Kréta ve vaší kuchyni: souvlaki, tzatziki a stifado

  0:08aktualizováno  0:08
Nejlepší suvenýry z dovolené jsou ty jedlé. Proto vám odborník na řeckou kuchyni doporučí, co se vyplatí si ze slunného Řecka přivézt domů či jak si chutě řeckého léta vykouzlit i ve vlastní kuchyni.

Řecké dušené maso | foto: Profimedia.cz

Pokud nechcete příbuzným a kamarádům přivést stý magnet na ledničku nebo jiný suvenýr, na který se bude jen prášit, je ideální jim vzít jedlý dárek. Z Řecka můžete přivézt hned několik typických dobrot - zejména kvalitní olivový olej, olivy, víno a koření. U vína je dobré vsadit na místní odrůdy - některé z nich jako je Vilan, Kostifali nebo Mandilari šlechtí místní vinaři již přes 3000 let. U olejů pak koukejte zejména po těch za studena lisovaných a samozřejmě z řeckých oliv.

Olivy kupujte zásadně s peckou, bez ní totiž ztrácí chuť a zdravotně prospěšné látky. „Ideální je kupovat olivy s peckou a vakuově balené, díky čemuž nedochází k jejich oxidaci a zachovávají si tak stále svoji plnou chuť a vitaminy,“ vysvětluje Jiří Barcal, odborník na řecké produkty z firmy Grecia, který se s námi podělil i o své oblíbené recepty. Nejlepšími z krétských oliv jsou podle něj ty s názvem Kalamata a Throubes. Olivy Kalamata zrají na stromech a v době sběru mají typickou černo-hnědou barvu, to samé platí pro Throubes olivy, které se podle staré receptury ještě suší na slunci. Olivy Kalamata ani Throubes nejsou vyráběny oxidací zelených oliv, jak se dnes běžně černé olivy vyrábí.

Radost jistě uděláte i typickými kořeními a bylinkami. Z těch typicky krétských můžeme jmenovat malotiru nebo diktamos (známý též jako dobromysl krétská), které mají mnohé léčebné účinky. Radost ale jistě uděláte i bobkovým listem nebo směsí koření na souvlaki či tzatziki. Nezapomeňte k nim přidat obdarovaným i následující recepty, aby pro ně hned nalezli chutné využití.

Tzatziki

Ingredience:

Pravé řecké tzatziki
  • 500 g nejlépe řeckého nebo tučného jogurtu
  • 2 střední okurky
  • 2 polévkové lžíce kvalitního olivového oleje
  • 1 polévková lžíce směsi na tzatziki anebo česnek, kopr a sůl na dochucení

Příprava:

Okurky na jemno nastrouháme, dáme do cedníku abychom odstranili přebytečnou vodu. Je třeba odstranit co možná nejvíce okurkové vody. Poté smíchejte všechny ingredience dohromady a dle chuti dosolte. Dejte do ledničky na 1 hodinu vychladit a můžete podávat. Talířek ozdobte okurkou, rajčetem, paprikou případně i řeckými olivami.

Souvlaki

Ingredience:

Souvlaki
  • 1 kg nakrájeného vepřového masa na kostky
  • 1 polévková lžíce vinného octa
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 rajče nakrájené na kolečka
  • 1 paprika nakrájená na kolečka
  • 1 cibule nakrájená na kolečka
  • 1 polévková lžíce směsi na Gyros nebo Souvlaki (příp. oregáno, tymián, pepř, sladká paprika, pálivá paprika a sůl)

Příprava:

Vepřové maso osolíme a smícháme s vinným octem, olivovým olejem, kořením a necháme minimálně hodinu marinovat v ledničce.
Poté napichujeme na jehly následovně: maso-papriku-maso-cibuli-maso-rajče-maso.
Maso pečeme v troubě, případně pro lepší chuť i nad žhavým uhlím.

Kuře na řecký způsob

Ingredience na 6 porcí:

Kuře na řecký způsob
  • 6 porcí kuřete
  • 5 rajčat
  • 1 cibule nakrájená na malé kostičky
  • 1 stroužek rozdrceného česneku
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 zelená paprika nakrájená na kostičky
  • 2 polévkové lžíce směsi na kuře (příp. oregáno, sladká paprika, skořice, nové koření, kmín, chilli papričky, pepř a sůl)

Příprava:

Kuře osolíme a dáme na pekáč. Všechny další ingredience smícháme dohromady a dobře zamícháme. Poté je dáme pečlivě na celé kuře a necháme v lednici marinovat 1 hodinu. Pečeme v troubě při 200°C asi 1 hodinu až do zlatavě hnědé barvy.
Na talíři ozdobíme hlávkovým salátem případně olivami.

Burgery v řeckém stylu

Ingredience na 4 až 6 porcí:

Burgery na řecký způsob
  • 500 g mletého telecího masa
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 hrnek strouhanky
  • 1 vajíčko
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 4 polévkové lžíce brandy (na zvážení)
  • 1 hrnek vody
  • 2 polévkové lžíce směsi na burgery ( příp. oregáno, pepř, máta, kari, tymián, koriandr, chilli papričky, skořice a sůl)

Příprava:

V misce dobře zamíchejte vodu, strouhanku, olivový olej, brandy a směs na burgery. Poté přidejte mleté maso, vajíčko, sůl, dobře zamíchejte a nechte v lednici hodinu marinovat. Burgery vytvarujte a připravujte způsobem, jaký preferujete. Buďto v troubě s rajčaty, grilované nebo dokonce i smažené.

Stifado (dušené maso na řecký způsob)

Ingredience:

Řecké dušené maso
  • 1 kg telecího masa
  • 1 sklenička řeckého červeného vína
  • 1 kg šalotky
  • 1 kávová lžička cukru
  • 300 g nakrájených rajčat
  • 50 g rajčatového pyré
  • 4 až 6 bobkových listů (je součástí některých směsi na Stifado)
  • 1 polévková lžíce směsi na Stifado (bobkový list, nové koření, česnek, chilli papričky, hřebíček, skořice, pepř, sůl)

Příprava:

Do pánve dáme olivový olej, cibuli (v případě, že nemáme cibuli šalotku, musíme cibuli nakrájet na menší kousky), přidáme telecí maso a dusíme asi 10 minut, až maso dostane zlatavě-hnědou barvu. Potom přidáme červené víno, koření a vše dobře zamícháme. Dusíme při mírné teplotě 40 minut. V okamžiku, kdy je maso téměř hotové, přidáme nakrájená rajčata, rajčatové pyré a kávovou lžičku cukru. Dusíme dalších 10 minut.

Autor: pro iDNES.cz

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Jakub Šural: Snažím se, aby na mě brácha mohl být hrdý

Přes půl roku uplynulo od toho 29. dubna, kdy fotbalový svět přišel o Josefa Šurala a Jakub Šural, obránce Zbrojovky...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Salát s bulgurem a sýrovými toasty

Po víkendové husičce je třeba trávicímu ústrojí trochu odlehčit. Vyzkoušejte náš recept na bulgurový salát.

Martin asi na bílém koni nepřijede, tak si dejte aspoň sněhové dobroty

V pondělí oslaví Martinové svůj svátek, podle předpovědí počasí to ovšem navzdory pranostikám na žádnou chumelenici...

RECEPT DNE: Pomalu pečená krkovice se salátem z červené čočky

Uvařte si k nedělnímu obědu podle našeho receptu pomalu pečenou krkovici se salátem z červené čočky.

RECEPT DNE: Perníkové bonbony

Konečně je tu období, kdy začínáme péct vánoční cukroví. Místo klasických perníčků můžete letos vyzkoušet recept na...

TAMARA KLUSOVÁ: Porodní domy jsou pro mě zlatou střední cestou
TAMARA KLUSOVÁ: Porodní domy jsou pro mě zlatou střední cestou

Tamara Klusová – zpěvačka, autorka knížky, manželka oblíbeného muzikanta, ale hlavně trojnásobná maminka. Jaké bylo její vlastní dětství, kde dobíjí baterky a jaké porody se svými dětmi prožila? To se dozvíte v našem rozhovoru.

Najdete na iDNES.cz