Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bude Zbrojovka tvoje? Doufám, že ano, řekl Svoreň brněnským fanouškům u piva

  7:13
Dvě zásadní věci trápí fanoušky fotbalistů Zbrojovky Brno: s jakým kádrem jejich tým na jaře půjde do těžkého boje o špici druhé ligy a především kdo bude klub vlastnit. Ve středu večer si s nimi o tom vyrazil ke stolu u piva promluvit Pavel Svoreň, který o převzetí Zbrojovky usiluje. Při neformální schůzi zopakoval, že přestože je nákup majoritního balíku akcií od stávajícího majitele Václava Bartoňka mimořádně složitý, stále doufá v jeho dokončení.

Shodou okolností se brněnský podnikatel Pavel Svoreň ze skupiny Portiva postavil před fanoušky Zbrojovky na den přesně po půl roce. A zatímco loni v srpnu se diskuse odehrála na hlavní tribuně stadionu v Králově Poli, Svoreň měl po boku trenéra, sportovního manažera a zástupce hráčů a moderovaná beseda byla místy velmi upjatá, ve středu měla úplně jiný říz. A to nejen proto, že se odehrála v hospodě, vyzdobené novinovými výstřižky, fotkami, starými vstupenkami a dalšími artefakty s většinou zbrojováckým motivem, kde k sobě obě strany měly blíž.

Fanoušci už se nepřišli jenom poptat na novinky muže, v němž leckteří z nich vidí naději na lepší budoucnost momentálně těžce zdiskreditované Zbrojovky. Po půl roce dorazili odhodlaní prezentovat mu také zklamání, že ještě stále není novým majitelem klubu, jehož převzetí avizoval minulý rok v červenci, ale doteď mu patří jen menší (zhruba třetinový) podíl akcií a na převedení další třetiny čeká.

„Řekni nám, jak to je, bude teda Zbrojovka tvoje?“ pustili se do Svoreně, na jehož odpovědi čekalo v hospodě několik desítek příznivců brněnského fotbalu. Tykání při dotazech převažovalo, a podnikatel, který se o mikrofon střídal s předsedou klubové dozorčí rady Čeňkem Absolonem, se nezdráhal zodpovědět žádný z nich, ať už se týkal posil, pozice trenéra, plánů s rozpočtem nebo novým stadionem.

Konec nagelovaných kluků. Brno začíná novou éru, chce postup i stadion

Rozpolceným fanouškům Svoreň sdělil, že v těchto dnech absolvuje další klíčová jednání o převodu majority akcií Zbrojovky s jejím majitelem Václavem Bartoňkem, a snažil se jim vysvětlit, že v úspěšné dokončení sice doufá, ale slíbit jako jistou a hotovou věc jim ho nemůže, protože není jenom v jeho rukou.

„My jsme měli smluvní závazek aktivovat opci na majoritu do konce února, s tím, že v řádech dnů poté bychom se měli stát majoritními vlastníky. Tuto opci jsme aktivovali a převzetí akcií je před námi. Od začátku března jsme připraveni klub řídit,“ prohlásil Svoreň po besedě, která byla neoficiální a záznam pro média z ní tedy nevznikl, na dotaz iDNES.cz.

Připraven je nový ředitel

Ve snaze vyburcovat náladu jeden a půl týdne před prvním a hned jedním z klíčových jarních zápasů na Dukle fanouškům Pavel Svoreň slíbil, že na stadionu za nimi zajde do kotle. Prozradil jim také, že již spolupracuje se slovenským funkcionářem Viktorem Blažkem, který by v případě, že dojde k dokončení převodu majority akcií, byl ředitelem Zbrojovky. V minulosti tuto funkci vykonával v Senici a v Trnavě.

Jednání o převzetí Zbrojovky označil výkonný ředitel skupiny Portiva za nejsložitější, jemuž se dosud v podnikání věnoval. Fanouškům důkladně osvětloval jejich průběh, zastavil se u některých zlomových bodů, kdy bylo třeba vyřešit například dluhy klubu.

Několikrát jim však připomněl i to, co řada z nich slyšet snad ani nechtěla: jeho koupě klubu, jemuž se prý jakožto rodák z Karviné naučil fandit až časem, ještě stále jistá není.

Jak to, když jedna strana prodává a druhá má zájem kupovat?

„Dokud není transakce vypořádána, tak hotová není, to platí obecně o všech transakcích. Současný vlastník se může rozhodnout, že si klub z jakéhokoliv důvodu ponechá, že mu prodej nevyhovuje, to se stát může. Není to v souladu s naší smlouvu ani s gentlemanskou dohodou, kterou máme a já musím říct, že zatím v souladu s dohodami – až na drobná zaškobrtnutí – fungujeme a pracujeme. Věřím, že to tak dojde až do konce,“ uvedl Svoreň, nyní místopředseda představenstva Zbrojovky.

Společně s Absolonem stál před fanoušky zhruba dvě hodiny. Dvojice představitelů zchátralé fotbalové značky nečelila jen dotazům a připomínkám k jejich práci, ale i apelování, aby obchod s Bartoňkem skutečně dotáhla do konce. Svoreň upozornil, že to byl právě Bartoněk, kdo pro klub po svém nástupu v roce 2013 pronajal název historický Zbrojovka a pronájem každoročně platil.

„O panu Bartoňkovi se říká mnoho špatného a trochu se zapomíná na jeho kladné vlastnosti. Myslím si, že je potřeba komunikovat všechno, tedy i pozitiva,“ řekl budoucí majitel brněnských fotbalistů.

Pavel Svoreň (s mikrofonem) na setkání s fanoušky fotbalistů Zbrojovky Brno

Pozici měl o to složitější, že zbrojováckou veřejnost aktuálně zklamal malý počet posil v zimním přestupním období. To ještě lze napravit, pokud ale nové hráče vedení klubu nepřivede dnes, přestupy se uzavřou a Zbrojovka bude nucena jít do jara s jen nepatrně vylepšenou sestavou oproti té, která podzim doklopýtala na 6. příčce.

Na vlastní oči Svoreň viděl, že brněnští fotbaloví fanoušci jsou po letech úpadku svého klubu už více než skeptičtí. „Nevěděl jsem, že celá fanouškovská obec a všechno, co se Zbrojovky týče, je v takovém rozkladu a takovém stadiu negativity. To mě překvapilo velmi,“ zarazilo ho.

Zhrzeným srdcařům, kteří stále teskní po stadionu za Lužánkami a přáli by si návrat s novým stadionem na tato místa, se Svoreň snažil vysvětlit klady stavění arény na výstavišti. Slíbil, že ve čtvrtek se ještě Zbrojovka bude pokoušet posílit kádr o nové hráče a zavázal se do konce roku udělat taková opatření, aby fanoušci mohli být na svůj klub hrdí. Ohradil se taky proti nařčení, že je jen nastrčen někým jiným, kdo za kulisami obchodu tahá za nitky.

Část fanoušků je otupělá

Ti z účastníků diskuse, které zajímala výhradně otázka převodu akcií na Svoreně a jeho kolektiv, odcházeli z hospody dřív. „Pokud od toho neodstaví Bartoňka a jeho lidi, tak se vlastně nestalo nic a kupovat to ani nemusel,“ mávl rukou jeden z nich.

Konec debaty sledovala zhruba polovina z těch, co přišli už na začátek. Dvakrát za sebou Svoreňovi za vzletná slova o jeho plánech se Zbrojovkou zatleskali.

Ne všechny ale podnikatel s mikrofonem v ruce přesvědčil.

„Odcházím s dojmem, že je potřeba, aby to vyšlo. Potřebujeme nový impuls. Za ty roky tomu ale člověk nevěří a optimista nejsem. Na různá setkání s majiteli Zbrojovky chodím už pětadvacet roků, co fandím, a ať to byli pánové Sehnal, sourozenci Prosové nebo Bartoněk, tak to nikam nevedlo. A taky měli plány. Chci, aby to teď klaplo, aby se zažehla nějaká jiskra a Flinta se posunula jakkoliv kupředu. Abychom postoupili do první ligy a byl u toho nadále Bartoněk, tak to je k ničemu,“ řekl jeden z nich, který se představil jako Kori z fanouškovské skupiny Orthodox Fans Brno.

Kdy podle vás Zbrojovka postoupí do první ligy?

celkem hlasů: 521
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 29. února 2024. Anketa je uzavřena.
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Není střelec. Ví, co dělá. Zábranskému věří funkcionáři, fanoušci ale váhají

27. dubna 2024  8:28

Nejpozději v pátek měl podnikatel Pavel Svoreň přebírat od Václava Bartoňka většinu ve fotbalové...

Basketbalistky USK zvládly třetí finále bez problémů, titul mají na dosah

26. dubna 2024  19:30,  aktualizováno  21:17

Basketbalistky USK Praha porazily doma ve třetím ligovém finále Žabiny Brno 83:61. V sérii vedou...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...