Celá skořice
Jde o klasickou surovinu do koláčků a sušenek, sype se na krupicovou kaši nebo jablečný crumble. Skořice zklidňuje podrážděný žaludek a obsažené éterické oleje působí proti napětí a křečím. Nejlepší volbou je cejlonská skořice s nízkým obsahem silice kumarinu v bio kvalitě.
Tonkové boby
Jsou méně známé, zato však velmi aromatické. Tato semena chutnají po jemné vanilce, karamelu a marcipánu a hodí se především do sladkých jídel, ale i do krémových polévek či k rybám. V Jižní Americe se používají proti nevolnost nevolnosti a křečím.
Muškátový oříšek
Exotický muškátový oříšek se přidává třeba do paštik, nádivek, smetanových i sýrových omáček na těstoviny. Chuť má lehce nasládlou a přitom ostrou, přidává pokrmům zvlášť když se nastrouhá čerstvý. Pokud ho požijete ve větším množství, podpoříte tím dobrý spánek.
Semínka fenyklu
Jejich sladce kořenitá chuť se výborně uplatní v chlebu, sušenkách či pokrmech ze zelí. Aby se uvolnilo víc aromatu, můžete je před použitím rozdrtit. Ve formě čaje jsou fenyklová semínka osvědčeným prostředkem při pocitu plného břicha a proti žaludeční nevolnosti.
Bourbonská vanilka
Bez vanilky si už neumíme naši kuchyni představit – jak by bez ní chutnal krémový pudink, drobenkové koláče nebo zmrzlina? Kromě toho obsažené aromatické látky prokazatelně zmírňují stres, neklid a pocit hladu, vanilka totiž stimuluje tvorbu hormonu štěstí serotoninu.
Badyán
Toto vzhledově hezké koření vylepšuje svou skořicově palčivou chutí nejen klasické perníčky, ale také ovocné kompoty, pudink a hodí se k přípravě drůbeže a ryb. Obsažená silice anetol činí těžká a ostrá jídla stravitelnějšími a působí proti nevolnosti.