Limitované edice LOUIS XIII. Le Mathusalem bylo vyrobeno pouze třináct karaf. Jednu z nich nyní zakoupil český sběratel, který chtěl zůstat v anonymitě; ostatní našly své majitele v několika dalších evropských zemích, Severní Americe nebo Asii.
„Tento koňak je ve světě destilátů výjimkou. Díky kombinaci velmi kvalitních a starých koňaků, které je nemožné znovu vyrobit, je jeho ochutnávka pokaždé nadčasovou cestou do světa emocí a vzpomínek. Každá speciální edice je navíc sama o sobě unikátní, což také zvyšuje její hodnotu na trhu,“ říká Artem Shakhnazarov, Private Client Director ze společnosti Rémy Cointreau.
Shakhnazarov dále uvedl, že každá šestilitrová karafa z této edice je originálem. Jde o ruční výrobu ze světoznámého křišťálu Baccarat se zátkou dekorovanou čtyřiadvacetikarátovým zlatem.
Nejstarší rum z Jamajky vydražil český sběratel. Zaplatil za něj téměř 380 tisíc |
„Karafy jsou nejen označeny unikátním číslem, ale majitelé si na ně mohou nechat umělecky ztvárnit svoji signaturu nebo iniciály. Není překvapením, že se takový unikátní artefakt stává součástí rodinného stříbra napříč generacemi,“ popisuje Robert Vaněček ze společnosti Prestige Portfolio, který prodej koňaku LOUIS XIII. Le Mathusalem zprostředkovala. Ten tvrdí, že jde o velmi výhodnou investicí a očekává zhodnocení mezi pěti až deseti procenty ročně.
Koňak podle Ludvíka Třináctého
Historie značky destilátu LOUIS XIII. sahá až do roku 1874, čímž si připisuje prvenství nejstaršího ultra prémiového koňaku na světě. Každá karafa je vzácným originálem, který je ručně vyráběn z jemného křišťálu. Design představuje symbol francouzského královského rodu, jehož zdobení je pokaždé jiné. Inspirací pro vytvoření karafy byla stará kovová lahev objevená v roce 1569 na bitevním poli poblíž oblasti Cognac. Její podoba se od té nezměnila.
I ženy chtějí zúročit své peníze a zajímají se o investice |
Základem chuti destilátu je vinná réva pocházející z francouzské oblasti Grande Champagne. Obsah karafy se skládá ze směsi přibližně 1 200 druhů koňaků, které společně dodávají koňaku plnou chuť. Nejmladšímu z nich je čtyřicet a nejstaršímu dokonce sto let. Koňaku LOUIS XIII. dodává jedinečnost i zrání v ručně vyráběných sudech z limousinského dubu, označovaných jako „tierçons“.
V chuti tohoto destilátu se snoubí harmonie květin, ovoce a koření s drobnou příměsí jasmínu a mučenky. Může se pochlubit také jemným aroma zázvoru a muškátového oříšku.