Lupínky z medúz, jedlé lahve i tištěný burger. To je jídelníček budoucnosti

Světová populace zaznamenává rekordní nárůst. Rychlost produkce jídla však zaostává a vědci proto intenzivně hledají nové cesty, jak hladové lidstvo nasytit. Jídelníček budoucnosti je bohatý na živiny a vitaminy, navíc je šetrný k přírodě. Přesto některé z nás možná při pohledu na seznam položek chuť k jídlu spíše přejde.
Část 1/5
Ilustrační snímek

Eko náhražka: maso z laboratoře

Není tajemstvím, že produkce masa má hluboký dopad na globální ekosystém a diverzitu živočišných druhů. V budoucnu zesílí tendence, která je patrná už dnes, tedy nahrazování masa potravinami rostlinného původu.

Některé firmy už teď produkují náhražky masa, které mají mít podobnou chuť. Kalifornská firma Impossible Foods navíc dohnala tento trend k dokonalosti vytvořením „hamburgeru“, který na ohni prská, a dokonce „krvácí“ jako skutečné maso, což demonstruje na veřejně dostupném videu.

Pokud si však ani v budoucnu nedokážeme maso odříct, měli bychom upřít oči směrem k laboratořím. Ve snaze omezit globální oteplování se bude právě tam podle předpovědí pěstovat syntetické maso.

Hovězí svíčková z britské laboratoře chutná jako opravdový steak

Inovativní vědecká technologie, která spatřila světlo světa už v roce 2013, zahrnuje kultivaci mletého hovězího masa z kmenových buněk krav. Takto vypěstované maso má údajně vypadat, vonět a chutnat jako mleté hovězí.

Náklady na výrobu prvního syntetického masa se vyšplhaly na 330 tisíc dolarů a maso podle spotřebitelských testů chutnalo „nevýrazně“. Na jeho vylepšení však přední světové laboratoře stále pracují a odhaduje se, že během pěti až deseti let by mělo být k dispozici v amerických supermarketech a jeho cena by se měla rovnat ceně skutečného masa.

Autor:
  • Nejčtenější

Červené hvězdy zahrad i skleníků. Jak nakupovat rajčata a co s nimi v kuchyni

8. června 2024

Možná i vy jste si na balkoně či zahrádce vysadili sazenice rajčat a těšíte se na vlastní úrodu....

Smetanové koláčky s ovocnou omáčkou

Smetanové koláčky s ovocnou omáčkou

Střední

90 min

Dokonalý dezert jako z michelinské restaurace.

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Střední

90 min

Lépe připravenou panenku jste snad ještě nikdy nejedli a pohodlně si ji můžete připravit doma.

Špagety s omáčkou a bazalkovým pestem

Špagety s omáčkou a bazalkovým pestem

Střední

30 min

S těmito špagetami se budete cítit jako na dovolené v Itálii.

Mrkvová polévka s bramborovou kaší

Mrkvová polévka s bramborovou kaší

Střední

40 min

Dokonale vychucená krémová polévka, která stojí za vyzkoušení.

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

V paneláku vyřízli kus stropu a propojili dva byty. Vznikl mezonet

Všechno je jednou poprvé, někdy to však bývá hodně náročné. Jako třeba vyjmout jeden podlahový panel a propojit...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...