Čtenářský recept: Višňový dort s čokoládovým zdobením

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

pro iDnes.cz | foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
3 hodiny

Množství
12 - 16

Korpus na kulatou formu průměru 26 cm:
3 vejce
100g polohrubé mouky
70 g cukru krupice
20g holandského kakaa
1/3 prášku do pečiva
50 ml oleje
dle potřeby mléko
špetka soli

pikantní marmeláda

kapučínová hmota:
400 ml mléka
1 vanilkový puding prášek
2 žloutky
2 lžíce cukru moučka
1 bal. instantní kapučíno (cca 12g)

jogurtová hmota:
250 ml 33% smetany ke šlehání
300 g višňového jogurtu
1 želatinový ztužovač za studena

želé:
1 višňový kompot
1 extra silné dortové želé (na 500 ml tekutiny)

Zdobení:
100g hořké čokolády, pár lžiček oleje

Příprava korpusu:
Z bílků a soli ušleháme sníh, do něj vmícháme cukr, žloutky, olej, nakonec mouku, kakao a kypřící práček. Je li hmota příliš hustá, lze ji naředit mlékem. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme cca 10 - 15 minut na 150°C. Po vystydnutí potřeme pikantní marmeládou (brusinky, rybíz,...)

Příprava kapučínové hmoty:
Polovinu mléka dáme vařit, ve zbytku smícháme cukr, pudinkový prášek a žloutky. Po uvaření necháme vystydnout. Máslo smícháme s kapučínem a vychladlou hmotou. Vše by mělo mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Naneseme na korpus

Příprava jogurtové hmoty:
Ušleháme smtenu a smícháme s jogurtem. Želatinový ztužovač smícháme s vodou dle návodu, obě hmoty spojíme a naneseme na předešlý krém. Dáme vyschladit.

Želé:
Na jogurtovou hmotu poklademe vypeckované višně. Šťávu z kompotu doplníme vodou na 500 ml, dle chuti dosladíme a vmícháme želé. Krátce zahřejeme dle návodu. Chvíli necháme chladnout za občasného míchání a nalijeme na dort.

Čokoládové lemování:
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme několik lžiček oleje,aby byla řidší a lesklá. Mezitím si připravíme pruh pečícího papíru (výška dle požadované výšky ozdob). Vlažnou čokoládovou polevu nalijeme na peč. papír a rozetřeme do obdélníku. Na pár minut uložíme do mrazničky. Po ztuhnutí ostrým nožem vykrajujeme „věžičky“ či jiné tvary. Vrátíme ztuhnout do chladu, poté rychle umístíme na obvod dortu. Je potřeba 15"věžíček“ o spodní hraně 5 cm.

Poznámka
Hodí se pro všechny oslavence, kteří v létě neholdují těžkým máslovým krémům

Autor:

Nejčtenější

Zemřela královna sushi Bára Rektorová, podlehla rakovině

Bára Rektorová

Zakladatelka firmy na sushi a maminka dvou synů Bára Rektorová zemřela 11. srpna v kruhu svých nejbližších, jak na...

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Trend bio škodí, říká první dáma českého zemědělství Monika Nebeská

Monika Nebeská

Kdysi jako nezkušená městská holka, která se sama starala o malé dítě, vstoupila mezi ostřílené zemědělce, aby udělala...

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Tři potraviny, kterých se v létě můžete bezstarostně přejídat

Některé potraviny se mohou na vašem letním jídelníčku objevovat často,...

Léto velkému přejídání nepřeje. Obepnuté šaty i tílka okamžitě prozradí každý faldík na břiše, krátké sukně a kraťasy...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Cuketové špagety s bylinkovým pestem

Cuketové špagety s bylinkovým pestem

Chcete si dopřát opravdu zdravé a dietní jídlo? Pak pro vás máme recept na cuketové špagety s bylinkovým pestem.

RECEPT DNE: Mrkvové řezy

Mrkvové řezy

Upečte si k nedělní kávě skvělé mrkvové řezy podle našeho osvědčeného receptu.

RECEPT DNE: Domácí čokoládová pomazánka

Domácí čokoládová pomazánka

Pro milovníky sladkých snídaní a svačinek přinášíme recept na zdravější čokoládovou pomazánku.

Najdete na iDNES.cz