Penze se odkládá. Náš životní styl se změní, míní Zdeněk Pohlreich

Říká o sobě, že čím je starší, tím lépe se mu daří pouštět z hlavy věci, se kterými nemůže hnout. Tvář soutěže Tady šéfuju já, která právě probíhá na stránkách iDNES.cz, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich nám prozradil, proč se ještě neodebere do penze a jak prožívá současné nelehké období.
Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich | foto:  David Neff, MAFRA

Co se vám vybaví, když se řekne muž v kuchyni?
Dobré jídlo. Velikánský nepořádek. Chlap v legrační zástěře, možná i dámské. Ale určitě jedna ze zásadních věcí je, že na stole to vypadá dobře, ale v kuchyni jako po boji.

Kdo vaří u vás doma?
Já. A dělám to rád. Vaření pro rodinu je moje oblíbená činnost.

Jaké první jídlo a v kolika letech jste uvařil?
Myslím, že to byla bramborová kaše, kterou jsem uvařil, když mi bylo asi deset.

A byla dobrá?
Řekl bych, že byla fajn. My jsme měli takový nový robot z NDR, tak v tom se to dělalo hezky.

Co pokládáte za svůj kulinární majstrštyk?
No, teď bude majstrštyk hlavně přežít! Ale obecně mám strašně rád ryby a mořské plody, to je něco, co mě baví. Ale nemám to nějak vyhraněné.

Jaký je váš vztah k tradiční české kuchyni?
Musím říct, že taková ta klasická česká kuchyně je něco, co doma nevaříme. Je to na mě trošku těžké a malinko tomu chybí kyslík.

Která světová kuchyně to u vás vyhrává?
Já mám rád středozemní kuchyni a taky japonskou nebo thajskou.

Změní podle vás pobyt v karanténě a na home officu to, jak se lidé v Česku stravují?
To je dobrá otázka! Každopádně příležitost tu je. Lidé mají doma spoustu času, o kterém si asi neuměli představit, že ho budou mít. Ale já si stejně v duchu myslím, že se všichni upřímně těší, až budou zase otevřené hospody. Život bez restaurací je strašně smutný.

Na jaře jste spolu s Janem Punčochářem a Janem Stejskalem připravovali jídlo pro hasiče, záchranáře, policisty, zdravotníky. Chystáte teď v druhé vlně něco podobného?
My jsme teď v takovém „stand by“ módu, ale zatím nemáme intenzivní pocit, že by to bylo zapotřebí.

Jak se vlastně v současnosti změnila vaše práce?
Změnilo se to strašně v tom, že je o hodně smutnější. Balíme jídlo lidem s sebou a samozřejmě se musíme cenově přizpůsobit tomu, jaký je ten trh. Takže to není nic příjemného. Vlastně jsme museli vytvořit úplně jiný produkt, než jsme byli posledních deset dvanáct let zvyklí. Samozřejmě se snažíme pořád vařit dobré jídlo. Chutné to musí být stejně. Ale zdrojově se pohybujeme někde, kde bychom normálně asi nebyli.

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich

V rozhovoru pro magazín 5+2 jste řekl, že jste impulzivní člověk, jenž má tendenci řešit věci, které nejsou důležité a které nedokáže změnit. A že byste s tím chtěl něco udělat. Už je to lepší?
Už jsem se z toho vyléčil. Přestal jsem to řešit a rezignoval jsem. Pro mě je to tak lepší. Naprosto racionálně jsem si to zdůvodnil a žije se mi líp. Je to vědomá rezignace.

Nezlobte se, ale mně to zní trošku smutně.
Na tom není nic smutného! Jedna z výhod toho, že stárnete, je to, že zjišťujete, co nechcete. A myslím si, že to je klíčová věc. Jak člověk získává zkušenosti, tak si uvědomuje, že hromadu věcí v životě nechce mít. A já vím, že je módní přemýšlet pozitivně - a nerad bych, aby to znělo pesimisticky - ale já si prostě nechci dávat do hlavy věci, se kterýma neumím hnout.

Když už jste mluvil o stárnutí, od prosince jste prý plánoval jít na penzi, stáhnout se na odpočinek a zpovzdálí sledovat, jak to ostatním jde. Změnily se nějak vaše plány?
Bohužel silně! Rozhodně jsem si nemyslel, že budu letošek trávit tím, že se budu snažit zachránit svoji firmu. To jsem si rozhodně nemyslel. Všechno je jinak.

Takže penze se odkládá?
Přesně tak. Penze se bohužel odkládá. I když už jsem dostal pět roušek ve zmuchlaný obálce.

Zdeňka Pohlreicha už sice v kuchyni moc neuvidíte, přesto nezahálí. Čte,...

Jak vidíte budoucnost české gastronomie?
Bavit se v téhle chvíli o budoucnosti gastronomie nebo něčeho jiného nedává smysl. Nikdo nevíme, co bude. Ale všichni doufáme, že se život bude vracet k normálu. To, jak se budeme mít, samozřejmě strašně moc záleží na ekonomické kondici České republiky a lidí tady. Pak teprve gastronomie bude mít nějakou šanci se vyvíjet dál. Protože záleží na tom, kolik restaurací přežije, kolik budou mít lidi peněz, jaký bude životní styl a co všechno budou muset řešit.

Myslíte si, že se náš životní styl výrazně změní?
Já si myslím, že se změní hodně. Že hromada lidí zjistí, že svět je jiný, než si mysleli. A budou se muset adaptovat na novou realitu. To docela určitě. Posledních pět sedm let tady nikomu nepřišlo na mysl, že by třeba mohl přijít o práci, nebo že by třeba mohly přijít horší časy. Museli jsme se to všichni dost tvrdě naučit. A já z toho žádnou radost nemám.

To tedy náš rozhovor moc vesele nekončí...
Víte, já si myslím, že z jedné strany je to trošku trest a z druhé strany je to zrcadlo toho, jak žijeme. A jak jsme si to tady nastavili. Ale to by bylo na delší povídání. Já ovšem na druhou stranu věřím na občanskou společnost a na lidi jako takové. Oni ochutnali, co to je žít dobře, a budou to chtít zpátky. Ale budou se muset naučit vzít osud do vlastních rukou. Víc než tomu bylo doposud.

Zapojte se do soutěže o myčku Miele

Pošlete fotografii „muže v kuchyni“, pokud se bude líbit ostatním čtenářkám a čtenářům, můžete vyhrát jednu ze tří Myček Miele. Více se dozvíte ZDE.

Pravidla soutěže najdete na tomto odkazu.

Komerční sdělení
Ceny v soutěži Tady šéfuju já

Soutěž o ceny Miele se koná na iDNES.cz v termínu od 15. 10. – 19. 11. 2020. Vylosovaní čtenáři mohou vyhrát tři myčky nádobí Miele G 5210 SC a tři vstupenky pro dva na párty se Zdeňkem Pohlreichem.

Cena Miele párty se šéfem Zdeňkem Pohlreichem

Vyhrajte dvě vstupenky na Miele párty s šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem. Můžete si vybrat, zda budete chtít na párty přijít do Prahy nebo do Brna do Miele Experience Centra. Na párty na vás bude čekat degustační menu o pěti chodech, do jehož přípravy se s mistrem můžete i sami zapojit. Z párty si odnesete nezapomenutelné vzpomínky a skvěle se pobavíte. Strávit i krátký čas se Zdeňkem Pohlreichem je nevšední zážitek, který překračuje hranice současné gastronomie.

Myčka nádobí Miele G 5210 SC bílá

Špičková volně stojící myčka Miele G 5210 SC Active Plus poskytuje dostatečný objem a vysoký komfort pro uložení až 14 jídelních sad. Energetická třída A+++ zaručuje maximální hospodárnost a skvělé výsledky mytí a sušení. Z programové nabídky je třeba zmínit QuickPowerWash, který se postará o běžně zašpiněné nádobí již za 58 minut. Na konci programu mytí navíc dochází k automatickému pootevření dvířek, což zajišťuje dokonale suché nádobí.

Ceny do soutěže věnoval německý výrobce prémiových domácích spotřebičů, společnost Miele. Již od svého založení v roce 1899 se Miele řídí příslibem kvality s mottem „Vždy lepší“. Miele tím říká: „Děláme vše pro to, abychom byli ‚vždy lepší‘ než všichni ostatní dodavatelé a ‚vždy lepší‘, než jsme nyní.“ Pro zákazníky to znamená uklidňující vědomí, že dostanou ty nejlepší domácí spotřebiče, které mohou za své peníze získat. Díky tomu je Miele jedinečné. Každý, kdo se rozhodne pro značku Miele, učiní moudré rozhodnutí, pravděpodobně na celý život.

Spoluorganizátorem soutěže je společnost KPA ONE s.r.o.

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich byl v červnu hostem pořadu Rozstřel:

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...