Čokoládový dort
Ingredience:
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- 100 g másla
- 5 vajec
- 120 g krupicového cukru
- 120 g polohrubé mouky
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 20 g kakaa
Na náplň:
- 100 smetany ke šlehání
- 200 g kvalitní hořké čokolády
- 150 g kvalitní mléčné čokolády
- 50 ml koňaku
- 200 g másla
Na polevu:
- 150 g kvalitní hořké čokolády
- 80 ml smetany ke šlehání
Pracovní postup:
- Čokoládu na korpus rozpustíme na horké vodní lázni a přendáme do misky. Přidáme na kousky nakrájené máslo, žloutky a vše vyšleháme do pěny. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Pak obě hmoty lehce spojíme a nakonec vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a kakaem.
- Těsto dáme do dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 50 minut. Necháme ho krátce zchladnout a vyklopíme z formy. Vychladlý korpus prokrojíme na 3 díly. Do kastrůlku nalijeme smetanu a přivedeme k varu. Odstavíme a vsypeme kousky hořké i mléčné čokolády. Mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Pak ochutíme koňakem.
- Čokoládovou hmotu necháme při pokojové teplotě vychladnout. Pak ji vyšleháme s máslem na hladký krém, který rozdělíme na tři díly. Jeden díl krému rozetřeme na spodní díl korpusu. Přiklopíme druhým dílem korpusu a rozetřeme druhý díl krému. Na povrch položíme třetí díl korpusu.
- Povrch dortu potřeme zbylým krémem (část si necháme na ozdobu). Dort necháme ztuhnout nejlépe přes noc v chladu. V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu a přidáme smetanu. Polevou přelijeme dort a nožem uhladíme. Hotový dort dozdobíme čokoládovým vějířkem.