rozlehlých chladicích prostorech, záložní zdroje elektřiny a podobně. Týká se to i naší ‚posádky‘, která je školena na standardní i nestandardní situace,“ vysvětluje.

Všichni zaměstnanci včetně těch, od kterých to ani není vyžadováno, mají výcvik první pomoci. „Zkrátka každý zaměstnanec musí umět pomoci, je-li to třeba,“ doplňuje ředitel, který sám kurz absolvoval.

Dvě patra technologií

Rozlehlé prostory, v nichž se návštěvníci pohybují, představují jen zlomek celého areálu. Kromě kuchyní, kanceláří a skladů je pro provoz nezbytných dvanáct strojoven pro jednotlivá zařízení areálu, jako jsou právě bazény nebo atrakce, včetně kotelny, strojovny závlah nebo čerpání vody. Různé technologie zabírají další dvě patra pod přístupnou částí akvaparku.

Zákulisí letních cílů

Součástí je také ochranka. „Prioritou parku je bezpečnost, na kterou pracovníci dohlížejí osobně i prostřednictvím kamer,“ uvádí Pavlacký.

Důležitou místností je ještě například sklad raftů, kde jich jsou připraveny tisíce. Reálně jsou v oběhu mezi návštěvníky jen asi dvě stovky z nich. Každý den se o ně někdo musí starat, dofukovat je, případně lepit díry. „Jsou sice speciální, určené právě na atrakce, přesto opravujeme denně i deset z nich,“ osvětluje ředitel. Bez raftů by se totiž jednotlivé atrakce neobešly.

Živlem, bez něhož se nedá provozovat žádné koupaliště, je voda. Té je v Aqualandu potřeba ohromné množství. „Celkem jsou v našich bazénech asi čtyři miliony litrů vody, což je pro představu například asi 600 domácích bazénů. Hospodaříme však šetrně a vyrábíme si vlastní pitnou vodu,“ informuje Pavlacký.

Pracuje se celou noc

Pitné vody za jeden den spotřebují asi 100 tisíc litrů. Do bazénů čerpají ještě místní termální vodu z hloubky 1,3 kilometru, která je třetím nejsirnatějším pramenem v Česku.

Kdo by si myslel, že areál v noci zeje prázdnotou, je na omylu. Celou noc se v něm pohybuje asi patnáct zaměstnanců, kteří komplex připravují na další den. „Provádí se čištění, filtrace či údržba zařízení, což není možné udělat za provozu,“ doplňuje Pavlacký.

Není výjimkou, že v noci v akvaparku pracuje mimo běžné zaměstnance i několik servisních firem zároveň.

V oblasti gastronomie funguje na ploše akvaparku patnáct provozoven, které každý den spotřebují sedm palet potravin. Oblíbené u návštěvníků jsou bary umístěné přímo v bazénech, kde si jen přes léto objednají přes padesát tisíc míchaných nápojů.

Pavlacký ještě avizuje letošní plánované investice, po nichž by měl v roce 2020 park výrazně navýšit svoji kapacitu. Ve venkovním areálu má vzniknout nový tobogan v podobě vodní horské dráhy, na kterém bude možné jet i do kopce, nebo divoká řeka.

„V současné době je vydán územní souhlas a dokončujeme výběrové řízení na dodavatele atrakce,“ přibližuje ředitel momentální stav.

Autor:
  • Nejčtenější

Odtrhněte víčko od jogurtu, kelímky nevyplachujte, nabádá odpadová firma

18. března 2024  11:53

Se spuštěním automatické třídicí linky loni v březnu se v Brně nejen zvýšila rychlost zpracování...

Policie dopadla dvojici, po které pátrala kvůli napadení ženy na zastávce

12. března 2024  16:38,  aktualizováno  14.3 10:01

S modřinami a podlitinami a surově zbitá skončila po vánočním večírku loni v prosinci mladá žena,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Mám právo stát na chodníku, řval na strážníky řidič. Okřikl i plačící dceru

14. března 2024  11:57

Do nepříčetnosti vytočili brněnští strážníci řidiče, který své auto zaparkoval na chodníku. Chtěli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cynický otec uškrtil manželku a tchyni, zamkl s nimi děti a šel do hospody

17. března 2024

Premium Před pětaosmdesáti lety začalo temné období, kdy byl vyhlášen protektorát Čechy a Morava. Ani...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soužení s Tomkem pokračuje. Nedal jsem mu to do lapačky schválně, řekl Flek

19. března 2024  8:25

Před začátkem extraligového čtvrtfinále proti Litvínovu brněnský hokejový útočník Jakub Flek...

Brno chce přilákat zdravotní turisty z ciziny, operaci mohou spojit s výletem

19. března 2024  6:47

Brněnská inzerce cílí na potenciální pacienty z řad turistů z okolních zemí. Plastičtí chirurgové...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Nejdřív minimální cena, až pak debata o dani. Vinaři razí svůj vlastní plán

18. března 2024

Premium Úprava legislativy, zavedení minimální ceny a teprve poté debata o zdanění vína. S takovým „jízdním...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...