Čokoládové řezy s třešněmi
Ingredience:
- 100 g hořké čokolády
- 5 vajec
- 150 g krupicového cukru
- 150 g másla
- 150 g hladké mouky
- tuk a polohrubá mouka na formu
Na náplň:
- 300 ml mléka
- 60 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
- 200 g másla
- 300 g kompotovaných třešní bez nálevu
Na dohotovení:
- 50 g bílé čokoládové polevy
- 50 g tmavé (mléčné) čokoládové polevy
Pracovní postup:
- Čokoládu nakrájíme na drobné kousky a rozpustíme na horké vodní lázni. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Máslo utřeme s čokoládou a žloutky do pěny. Pak lehce vmícháme sníh a nakonec prosátou mouku.
- Hotové těsto rozetřeme do pekáčku vymazaného tukem a vysypaného moukou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout v pekáčku a pak vyklopíme. Po vychladnutí rozkrojíme vodorovně na polovinu.
- Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání vychladnout. Pak ho rozšleháme a zašleháme na kousky nakrájené máslo. Vše společně vyšleháme na hladký krém.
- Spodní díl korpusu potřeme třetinou krému a rozložíme na něj třešně. Potřeme je druhou částí krému a položíme horní díl korpusu. Povrch potřeme zbylým krémem a řezy necháme v chladničce ztuhnout. Pak je potřeme bílou čokoládovou polevou, znovu necháme ztuhnout. Poté rozetřeme rozpuštěnou mléčnou polevu a řezanou stěrkou uděláme vlnky. Necháme ztuhnout a nakrájíme na řezy.