Užijte si vaření v řeckém duchu: tatarák, biftečky a cibulové květy

  1:03
Řecká kuchyně je pro mnohé spojena právě s létem. Nabízíme několik jednoduchých receptů podle Ioannise Asarlidise, šéfkuchaře a majitele restaurace Kavala. Všechny je spojuje snadná příprava a typicky řecká chuť balzamikového krému.
Hovězí tatarák na řecký způsob

Hovězí tatarák na řecký způsob | foto: papadim.com

Tatarák z hovězí svíčkové na řecký způsob (moscharisio tartar greek style)

Ingredience na 1-2 porce:

  • 100 g hovězí svíčkové
  • 1 polévková lžíce na jemno nakrájených sušených rajčat
  • 1/2 kávové lžičky římského kmínu
  • 1 malá nadrobno nakrájená fialová cibule
  • 1 čajová lžička balzamikového octa 
  • 2 polévkové lžíce tmavého balzamikového krému
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 20 g fety
  • sůl, pepř

Jak připravujete řeckou kuchyni?

Nejlepší musaka, ideální složení salátu choriatiki nebo frappé sladké tak akorát? Podělte se s ostatními na Labužník.cz, jak má chutnat poctivá řecká kuchyně.

  1. Ostrým nožem nakrájíme velmi tenké plátky masa. Plátky nakrájíme na tenké proužky a ty dále sekáme nožem, až vznikne jemně nasekaná masová hmota.
  2. Fetu dáme do misky s olejem a balzamikovým krémem a rozmačkáme. Fetu a všechny zbývající ingredience přidáme k masu a důkladně promícháme. Podáváme na grilovaném chlebu. Můžeme ozdobit kapary.

Řecký salát s balzamikovým octem a krémem (elliniki salata me balsamiko ke feta marinarismeni se balsamiko)

 Ingredience na 1 porci:

Řecký salát
  • 2 středně velká rajčata
  • 1/2 středně velké okurky
  • 1/2 malé fialové cibule
  • 6 černých oliv
  • 1/2 středně velké zelené papriky
  • 1 polévková lžíce Balzamikového octa
  • 100ml Fíkového balzamikového krému Kalamáta
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 silný plátek fety o váze 100 g
  • petrželová nať
  • černá a bílá sezamová semínka
  • sůl

  1.  Rajčata nakrájíme na čtvrtky, cibule a papriku na proužky, okurku na kolečka a vložíme do mísy. Přidáme olivy, olivový olej, balzamikový ocet a vše promícháme. Posypeme petrželovou natí.
  2. Fetu nakrájíme na kostičky. Kostičky namočíme do Fíkového balzamikového krému Kalamata a následně obalíme v sezamu. Obalené kostičky fety položíme na vršek salátu.

Řecké biftečky z mletého masa, s cibulovými květy s bílým a černým balzamikovým krémem

Řecké biftečky s cibulovými květy

Ingredience na 4 porce:

  • 800 g mletého hovězího masa
  • 1 kávová lžička soli
  • ½ kávové lžičky pepře
  • 1 malá cibule                         
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce bílého balzamikového krému
  • 75 ml olivového oleje
  • 2 kávové lžičky oregana
  • 1 polévková lžíce petržele
  • 4 polévkové lžíce strouhanky

  1. Cibuli a česnek nakrájíme na jemno. Přidáme vše ostatní a řádně rukou promícháme.
  2. Z hmoty vytvoříme 4 placky a grilujeme asi 4 minuty z každé strany.

Cibulové květy

Ingredience na 4 porce:

  • 4 velké kusy fialové cibule
  • 100 ml olivového oleje
  • 4 polévkové lžíce tmavého balzamikového krému
  • 1 polévková lžíce hořčice
  • 1 polévková lžíce medu
  • 100 ml vody
  • sůl, pepř podle chuti

  1. Všechny ingredience promícháme a vytvoříme zálivku. Cibuli krájíme na osminy, přičemž řez zastavíme 1cm odspoda.
  2. Cibule zalijeme zálivkou, vložíme do pekáčku, přikryjeme alobalem a pečeme 25 minut při 200 °C.

Podívejte se ve videu, jak na řecké biftečky a cibulové květy:

Pečené brambory s pomerančem a citrónem (furnista chips patatas me balsamiko)

Ingredience na 1 porci:

Pečené brambory s pomerančem a citrónem
  • 1 velká brambora o váze 250 g
  • 3 polévkové lžíce bílého balzamikového krému s pomerančem a citrónem
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 75 ml vody
  • 1 polévková lžíce nadrobno nakrájených rajčat
  • 1 polévková lžíce nadrobno nakrájené zelené papriky.
  • sůl, pepř, oregano - podle chuti
  • 1 dl vody

Bramboru nastrouháme na struhadle, nebo nakrájíme na tenké plátky o síle 3 mm. Plátky položíme na pekáč vyložený pergamenovým papírem tak, aby se asi z jedné třetiny překrývaly. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme sušeným oreganem a na jemno nakrájenými sušenými rajčaty a zelenou paprikou. Na závěr pokapeme bílým balzamikovým krémem s pomerančem a citronem a zalijeme 1 dl vody. Brambory pečeme 20 min při 200 °C.

Kuřecí prsa s balzamikovým krémem pečené v jogurtovém županu (psita fileta kotopulo me giaurti ke balsamiko)

Ingredience na 2 porce:

Kuřecí prso v jogurtovém županu
  • 2 ks kuřecích prsou o váze 200 g
  • 100 g bílého jogurtu řeckého typu
  • 1 vejce                           
  • 2 polévkové lžíce balzamikového krému 
  • 3 polévkové lžíce strouhaného parmezánu
  • špetka soli, pepře a římského kmínu

  1. V míse smícháme jogurt s vajíčkem a sýrem, solí a římským kmínem. Kuřecí prsa vložíme do pekáče. Osolíme, opepříme, posypeme římským kmínem a pokapeme balzamikovým krémem. Přikryjeme alobalem a pečeme 15 minut při 200 °C. 
  2. Vytáhneme z trouby, překryjeme směsí z jogurtu a pečeme dalších 10-12 minut.

Salát z hroznového vína s balzamikovým krémem (salata me stafili ke balsamiko)

Salát s hroznovým vínem a balsamikem

Ingredience na 1 porci:

  • 10 bobulí bílého hroznového vína
  • 1/2 středně velké okurky
  • 4 listy římského salátu
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce tmavého balzamikového krému

  1. Hrozny rozpůlíme, okurku nakrájíme na kolečka, salát na proužky.
  2. Vše promícháme s olejem a pokapeme balzamikovým krémem.
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Kuřecí prsa „caprese“

Střední

20 min

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Střední

10 min

Grilovaný losos chutná prostě báječně a s naší marinádou si na něm pochutnáte ještě více.

Grilované avokádo s rajčaty a mangovou omáčkou

Grilované avokádo s rajčaty a mangovou omáčkou

Střední

20 min

Grilovací sezona je tady a grilované avokádo musíte rozhodně ochutnat.

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...