Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česko země štamgastů. V provozu je přes 23 tisíc hospod a restaurací

  10:54
I když podnikání v gastronomii v posledních třech letech prochází obtížným obdobím, v letošním roce vzniklo 716 nových restaurací či hospod. V současné době v Česku funguje více než 23 tisíc gastroprovozů.

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Po odeznění různých opatření proti šíření onemocnění covidu-19 majitelé restaurací, barů, kaváren či bister nyní stojí před další výzvou – růstem cen a bojem o zákazníky. Podle analýzy poradenské společnosti Dun & Bradstreet od začátku roku v Česku tak zaniklo 524 restaurací, ovšem na druhé straně jich 716 vzniklo. Je to však nejméně za poslední dekádu.

Podle databází Dun & Bradstreet v Česku aktuálně podniká 23 211 restaurací, společností s ručením omezeným nebo akciových společností. Od začátku roku jich vzniklo 716, což je nejméně za posledních deset let a téměř o tři čtvrtiny méně než v rekordním roce 2016.

Zároveň zaniklo 424 provozoven, o 44 % víc než v roce 2016, ale nejméně od roku 2019.

„Provozovatelé stravovacích zařízení jsou v kleštích. Vysoké ceny energií, surovin a dalších vstupů je, na jedné straně, nutí zdražovat, tím ale, na straně druhé, přicházejí o zákazníky, kteří nechtějí nebo nemohou nárůst cen akceptovat. Pro některé podniky to může mít fatální následky,“ popisuje současný vývoj na trhu analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků se s problémy potýkají tradiční české restaurace, které jedou v zajetých kolejích a své koncepty nezměnily.

„Provozovatelé, kteří v oboru podnikají již několik let, mají problémy již nyní a na podzim to bude ještě horší. Kdo se nepřizpůsobí spotřebitelům, tak bude mít problém,“ míní Kastner a dodává, že profitovat budou hlavně podniky, které nabídnout buď nejlevnější služby anebo zážitek. „Podniky musí být buď nejlevnější, nebo nejlepší,“ říká Kastner.

Drahé obědy hosty odrazují. Hospody musí změnit koncept, varuje restauratér

Kromě právnických osob je v gastrobyznysu registrováno 110 973 živnostníků. Jejich celkový počet od roku 2020 mírně klesá a současně roste podíl spících subjektů.

Zatímco v roce 2020 bylo na trhu 112 488 OSVČ podnikajících v oblasti stravování a pohostinství a počet neaktivních podnikatelů dosahoval 55,7 %, aktuálně počet neaktivních subjektů přesáhl 57 %. Počet aktivních podnikatelů tak klesl o 2 262.

23. srpna 2022

Autor:
  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Polsko zvažuje zkrácení pracovního týdne na 35 hodin, nebo volné pátky

25. května 2024  8:45

Polské ministerstvo práce a sociálních věcí analyzuje dva návrhy na zkrácení pracovního týdne,...

Mangrovové lesy jsou v ohrožení. Jejich konec by byla katastrofa, varuje studie

26. května 2024

Mangrovové porosty, které se vyskytují podél tropického pobřeží, mají zásadní význam pro...

Aljaška chce těžit plyn. Do cesty se postavili mladí, podali žalobu

26. května 2024

Státem vlastněná společnost Alaska Gasline Development Corporation přišla s novým projektem na...

Americká potravinová revoluce. Úřady tlačí jasnější značení, průmysl se brání

26. května 2024

Zákony Spojených států amerických zatím nevyžadují, aby výrobci uváděli nutriční upozornění pro...

Každý může být hvězda. V Tokiu otevřeli první interaktivní zábavní park na světě

26. května 2024

V Japonsku otevřeli nový krytý zábavní park, který interaktivně propojuje šantán, divadlo,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...