Ideální teplotu má pivo ve chvíli, kdy z něj má člověk zážitek, říká Svatopluk Vrzala

Advertorial   0:01 – ADVERTORIAL
Stačí mu jeden pohled na načepované pivo a hned ví, zda je kvalitní. Však už je v oboru nějaký ten pátek. Pivovarnictví vystudoval na vysoké škole chemicko-technologické. V roce 1995, hned po dokončení studií, nastoupil do pivovaru Starobrno. Tady si vyzkoušel většinu funkcí. Od základních, až po ty manažerské. Nyní je Svatopluk Vrzala quality master. Jeho úkolem je školit hospodské a dělat z nich Umělce Škopku.
Svatopluk Vrzala (vlevo) pracuje jako quality master Starobrna. Jeho úkolem je...

Svatopluk Vrzala (vlevo) pracuje jako quality master Starobrna. Jeho úkolem je školit hospodské a udělat z nich Umělce Škopku | foto: DNT2 X Production

Když přijdete do hospody, kde jste ještě nebyl, poznáte hned, zda je to kvalitní provozovna?
Troufnu si říct, že ano. Stačí například nahlédnout do sklepa. Velkou roli hraje samozřejmě i čistota. Hygiena je základ všeho. V pivovaru i v provozovně. Není dobře, když má chladič zanesenou mřížku nebo když má pivní vedení mikrobiální nánosy. Nedejbože, když strčíte prsty do kartáčů v myčce sklenic a vytáhnete šlem. To všechno jsou signály, že tohle asi nebude ta nejlepší hospoda.

A pokud do hospody přijde laik, kterého zřejmě až do sklepa nepustí, čeho si má všímat?
Je to podobné. Jak dbají na hygienu, poznáte i u výčepu. Výčepní by měl každou sklenici umýt a opláchnout, než do ní začne čepovat pivo. Samozřejmě je i důležité, jak pivo načepuje. Člověk většinou zaregistruje, že dostal pivo pod míru. Špatně umyté sklo zase poznáte podle toho, že se ve sklenici tvoří na stěnách bublinky. Špatně také je, když vám rychle kolabuje pěna. Ta má být správně hustá a krémovitá. Když pivo upíjíte, mají se na sklenici tvořit z pěny krásné kroužky. Dobře není ani to, když na výčepu stojí rozčepovaná piva...

Jak je to s teplotou? Dokážu si představit, že teplé pivo není dobré. Ale co naopak pivo moc studené?
Ani to není dobře. Pokud vyndáte sklenici z mrazáku a načepujete do ní pivo, dostane šok a nerozevře se tak, jak by mělo. Neucítíte všechny jeho senzorické charaktery, neucítíte tu krásnou chmelovou vůni. Každý nápoj potřebuje svoji optimální teplotu.

Já myslel, že půllitry v mrazáku jsou známkou toho, že podnik dělá pro lidi něco navíc.
Ideální teplota piva je podle mě někde kolem šesti sedmi stupňů. Na druhou stranu se nedá úplně říct, která teplota je ta správná. Ideální teplotu má pivo ve chvíli, kdy z něj má člověk v hospodě zážitek. Ve finále jde totiž vždy o zvyk štamgasta. Třeba na vesnicích jsou zvyklí spíš na pivo načepované na čepici, které má často teplotu devět deset stupňů. Ve větších městech je zase trend pivo na hladinku a chlazené vany. Tady spotřebitel dostane na stůl pivo třeba o teplotě čtyři až pět stupňů.

Vaším úkolem ve Starobrnu je mimo jiné pomáhat hospodám k tomu, aby se o pivo dokázaly správně postarat. Jak konkrétně to děláte?
Snažíme se zákazníky vzdělávat. Předáváme jim své zkušenosti a radíme jim, kde se mohou zlepšit. Vzdělávání je nikdy nekončící proces, lidé se v provozovnách neustále mění. Naše pivo je, troufám si říct, skvělé. Akorát je potřeba zajistit, ať je skvělé od začátku až do konce. Tedy od vaření až do sklenice. Proto školíme obchodní zástupce, kteří pravidelně hospody navštěvují a dozorují, zda to personál dělá vše správně – a pokud ne, mohou jim poradit, co zlepšit. Já sám obchodní zástupce školím, případně i osobně navštěvují naše VIP zákazníky přímo v jejich provozovnách.

V pivovaru Starobrno pracuje Svatopluk Vrzala téměř třicet let. Nyní zastává...

Musíte toho tak znát opravdu hodně. Co všechno by měl umět quality master?
Základ jsou znalosti o výrobě piva. Dnes existuje fůra kurzů na sládky, kde se zájemci mohou naučit základní věci. Pak je tam ale ještě ta technická nástavba. Musíte vědět, jaké správné vybavení na kterou hospodu dát. Jaký typ chladiče, jaký typ pivního vedení, jaký výčepní kohout a podobně. Tohle všechno si pak musíte pospojovat, aby z to byla taková skládanka, která ve finále zaručí kvalitní pivo. Zároveň je ale potřeba mít i degustační zkoušky. V případě, že pivo není dobré, musím umět identifikovat, zda se chyba stala při výrobě, nebo třeba v hospodě, kdy například hospodský zanedbal sanitaci.

Zmiňoval jste školení personálu hospod. Čím provozovny motivujete, aby dodržovaly, co jim poradíte?
Programů máme víc. Vezmu to postupně. Pokud provozovna dodržuje naše pravidla a doporučení, obdrží od nás certifikát kvality. Lidem pracujícím v hospodě, která je na top úrovni, říkáme Umělci Škopku. Certifikát ale není jen papír, má i své výhody. Například na webu tyto podniky doporučujeme. Říkáme, že pokud lidé chtějí zajít do dobré hospody, měli by jít právě sem. Zkrátka se snažíme nalákat provozovně zákazníky. Jsou ale hospody, kde k dokonalosti ještě pár kroků chybí. Pro ně máme zase program, který jsme nazvali Vymazlená hospoda.

Co to znamená?
Pro podniky jsme vymysleli soutěž. Máme vytipovaných zhruba 40 provozoven. Ty chceme objet a poradit jim, jak by se mohly zlepšit. Chcete mít perfektní pivo? Zkuste dělat tohle a tohle. Ocení to nakonec i váš zákazník, který se do hospody bude rád vracet. Navíc je součástí programu hlasování, takže rovnou zapojíme i spotřebitele. Hospody díky tomu mohou vyhrát celkem zajímavé ceny, které jim pomohou držet dál dobrou kvalitu. Mezi cenami jsou například speciální výčepní kohouty, hnací plyny a podobně.

Jaké jsou konkrétní cesty pro zlepší kvality hospody?
Základní věc je například zmiňované správné hnací médium. Kompresor je pro pivo největší zlo. Je potřeba mít inertní hnací plyn, což je nejčastěji směs dusíku a oxidu uhličitého, kdy dusík podpoří pěnivost piva a oxid uhličitý napomáhá zachovat v pivu říz. Pokud používáte kompresor, pivo vám zvětrá, kompresor také nasává pachy z okolí a pivo se s ním rychleji kazí. Druhá věc je sanitace pivních cest a výčepního zařízení. Ta se ideálně dělá jednou za 14 dní. Nezbytný je i proplach pivního vedení vodou. Pokud pustíte pivo do vedení, kde voda není, stane se to, že nejprve musíte odčepovat několik půllitrů pěny, které vylijete do dřezu, a to je pro hostinského zbytečná ekonomická ztráta.

Svatopluk Vrzala pracuje jako quality master Starobrna. Jeho úkolem je školit...

Jak se vaše rady a tipy dostanou do provozoven?
Variant je opět několik. Pokud má provozovatel víc hospod, můžeme personál sezvat k nám do pivovaru nebo do některé z jeho provozoven. Naši obchodní zástupci jsou schopni takové školení zorganizovat. Schůzka začne ještě před otevřením provozovny, třeba někdy v osm ráno, a náš člověk je schopný za zhruba dvě hodiny představit výše zmíněný program kvalit, projít technologii v hospodě a poradit, co zlepšit, ať je pivo co nejkvalitnější. Když pak třeba za měsíc přijedeme hospodu zkontrolovat, sám zákazník nám často říká, že jsme měli pravdu, že mu naše rady zlepšily byznys a neví, proč to takhle nedělal už dávno. To je pro nás asi největší odměna, když sám zákazník pozná a pochopí, že co mu říkáme, je pravda.

A nechá se od vás přesvědčit opravdu každý?
Práce hostinských si hrozně vážíme, však gastro podnikání nezažívá úplně lehké časy. Naším cílem není nikoho poučovat, chceme hospodám hlavně pomoci, aby svůj byznys dělaly co nejlépe a zároveň, aby i co nejvíc vydělávaly. Lidé chodí do hospody čím dál méně, a když už se do ní vydají, chtějí dostat pivo v perfektní kvalitě. Pokud má podnik možnost zvýšit svoji úroveň, určitě by to měl udělat. Tím si získá spotřebitele, který se bude rád vracet. Takové elitní podniky rádi podpoříme reklamou. Naše strategie je pozitivní motivace. Zkus náš program, nech si od nás poradit a uvidíš, že to zlepší tvůj byznys.

Nejčtenější

Rodiče šidili dentální hygienu dítěte, chlapec zemřel večer po vytržení zubu

Chlapec měl velké bolesti zubu, jeho rodiče proto začali objíždět všechny možné lékaře v Brně. Potíže jejich syna je dovedly až na pohotovost ve třech nemocnicích. I přes pomoc chlapec nakonec kvůli...

Automobil smetl na Hodonínsku trojici cyklistů, jeden nehodu nepřežil

Po srážce s autem zemřel v sobotu v noci u Ratíškovic na Hodonínsku devětašedesátiletý cyklista. Další dva se zranili. S pomocí dechové zkoušky policisté u řidiče vyloučili pití alkoholu před jízdou,...

Máme největší zahrádku v Brně, smějí se kavárnice z kontejneru uprostřed parku

Už před víc než deseti lety si nosily kamarádky Hana Drozdová a Magdalena Grolichová navzájem zákusky na ochutnávku. To ještě netušily, že jednou je budou nabízet ve společné kavárně. A už vůbec ne,...

Rarita. Brno spojilo tramvaje „zadky“ k sobě, nemá dost obousměrných

Netypická podívaná se nabízí lidem v Brně na zvláštní tramvajové lince x12. Zdejší dopravní podnik nemá dost obousměrných tramvají, které využívá při výlukách, a tak musel improvizovat. Spojil proto...

Přestavba železničního mostu se odkládá, plánovanou akci stoply Děti Země

V tuto dobu už měli železničáři naostro pracovat na miliardové přestavbě mostu přes Bubeníčkovu ulici v brněnských Židenicích, jehož konstrukci je nutné kvůli plánovanému novému nádraží rozšířit....

Lahví jsem neútočil, pivo piju jen v plechu, hájí se muž souzený za napadení soků

V průběhu tří týdnů Ludvík Hauser podle policie napadl v opilosti skleněnou lahví od alkoholu hned dva bezdomovce. Jeden z nich skončil s rozbitým čelem. Osmapadesátiletý Hauser, také muž bez domova,...

23. května 2025  15:52

Pokladní vytáhla z České pošty tři miliony, promyšleně si přilepšovala rok a půl

Za rok a půl si jako přepážková úřednice a pokladní České pošty nechala pro sebe víc než tři miliony korun. Pošťačka působící na dvou pobočkách v Těšanech a Krumvíři na pomezí Brněnska a Břeclavska...

23. května 2025  13:11

Moravan s italskými předky. Dějiny vyprávěl poutavě, vzpomínají na Pernese

Na rozdíl od mnoha jiných se nebál studovat a nekompromisně komentovat dějiny 20. století včetně těch zcela současných. Jiří Pernes necouval ani před kontroverzemi, které jeho závěry vzbuzovaly jak u...

23. května 2025  11:35

Po razii na magistrátu a kraji policie obvinila osm lidí, dva jsou ve vazbě

Policie po úterním zásahu na brněnském magistrátu a také v prostorách krajského úřadu obvinila osm lidí, a to pro přijetí úplatku, podplacení či zneužití pravomoci úřední osoby. Dva z nich skončili...

23. května 2025  9:20,  aktualizováno  11:02

Nestydové v centru Brna, sexuální hrátky dvojice sledovali i lidé z tramvají

Frekventované veřejné místo s ložnicí si očividně spletla náruživá dvojice v centru Brna. Jednačtyřicetiletý muž a o rok starší žena se ve středu odpoledne oddávali sexu na trávníku u trolejbusové...

23. května 2025  10:37

Volnočasové centrum v Bystrci pořád nestojí. Zvětšit sál na halu lidé nechtějí

Už před více než 20 lety začali bojovat proti developerské zástavbě na zelené ploše na Horním náměstí v brněnské Bystrci. Místní později přistoupili na kompromis - volnočasové centrum Nová...

23. května 2025  5:05

Rodiče šidili dentální hygienu dítěte, chlapec zemřel večer po vytržení zubu

Chlapec měl velké bolesti zubu, jeho rodiče proto začali objíždět všechny možné lékaře v Brně. Potíže jejich syna je dovedly až na pohotovost ve třech nemocnicích. I přes pomoc chlapec nakonec kvůli...

22. května 2025  16:33

Když si lékaři neví s diagnózou rady. Precizní léčba v Brně pomáhá i „beznadějným“

Ještě před rokem byli rodiče pětiletého Jaroslava zahlceni řadou lékařských zpráv, které popisovaly odchylky v synově vývoji – autistické rysy, těžké pohybové problémy či mentální retardaci. Dopátrat...

22. května 2025  13:03

Zemřel historik Pernes. Zabýval se totalitními režimy a speciálně i Moravou

V noci na čtvrtek zemřel brněnský historik Jiří Pernes, bylo mu 76 let. Informaci potvrdil mluvčí Masarykovy univerzity Radim Sajbot. Pernes se dlouhodobě zabýval moderními a soudobými dějinami...

22. května 2025  10:06

Rozsekám tě! Za pobodání bývalky dostal žárlivec 16 let, po činu hrozil sebevraždou

Své bývalé přítelkyni psal Michal Vafek z Třebíče opakovaně nenávistné zprávy, v níž jí hrozil smrtí. Poté, co ji loni v červenci čtyřikrát bodl nožem, od ní byla jen krůček. Přežila jen díky...

22. května 2025  9:36

Vůně ranní rosy, květin a pohody. Ranní Louka od Manufaktury nás okouzlila
Vůně ranní rosy, květin a pohody. Ranní Louka od Manufaktury nás okouzlila

Lehká, svěží a plná přírody – taková je parfémová voda Ranní Louka od Manufaktury, kterou jsme v naší redakci měly možnost otestovat. Proč se hodí...

Od Kabátu po trumpety. Na jižní Moravě začíná festivalová bouře napříč žánry

Hudebníci berou jižní Moravu útokem. Sotva se někteří posluchači zotavili z brněnského Majálesu, na dveře už klepe desítka dalších festivalů, které své místo nalezly u známých památek, oblíbených...

22. května 2025  6:06

S vědou pro titul mistra světa. Nikdo tady není pomalý, zjistil Kocourek v Mostě

Výchova mistra světa v Čechách, další krok. Motocyklová stáj SP race project a její jezdec Jonáš Kocourek ho udělali o víkendu v Mostě při světovém šampionátu superbiků. Český junák si vyzkoušel,...

21. května 2025  16:30
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.