ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Česko země štamgastů. V provozu je přes 23 tisíc hospod a restaurací

  • 33
I když podnikání v gastronomii v posledních třech letech prochází obtížným obdobím, v letošním roce vzniklo 716 nových restaurací či hospod. V současné době v Česku funguje více než 23 tisíc gastroprovozů.

Po odeznění různých opatření proti šíření onemocnění covidu-19 majitelé restaurací, barů, kaváren či bister nyní stojí před další výzvou – růstem cen a bojem o zákazníky. Podle analýzy poradenské společnosti Dun & Bradstreet od začátku roku v Česku tak zaniklo 524 restaurací, ovšem na druhé straně jich 716 vzniklo. Je to však nejméně za poslední dekádu.

Podle databází Dun & Bradstreet v Česku aktuálně podniká 23 211 restaurací, společností s ručením omezeným nebo akciových společností. Od začátku roku jich vzniklo 716, což je nejméně za posledních deset let a téměř o tři čtvrtiny méně než v rekordním roce 2016.

Zároveň zaniklo 424 provozoven, o 44 % víc než v roce 2016, ale nejméně od roku 2019.

„Provozovatelé stravovacích zařízení jsou v kleštích. Vysoké ceny energií, surovin a dalších vstupů je, na jedné straně, nutí zdražovat, tím ale, na straně druhé, přicházejí o zákazníky, kteří nechtějí nebo nemohou nárůst cen akceptovat. Pro některé podniky to může mít fatální následky,“ popisuje současný vývoj na trhu analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků se s problémy potýkají tradiční české restaurace, které jedou v zajetých kolejích a své koncepty nezměnily.

„Provozovatelé, kteří v oboru podnikají již několik let, mají problémy již nyní a na podzim to bude ještě horší. Kdo se nepřizpůsobí spotřebitelům, tak bude mít problém,“ míní Kastner a dodává, že profitovat budou hlavně podniky, které nabídnout buď nejlevnější služby anebo zážitek. „Podniky musí být buď nejlevnější, nebo nejlepší,“ říká Kastner.

Drahé obědy hosty odrazují. Hospody musí změnit koncept, varuje restauratér

Kromě právnických osob je v gastrobyznysu registrováno 110 973 živnostníků. Jejich celkový počet od roku 2020 mírně klesá a současně roste podíl spících subjektů.

Zatímco v roce 2020 bylo na trhu 112 488 OSVČ podnikajících v oblasti stravování a pohostinství a počet neaktivních podnikatelů dosahoval 55,7 %, aktuálně počet neaktivních subjektů přesáhl 57 %. Počet aktivních podnikatelů tak klesl o 2 262.

23. srpna 2022