Nepečený čokoládový dort s tofu
Ingredience:
- 180 g sušených datlí, bez pecky
- 180 g mandlové mouky
- 20 g kakaa + na posypání
- 250 g tmavé čokolády
- 125 g kokosového oleje
- 340 g velmi jemného (silken) tofu
- šťáva z 1/2 citronu (cca 15 ml)
- jahody na dozdobení
Pracovní postup:
- Datle zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut stát. Pak je scedíme a společně s mandlovou moukou a kakaem a rozmixujeme dohladka.
- Dortovou formu o průměru 23 cm vyložíme pečicím papírem a na dno natlačíme datlovou hmotu. Korpus uložíme na 15 minut do chladničky.
- Mezitím na horké vodní lázni rozpustíme čokoládu společně s kokosovým olejem. Poté odstavíme a přidáme tofu, 100 ml vody a citronovou šťávou. Čokoládovou hmotu promícháme tyčovým mixérem dohladka. Mixujeme cca 5 minut.
- Připravenou náplň nalijeme do formy na zatuhlý korpus a uložíme alespoň na 180 minut do chladničky. Před podáváním dozdobíme ztuhlý dort dle své fantazie na plátky nakrájenými očištěnými jahodami a poprášíme kakaem.